VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Sakız çiğnemek yasak..

26 Temmuz 2012

Dünyanın sayılı şehir devletlerinden bir tanesi olan Singapur’da uygulanan bazı yasaklar şaşırtıyor. Sakız çiğnemenin yasak ...

Dünyanın sayılı şehir devletlerinden bir tanesi olan Singapur’da uygulanan bazı yasaklar şaşırtıyor. Sakız çiğnemenin yasak olduğu ülkede sakız; bakkal ve marketlerde satılmazken, sakız almak isteyen bir kişi ancak eczaneden ve kimlik bilgilerini paylaştıktan sonra bu ürünü alabiliyor.

Uzak Doğu’nun gelişmiş ülkelerinden olan Singapur, modern yapısının yanı sıra ilginç özellikleriyle de bu ülkeye ziyarete giden turistleri şaşırtıyor. Büyük limanlarıyla tanınan ve geleceğin Dubai’si gözüyle bakılan Singapur’da vatandaşların sakız çiğnemesi yasak. İlk duyulduğunda bir merak ve şaşkınlık uyandıran bu konu, Singapurlu vatandaşlar tarafından da doğrulanıyor. Sakızın neden yasak olduğu konusunda ülkede çeşitli rivayetler dolaşırken, genç nesil ise genellikle sakızın neden yasak olduğunu bilmiyor. Anlatılan hikayelere göre ülkede metronun ilk açıldığı gün metro arıza yapıyor ve ülke milyonlarca dolar zarar yapıyor. Metronun neden arıza yaptığı araştırıldığında ise, metronun hassas bir noktasına, sensörüne yapıştırılan bir sakızdan dolayı bu arızanın gerçekleştiği anlaşılıyor ve ülke yönetiminin aldığı bir kararla Singapur’da sakız çiğnemek resmen yasaklanıyor. Bir başka hikayeye göre de, Singapurlu vatandaşlar genellikle sakızı çiğnedikten sonra sağa-sola yapıştırdıkları için her yerde kirli bir görüntü oluşuyor. Ayrıca ülke yöneticilerinin bir tanesinin oturduğu bir koltuğa yapıştırılmış olan bir sakız, ülkede sakızın yasaklanmasına sebep oluyor. Singapurlu vatandaşlara bu konu sorulduğunda sakızın yasaklanmasının net bir nedenini bilmiyorlar ama genellikle bahsedilen bu iki hikayeyi ülkelerine gelen yabancı konuklara anlatıyorlar.Singapurlu Zoe Tay, yasağın sebebiyle ilgili soruya, "Niçin olduğunu bilmiyorum" derken, arkadaşı Fann Wong "Sanırım insanlar çiğnedikten sonra sakızı yere atarak çevreyi kirlettikleri için. Bundan dolayı sakız çiğnemek yasak" cevabını verdi.

SAKIZ ECZANE’DEN ALINIYOR Sakızın yasak olduğu ülkede bakkal veya marketlerde sakız bulmak ise mümkün değil. Öğrenilen bilgiye göre ise sakız ancak eczanelerden alınabiliyor. Önceden bir doktorun yazdığı reçete sayesinde sakızın alınabildiğiifade edilirken, şimdiler de ise bu yöntem değişmiş durumda. Yeni uygulama ile Singapurlu bir vatandaş eczaneye gidip kimlik bilgilerini eczane ile paylaşması durumunda sakız alabiliyor. Neden kimlik numarası ile sakız satıldığı, neden bu yöntemin uygulandığı ise bilinmiyor.

YERE TÜKÜRMEK DE YASAK

Sakız çiğnemenin yasak olduğu Singapur’da, yabancı konuklara uyarı niteliğinde hatırlatılan bir başka yasak ise ‘Yere tükürmek.’ Singapur hükümeti bu konuda katı kurallar almış durumda ve ülkede bulunan bir kişinin yere tükürmesi durumunda hükümet tarafından bu kişiye binlerce Singapur doları para cezası kestiği belirtiliyor.

Kaynak: İHA

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.