VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ENKAZ ALTINDA 8 SAAT ÇARESİZ BEKLEDİ

11 Kasım 2022

......................................................

Düzce Depreminde enkaz altından 8 saat sonra kurtarılan Allattin Korkmaz, yaşadığı korku dolu anları ve o gün neler yaşadığını anlattı. Çaresizce saatlerce kurtarılmayı beklemiş, 12 Kasım 1999 Düzce depreminden sağ kurtulan elektrik ustasının 2 şey fobisi oldu "Depremden sonra murç ile hiçbir kirişe elimi sürmedim. Deprem benim bakış açımı değiştirdi" dedi.

 

Merkez üssü Kaynaşlı olan, 710 kişinin hayatını kaybettiği 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar tazeliğini koruyor. 12 Kasım 1999'da Kaynaşlı'da ikamet eden elektrik ustası Alaattin Korkmaz, 6 katlı binanın yıkılması neticesinde yaklaşık 8 saat enkaz altında kaldı. O anları anlatan Korkmaz, "O gün 6 katlı binanın bodrum katındaki kahvehanede arkadaşlarla birlikte oturuyorduk. Depremin ilk anını hatırlamıyorum. Yanan lambanın yere vurarak söndüğünü hatırlıyorum, sonra sessizlik çöktü. Kış günü olması dolayısıyla soba yanıyordu, yanan sobadan da yangın çıktı. Arkadaşlarımızın bağrışması sonrasında kendimize geldik. Ben sıkışmıştım, yaklaşık 7-8 saat göçük altında kaldım. Kayseri'den gelen madenciler yoldan geçtikleri sırada bize yardım etmişler. Onlar epeyce uğraştılar, sonra dışarıya çıktım. Taksi ile önce Bolu'ya oradan Ankara'ya hastaneye gittim. Orada hastane dolmuştu. Hacettepe de özel hastane olmasına rağmen orada 1 ay tedavi gördüm o akşam hanımı doğuma girecekti. Enkaz altında korku yoktu, benim orada aklıma hiçbir şey gelmedi" diyen Korkmaz, "Yanımda oturan arkadaşım vardı, sandalyedeydi. Onun üzerine kiriş düştü. Babası bana yardım etmeye çalışıyordu. 'Siz beni bırakın, ona yardım edin' dedim. Babası onu çıkarttı. Ayağımın altına takoz koyup bizi dışarı çıkarttılar. İçerisi kalabalıktı, dayımın oğlu da vardı. Hatta o akşam hanımı doğuma girecekti. O vefat etti. Bizim bir ağabeyimizin çocuğu vardı, o da içeride vefat etti. Bir kaç arkadaşımız içeride vefat etti. Kahvecimiz Fikret ağabeyimiz vardı. Kendi aramızda ona 'Fiko' derdik, onu da orada kaybettik" diye konuştu.

“PSİKOLOJİM DEĞİŞTİ, KORKUM KALKTI”

"Deprem benim bakış açımı değiştirdi"12 Kasım 1999'u asla unutamadığını söyleyen Korkmaz, "Ben depremi unutmadım, her gün yaşıyorum. En son İzmir'de 4.9 büyüklüğünde deprem oldu, ben her gün takip ediyordum. Deprem insanı öldürmüyor, insanı öldüren çarpık yapılaşma. Kendi işime de özen gösteriyorum. Depremden sonra murç ile hiçbir kirişe elimi sürmedim. Elektrikçiyim, murç, darbeli matkap ve kirişe hiç dokunmadım. Deprem benim bakış açımı değiştirdi. 'O gün ki arkadaşlarım olsun, hiçbir şeyim olmasın' derim. Psikolojim değişti, korkum kalktı. Ölü insanın yanında yemek yiyen gördüm ben. 'Keşke su olsa, yıkayıp defnetsem' diyen insanlar gördüm. Şimdi o insanları psikolojik olarak ne ile korkutabilirsin ki?" ifadelerini kullandı.

1 yorum yapılmış
  • Leyla
    11 Kasım 2022 • 11:32
    Değişen ne var yapılan binalara bakın 1m dışarı balkonlar acaba kimler ruhsat verdi deprem olursa görürüz.Yine ah oh tarih tekerür eder
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.