VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'NUN YENİ GÖZDESİ " YAĞ AYÇİÇEĞİ"

14 Ekim 2023

....................................................................

Haber: Enes Özkan (İHA)

Bolu’da son 3 yılda ekim kapasitesi 2 katına çıkan ‘Yağlık Ayçiçeği’ hasat dönemi geldi. Düzenlenen tarla günü etkinlikleriyle, Bolulu çiftçilerin bu yıl 29 bin dekar alana ektiği ayçiçeklerinin biçimine başlandı.

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bolu’nun Karamanlar köyünde tarla günü düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin üretimi artırması için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) olumlu sonuç alındı. Proje çerçevesinde, yağlık ayçiçeği ekim alanları Bolu’da son 3 yılda 29 bin dekara çıktı. 2020 yılında 15 bin 700 dekar alana ekilen ayçiçekleri 29 bin dekar alana ulaştı.

Hasat zamanı gelen ayçiçekleri düzenlenen etkinlik sonrasında biçildi. İlk hasat için biçerdövere binen Bolu Valisi Erkan Kılıç, hasadı yakından izledi. “Yağlık ayçiçeği üretimi günden güne artarak devam etmektedir”

Yağlık ayçiçeğinin Bolu’da yıllara göre artış gösterdiğini belirten Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projelerimiz sayesinde Bolu ilimizde var olan ürün desenimize yağlık ayçiçeği üretimi de girmiş olup yıllara göre ekiliş alanımız günden güne artarak devam etmektedir 2020 yılında 15 bin 700 dekar ekilişi olan alanımız 2023 yılında 29 bin dekarlara ulaşmıştır. Böylece stratejik öneme sahip ve arz açığı olan bir ürünün ilimizde de üretimi sağlanmıştır. Çiftçilerimize ve ilimize hayırlı olsun" dedi.

AYÇİÇEK ÇEKİRDEĞİ NE İŞE YARAR

E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür. İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.

  • BOLU'NUN YENİ GÖZDESİ " YAĞ  AYÇİÇEĞİ"
  • BOLU'NUN YENİ GÖZDESİ " YAĞ  AYÇİÇEĞİ"
  • BOLU'NUN YENİ GÖZDESİ " YAĞ  AYÇİÇEĞİ"
  • BOLU'NUN YENİ GÖZDESİ " YAĞ  AYÇİÇEĞİ"
1 yorum yapılmış
  • TheEnd
    17 Ekim 2023 • 01:43
    Normalde Bolu ikliminin verimli bir şekilde ayçiçeği yetiştirmek için uygun değil diye biliyorum, ama iklimler o kadar çok değişiyor ki; yetişirse şaşırmam, sonumuz iyiye gitmiyor. Dünya da nüfus çok hızlı artıyor ve tüketim çılgınlığıyla beraber dünyayı yok oluşa sürüklüyoruz.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.