VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ÇÖMLEK PATLATAN PİRİNCİN HASAT ZAMANI GELDİ

11 Ekim 2023

.........................................................................................................

Haber: Serap Varlık/Yasemin Güldemir

Bolu’nun Kıbrıscık ve Seben ilçelerinde yetiştirilen karakılçık pirincinin hasat dönemi yaklaşırken İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince hastalık ve zarar kontrolleri yapıldı. İl Müdürü Zekeriya Ar “Herhangi bir olumsuzlukta üreticilerimiz ilaçlamalardan kaçınılmalıdır” dedi. 

Karakılçık, Çeltikdere pirinci, kara pirinç, karaçeltik gibi isimlerle anılan Bolu’nun coğrafi işaretli ‘Kıbrıscık Pirinci’ hasat dönemine girdi. Atalarımızdan kalma ve ekimi her geçen yıl azalan, eski usullerle hasat edilen pirincin, hasat öncesinde gerekli kontrolleri yapıldı. Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden bölgeye giden ekiplerce, karakılçıkların taneleri kontrol edilerek böcek ve hastalıkları incelendi.  Bolu’nun Seben ilçesine bağlı coğrafi işaretli ürünü Çeltikdere Pirinci’nin zorlu hasat döneminin önümüzdeki günlerde başlayacağı öğrenildi. İlginç özelliklere sahip olan kara pirinç, bölgedeki vatandaşlar tarafından 1 kilogram tencereye atıldığında 3 kilogram olduğu ifade ediliyor. Pirincin bir diğer özelliği ise sürekli ısıtıp ısıtıp bozulmadan yenilebilmesi olarak biliniyor. 


KARAKILÇIK ÇELTİK ALANLARINFA DENETİMLER YAPILDI

Yetiştiriciler ile ekiplerimizin sürekli irtibatta olması gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Zekeriya Ar, “Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisi çeltik ekim alanlarında olumsuzluklara sebep olabilmektedir. İlimizin coğrafi işaretli ürün markalarından biri olan Kıbrıscık Karakılçık Çeltik ekim alanlarında hastalık ve zararlı kontrol  çalışmalarımız periyodik olarak devam etmekle birlikte yetiştiricilerimiz de karşılaşmış oldukları olumsuzluklar hususunda il/ilçe müdürlüklerimiz ile irtibatta olmalıdır” dedi. 
Kontrol çalışmalarının devam ettiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar, “Kontrol çalışmalarımızın yanında teknik personelimizce üreticilerimize bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.Herhangi bir olumsuzlukta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama vs. kaçınmalıdır. Doğadaki diğer canlıların yaşamlarına etki etmemek açısından olası ilaç kullanımlarında uzman personelimizce tavsiye edilen ürünler kullanılmalı, İl Müdürlüğümüz duyuruları ve önerileri doğrultusunda hareket etmeleri önem arz etmektedir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.