VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DA HASAT SEZONU BAŞLADI

21 Temmuz 2023

.......................................................

Bolu’da 2023 yılı hasat sezonu arpa hasadı ile başladı. İl genelinde arpa rekoltesinde artış bekleniyor.

Bolu’da havaların ısınmasıyla birlikte 2023 yılı hasat sezonu başladı. Yağışlı havaların ardından hasada hazır hale gelen arpalar biçerdöverlerle Bolu ovasında hasat edilmeye başlandı. Geçtiğimiz rekolteleri düşük gelen arpalarda Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, bu yıl artış beklendiğini ifade etti. Dane kaybının yüzde 2 civarına düştüğünü belirten İzzet Murat, “Bolu'da biçerdöver hasadında müsaade edilebilir kayıp oranı yüzde 2 olarak belirlenmiş ve bu oranın üzerinde biçim yapan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine idari yaptırım uygulanacağı da ilgili kişilere iletilmiştir” dedi. Öte yandan İzzet Murat, üreticileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

Kayıp oranı üzerinde biçim yapan operatörlere cezai yaptırım uygulanacak

Konu hakkında açıklama yapan Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, “İlimizde arpa hasadı buğdaydan 1-2 hafta önce başlamakla beraber ilçelerimize göre de değişmektedir. Hububat hasat zamanını belirleyen üç ana faktör hava durumu, çeşit ve bitkinin olgunluk seviyesidir. Genel olarak, nem içeriği yüzde 12'nin altında olduğunda hasat edilmesi önerilir. Başlayan hasat dönemi içerisinde biçerdöverle hasatta dane kayıplarının azaltılması ve uymayanlar hakkında kanuni cezalarla ilgili Valilik Tebliği, sözleşme örneği ve sirküler mektuplar hazırlanarak köy muhtarlıklarımıza gönderilmiştir. 2023 yılında Bolu'da biçerdöver hasadında müsaade edilebilir kayıp oranı yüzde 2 olarak belirlenmiş ve bu oranın üzerinde biçim yapan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine idari yaptırım uygulanacağı da ilgili kişilere iletilmiştir. Üreticimizin mağdur olmasını engellemek ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek adına kontrol ve denetim çalışmalarımız aralıksız devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Çiftçilere önemli uyarı

Çiftçilere de anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunan İzzet Murat, “Ayrıca Sayın Valimizin de üzerinde durduğu anız yakma konusunda üreticilerimizin özen göstermelerini rica ediyorum. Anız yakmanın faydası olmadığı gibi olası bir olumsuzluk durumunda milli servetimiz olan yeşil vatanımıza büyük tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.