VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TAKLİT BOYA DAVASINDA HAPİS KARARI ÇIKTI

12 Mayıs 2024

....................................................................

Boya sektörünün öncü kuruluşu Orkim Ortaklar Boya San. ve Paz. A.Ş., "Bianca Stella” ürününün ve birçok markasının taklit edilmesine karşı başlattığı hukuki mücadelesinde yargı kararları peş peşe gelmeye başladı. 

Yeniçağa’da bulunan bir imalathaneye ihbar üzerine yapılan baskın ile geçtiğimiz Ekim ayında başlayan hukuki mücadelede hatırlanacağı üzere; “Bianca Stella” markalı ürünün ambalaj, etiket, kutu tasarımı, yazım şekillerinin taklit edilmesi ile üretilen ve satılan ürünlere Emniyet Birimlerince el konulmuştu.  

“Bianca Stella” markasının sahibi Orkim Ortaklar Boya San. ve Paz. A.Ş. tarafından ürünlerinin taklit edilerek satılmasını engellemek için başlattığı hukuki süreçte ilk olarak; Bakırköy 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi tarafından taklit ürünlerin üreticisi hakkında tedbir kararı alırken, zarara uğrayan firmaya da 500 bin lira teminat yatırılmasına karar vermişti. 

“Bianca Stella” markasının sahibi Orkim Ortaklar Boya San. ve Paz. A.Ş.’nin taklit ürün imalatı yapan imalathane sahibi Bahattin Yaman ve taklit ürünü satan Kenan Yaman hakkında açtıkları ceza mahkemesinden de karar çıktı. 

Baskın sırasında ele geçirilen; “Bianca Stella” markalı ürünün ambalaj, etiket, kutu tasarımı, yazım şekillerinin taklit edilmesi ile üretilen ve satılan ürünlerin piyasa sürülmesinin suç olduğuna hükmeden Mahkeme Heyeti, Yeniçağa’daki imalathane baskınında elde edilen eşyalara da Devlet tarafından el konulmasına karar verdi. 

Gerede Asliye Ceza Mahkemesi’nde önceki gün yapılan karar duruşmasında Mahkeme Heyeti; “Bahattin Yaman ve Kenan Yaman'ın, Orkim Ortaklar Boya San. Paz. A.Ş adına kayıtlı Bianca Stella ibareli markanın aynısını ön plana çıkartarak kendi ürünlerini kullandıkları, 26.11.2023 günlü bilirkişi raporunda da bu durumun iltibasa neden olacağının belirtildiği, sanıkların işyerleri hakkında usulüne uygun arama yapıldığı, ayrıca sanıkların söz konusu taklit ürünlerinin satışına devam ettiği bu haliyle zincirleme şekilde söz konusu suçu işledikleri anlaşılmakla sanıkların Sınai Mülkiyet Kanununun 30/1-1.cümle, TCK'nın 43, 53, 54 maddeleri uyarınca cezalandırılmaları” talebini yerinde buldu. 

İmalathane sahibi Bahattin Yaman mahkeme sonunda “taklit ürün imal etmekten” 1 yıl 15 gün hapis ve 5 gün adli para cezası aldı. Taklit ürünleri sattığı gerekçesiyle Kenan Yaman’a da Mahkeme Heyetince 1 yıl 15 gün hapis ve 5 gün adli para cezası verildi. 

 

3 yorum yapılmış
  • Kenanyaman
    12 Mayıs 2024 • 09:35
    Arkada ne dolaplar döndüğünü kimler yada kim vasıtası ile yakında kamuoyu açıklamamızda canlı yayınlarda haberlerde hep birlikte tanıklık edeceğiz. Adalet ancak gerçekler ortaya çıktığında tecelli edecek.
  • Ercan
    12 Mayıs 2024 • 10:03
    Hala piyasada satılan sahte Bianca Stella boyalar bulunuyor malesef. Tüketicilerin bu anlamda dikkatli olmaları gerekiyor. Ambalajı mor olan ürünleri kesinlikle almamaları gerekiyor. Daha önce sahte olduğunu bilmeden alışveriş yapan kişilerin hakkını nasıl ödeyecek Yeniçağada üretim yapan tesis bakalım. Cezalandırılmasıda bu anlamda doğru bir karar.
  • Bolulu
    12 Mayıs 2024 • 13:20
    Yerel üreticiler neden cezalandırılır?
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.