VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’DA EKMEK ZAMLANDI… SEBEBİNİ BAŞKAN AÇIKLADI

3 Ocak 2023

..........................................

Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası Başkanı Murat Abak, Bolu’da ekmeğe zam geldiğini açıkladı.

Bolu’da 4 liradan satılan 200 gram somun ekmek yüzde 25 zamlandı. 210 gram çıkarılan ve fiyatı 5 liraya yükselen ekmeğin zamlandığını Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası Başkanı Murat Abak, açıkladı. Öte yandan 800 gramı 15 liradan satılan köy ekmeğinin hem gramajına hem de fiyatında artış yapıldığını açıkladı. 850 grama çıkarılan köy ekmeğinin fiyatı 20 liraya çıktı.

“BİZ ZAM YAPMAMAK İÇİN ÇOK DİRENDİK”

Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası Başkanı Murat Abak, ekmeğe gelen zammı şu ifadelerle değerlendirdi; “Şimdi biz zam yapmamak için çok direndik. Çevre illerimiz 3 ay önceden bu zam olayına geçtiler. Biz asgari ücretin açıklanmasını bekledik ve dayanamadık artık. Asgari ücretle açıklandıktan sonra 5 TL yapma kararı aldık. Ancak 5 TL yeter mi? Emin olun 5 TL yetmeyecek fırıncı esnafımıza. Sebebine gelince bunun çeşitli sebepleri var. Biliyorsunuz ekmek dedin mi ilk önce aklımıza gelen Un. Un fiyatları işte haziran ayında 520 liraydı, Kasım ayında 560 TL oldu. Daha da ağır ağır çıkıyor.”

“AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYORUZ”

Esnafın ayakta durmakta zorlandığını ifade eden Başkan Abak, “Ama sadece ekmek undan yapılmıyor. Neden undan yapılmıyor? Bu ekmeği yapan insanlar var. Sadece unu alıp ekmek diye satamıyorsunuz doğru mudur? Bunun üretilmesi gerekiyor, işlemden geçirilmesi gerekiyor. Bu da neyle gerçekleşiyor? insan gücüyle.  Şu anda asgari ücret 5500 liraydı 8 bin 500 liraya çıktı. Yani yüzde 57’lik bir asgari ücret farkımız çıktı. EYT çıktı gerçekten çok sevindik. Olması gereken bir şeydi ama gizli kalan bir yönü var. Esnaf yönü. Şimdi düşünün bir fırında. Bir restoranda çalışan insanlar var. 44 yaşında, 45 yaşında. Ve EYT’den, emekli olmaya hak kazandılar. Emekli olacaklar ama bunların tazminatı nasıl ödenecek? İşletme bu tazminatları nasıl verecek? Çünkü bir işletmede 10 kişi birden emekli olmaya hak kazandı. Haklı olarak da emekli olmak isteyecekler ve bunların tazminatları var. Hükümetimizin bir açıklaması var. Bu konuda kredi olarak destekleyeceğiz dediler. Yani biz gene borçla borç alacağız ve borçlarımızı ödeyeceğiz. Borcu borçla kapatmaya çalışacağız. Yani ayakta durmakta zorlanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“İLERİDE EKMEK ÜRETECEK FIRIN BULAMAYACAĞIZ GİBİ GELİYOR”

Esnafın mesleği bırakmasından korktuğunu ifade eden Abak, “Fırıncı esnafı da bunu düşünüyor. İleriki günlerde biz fırıncı esnafımızla konuştuğumuzda emin olun dedikleri şey şu, ‘ben bu mesleği bırakacağım, artık dayanamıyorum, artık yapamıyorum.’ Yani benim korkum şu ileride ekmek üretecek fırın bulamayacağız gibi geliyor. Lokantalarının aynı şekilde hizmet sektörümüz. Çünkü hizmet sektörü biliyorsunuz insan gücüyle olan. İşletmeler bu insan gücüyle olduğunda da tabii ki bir ücret yansıyor” dedi.

 

4 yorum yapılmış
  • Esnaflokantas
    3 Ocak 2023 • 15:27
    Bu abimizi görünce lise yıllarım aklıma geliyor.(1993) Öğle yemeğinde patates kızartması yemeye giderdik lokantasına..
  • ErsanTrk
    4 Ocak 2023 • 02:30
    Asgari ücrete zam gelince bunu fırsat bildiniz. Zaten zam için hazırda bekliyordunuz
  • Simitci
    4 Ocak 2023 • 09:04
    Hadi ekmegi anladıkda simite ne oldu bir senede 3 4 kez zam yapıldı her zam ardından imalatcı bu seferde tezgahında eski fiyatdan satdı olan okuldaki coçuklara oldu nabert
  • Yahya
    4 Ocak 2023 • 15:43
    Vurun ağalar vurun garibanın ekmeği vardı onada el koydun ne güzelde standart mazeret buluyorsunuz ne söyleyeceğini zaten biliyorduk hep aynı teraneartık fikirlerini değiştirin 4 liraya ve 15 liraya satan adam değilmi un almasını ve Afgan yı ucuz fiyata calıstiriyorsunuz 50 liraya sigorta yok yükü yok merak etmeyin bu halk sizi unutmayacak gereken açıklamayı Size gösterecek lider ekmeği ayakta alkışlıyoruz her zamanki gibi görevini layıkıyla yapıyor o zaman da past
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.