VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

"LA NİNA" KIŞI GELİYOR DONUCAAAZ

10 Kasım 2023

.........................................................................................

Deniz yüzeyi sıcaklıklarının normal olmayan şekilde değişmesini ifade eden La Nina'nın, bu yıl ülkemizde etkili olacağı kaydedildi. La Nina, El Nino'nun tersi olarak bilinmektedir.

2023 yılında tüm Türkiye'nin maruz kaldığı aşırı sıcak havanın ardından bu kez de uzmanlar, kış için la nina uyarısı verdi. Büyük bir deniz-atmosfer etkileşimi sisteminin iki ucu olarak bilinen el nino ve la ninanın Türkiye'de görülmesiyle vatandaşlar, La Nina kışı nedir? 2023-2024 kış nasıl geçecek, kar yağacak mı? sorularını araştırmaya koyuldu.

İspanyolca'da 'kız çocuk' anlamına gelen 'La Nina' atmosfer biliminde, Pasifik Okyanusu sıcaklık anomalileri ile ilişkilendirilen ve El Nino'nun tersine bir iklim olayını ifade eder. El Nino ve La Nina, El Nino Southern Oscillation (ENSO) adı verilen büyük bir deniz-atmosfer etkileşimi sisteminin iki farklı ucu olarak bilinir. La Nina'nın ana özelliği, Pasifik Okyanusu'nun merkezi ve doğusundaki deniz yüzeyi sularının normalden daha soğuk olmasıdır. Bu soğuk sular, atmosferle etkileşime girer ve rüzgar desenlerini değiştirir. Bu değişiklikler dünya genelinde iklim etkilerine yol açar.

2023 - 2024 KIŞ NASIL GEÇECEK, KAR YAĞACAK MI ?

Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek. Bu durum, Türkiye'de de yağışların artması anlamına geliyor. Özellikle Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri, yağışların yoğun hissedileceği bölgeler olacak.

Hava sıcaklıkları açısından ise, 2023-2024 kışı, Türkiye'de ortalamanın üzerinde soğuk geçecek. Özellikle kasım ve aralık aylarında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında olması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.