VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Köroğlu Robin Hood’a karşı

9 Şubat 2013

  Robin Hood denince genç, yaşlı, kadın, erkek herkesin aklına gelecek bir şey vardır; Sherwood ormanı ...

Robin Hood denince genç, yaşlı, kadın, erkek herkesin aklına gelecek bir şey vardır; Sherwood ormanı ve Holywood yapımı filmler... Peki ya Köroğlu... İşte buradan yola çıkarak oluşturulan projeyle İngiltere'nin Robin Hood efsanesinden elde ettiği tanıtım ve turizm gelirine rakip olunacak.

Türk Dünyasının ortak kahramanı Köroğlu'nun dünya turizminin çekici bir unsuru haline getirilmesi amaçlanıyor.

"Kıbrıscık Köroğlu ve Yayla Kültürü Yaşatma Canlandırma ve Yaşatma Projesi" Genel Koordinatörü ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, yaklaşık bir yıl önce düzenlenen çalıştayla başlayan projenin geldiği noktayı ve turizm için önemini anlattı.

Göksu, "Proje gerçekleştirildiği takdirde ilk defa Türkiye'de bir dağ sahip olduğu efsane ile canlandırılacak. Köroğlu Dağı'nın bir efsane olarak korunması, Köroğlu kültürüyle donatılması, yaşayan bir müze haline getirilmesi sadece Türkiye için değil, dünya için de öncü ve özgün bir projedir" dedi.

Projeyle Bolu'ya, Kıbrıscık ve Dörtdivan ilçelerine önemli ekonomik getiri sağlanacağını bildiren Göksu, "Bu katkı uzman tahminlerine göre yılda 20 milyon dolardır. Bu kapsamda bir katkı yerel ekonomiyi güçlendireceği gibi Türkiye'de henüz örgütlenemeyen ekoturizme yol gösterecektir" diye konuştu.

"Köroğlu nasıl yaşadıysa öyle yaşanacak"

Göksu, dünyada ekoturizmin geliştiğini, İspanya'nın yıllık 20-25 milyar dolarlık ekoturizmden gelir elde ettiğini, Robin Hood efsanesinin de İngiltere'de yıllık 1 milyar dolar civarında turizm getirisi olduğuna dikkati çekti.

Anadolu'nun dünyanın en önemli efsanelerinin merkezi olmasına rağmen bunlardan birini bile parasal bir kazanca dönüştürülemediği kaydeden Göksu, "Böyle bir imkanı Türkiye'nin de kazanabilmesi için bunu nasıl yapılacağını öğrenmesi gerekiyor. İş olsun diye dağlarda güzel ama içeriğinde kültür olmayan evler yaparak ne kültür turizmi ne doğa turizmi yapılabilir. Sahip olduğunuz kültürleri derinlemesine inceleyeceksiniz, uluslararası düzeydeki önemini ortaya çıkaran araştırmalar yapacaksınız ve bunları yaşanabilir işlenebilir hale getiren altyapılar kuracaksınız" diye konuştu.

Köroğlu Dağı'nı Koruma ve Geliştirme Master Planı'nın yapacakları çalışmalardan olduğunu anlatan Göksu, "Ayrıca anıt park, Köroğlu Bilimsel Araştırma Merkezi ve Halk Kültürü Müzesi, Kültür Köyleri Turizm Projesi'dir. Ayrıca proje kapsamında çeşitli çalışmalar yapılacaktır" dedi.

Projenin çok yönlü olduğunu vurgulayan Göksu, "Dağlardaki kültürün canlandırılması, 'Köroğlu Masal Dağı' oluşturulması fikridir ve bunu yaparsak dünyanın ilk masal dağını gerçekleştirmiş olacağız. Burası inanılmaz bir cazibe noktası olacak özellikler taşıyor. Bundan 400-500 yıl önce Köroğlu zamanında yaşatılan kültür kaybolmaya başlamış ama bugün hala biliniyor" dedi.

Efsaneden yola çıkılarak hem kültür hem doğa turizminin bir arada sunulacağını vurgulayan Göksu, 12 yaylanın 12'sini de turizme açılarak, Köroğlu döneminde nasıl yaşanıyorsa aynı şekilde yaşama imkanının sağlanacağını anlattı.

Göksu, yerel halkın da projeyi benimsediğini turizmin kendileri için fırsat olduğunu düşündüklerini, geçen yıl kaynak bulamadıkları için projeye başlayamadıklarını ancak bu sene Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın destek olacağını söyledi.

"Önemli olan projeye sahip çıkabilmek" diye konuşan Göksu, araştırma ve projeler için kaynak sağlandıktan sonra projenin yaz sonuna kadar tamamlanabileceğini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.