VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"İNSANLIK AZALDI, PARA ÖN PLANA ÇIKTI"

6 Mayıs 2022

.................

Haber: Serap VARLIK – Rabia YILDIRIM

Bolu’da Yukarı Çarşı’nın en eski esnaflarından İhsan Sarıkaya, yaklaşık yarım asırdır mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Baba mesleğini sürdüren Sarıkaya, “Geçmişte esnaflıkta insanların birbirine saygısı vardı para ikinci plandaydı. Şimdi ise insanlık azaldı para ön plana çıktı” dedi.

Bolu’nun en eski esnaflarının yer aldığı Büyükcami Mahallesi’nde yer alan Yukarı Çarşı’nın en eski esnaflarından kuyumcu İhsan Sarıkaya, yarım asırdır müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

“ALTIN DÜNYADA HER ZAMAN KIYMETLİ”

Baba ve amcasının mesleğini sürdürdüğünü anlatan İhsan Sarıkaya, geçmişteki esnaflığın ve saygının yok olduğuna dikkat çekti. Babasının 1953 yılında kuyumculuk mesleğine başladığını ifade eden Sarıkaya, “1975 yılından bugüne kadar mesleği ben sürdürüyorum. Kuyumculuk mesleği halk arasında değer görmemesi mümkün değil çünkü altın dünyada her zaman kıymetli. Onun için kıymetli maden alışverişi yapan insana her zaman iyi kötü değeri olur” diye konuştu.

“İNSANLIK AZALDI PARA ÖN PLANA ÇIKTI”

Sarıkaya, esnaflıkta insanlığın azaldığını vurgulayarak, “Geçmişte ki esnaflıkta insanların birbirine saygısı vardı, para ikinci plandaydı şimdi ise insanlık azaldı para ön plana çıktı. Esnaflıkta değişen bir şey yok. Ticaret, ticarettir de hayat zorlaşınca insanlar da kazanma hırsı başladı. Kazanma hırsı başlayınca da dostluklar ahbaplıklar rafa kaldırıldı. Şehirlerin gelişmesinde insanların halkın yapabileceği fazla bir şey yok. Rahmetli babam ölmeden önce, “Ya zamana uyarsın ya zaman seni kendine uydurur, kendine direnirsen yok olursun gidersin” derdi ve bu bir gerçek.” şeklinde konuştu.

“CADDEDE İŞYERİ AÇMAK İSTEMEDİM”

Sarıkaya, İzzet Baysal Caddesi’nde işyerinde açmak istemediğini dile getirerek, “İstanbul’da çalıştığım toptancılar bana teklif ettiler. Ben öyle çok para hırsı olan bir insan olmadığım için yaşam sıkıntım da olmadığından dolayı caddeye inmeyi düşünmedim. Çünkü caddedeki kuyumcular şimdi erken kapatıyor ama eskiden saat sekize kadar dokuza kadar oturuyorlardı. Ben biraz kendime ev hayatımda bir yaşantım olsun istedim ve o yüzden gitmedim.” dedi.

  • "İNSANLIK AZALDI, PARA ÖN PLANA ÇIKTI"
  • "İNSANLIK AZALDI, PARA ÖN PLANA ÇIKTI"
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.