VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

40 YILLIK EZİYET BİTTİ

20 Temmuz 2022

........................................

Bolu’da Abant Milli Parkında yaklaşık 40 yıldır köylüler tarafından tatilcilere hizmet veren at ve faytonlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sonlandırıldı. Köylülerin göl çevresinde tatilcileri atlara bindirip faytonlarla gezdirmesi yasaklandı. Ekipler tarafından köylülerin göl çevresine inmemesi için denetimler sürerken at ve fayton sahipleri de yaylalardaki alanda müşteri beklemeye başladı.

Bolu’nun doğal güzellikleriyle ünlü milli parkı Abant’ta çevre köylerdeki vatandaşların yaklaşık 40 yıldır tatilcilere hizmet verdiği at ve faytonlara yasak geldi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Abant’ın simgesi haline gelen at ve fayton hizmeti veren köylülerin sözleşmesi yenilenmedi. Manzarasıyla büyüleyen Abant gölü çevresinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan at ve faytonların yasaklanmasının ardından köylülerde yaylalarda bulunan alanlarına çekilmek zorunda kaldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar ile jandarma ekipleri Abant’a inen yayla yolu ile göl çevresinde köylülerin at ve fayton hizmeti vermemesi için nöbet tutarak devriye atıyor.

Köylüler, Abant Milli Parkına yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan Örencik Yaylasında tatilcilere at ve faytonlarla müşterilerini gezdirmek için bekleyişini sürdürüyor. Özellikle yaz aylarında Arap turistlerin akın ettiği milli parklardaki fayton parkları boş kalırken köylülerde göl çevresine inmelerinin yasak olması nedeniyle gelen az sayıda tatilciyi yaylalarda gezintiye çıkarıyorlar. 
Abant’ta faytonculuk yapan Ahmet Balta, güvenlik güçleri tarafından göl çevresinden çıkartıldıklarını belirterek, milli park dışındaki Örencik yaylası mevkiinde tatilcileri at ve faytonlara bindirdiklerini söyledi.

Abant’ta 30 yıldır faytonlarla çalıştığını söyleyen Hayrettin Türe, “Yıllar boyunca gelen misafirlere hizmet veriyoruz. Şu an kaldırıldı, niye kaldırıldı. Şu an yaylada hizmet veriyoruz buraya da gelen giden yok. Arap müşteriler var onlarda gelip yaylada binmiyorlar. At fazlalığından, kirlilikten dolayı böyle bir karar aldıkları söyleniyor.” şeklinde konuştu.
40 yıldır at ve fayton çalıştırdığını ifade eden Mehmet Balta ise şunları söyledi:
“Bizim burada 600 yıllık yayla haklarımız var. Bu göl çevresi bizim yayla hakkımız. Biz Doğa Koruma ve Milli Parklara kira ödüyorduk bizim sözleşmemiz bitti. Sonrasında ise sözleşmeyi yenilemediler. Yenilenmediği için de bizi kaldırdılar. Buraya askerler geldi biz şimdi burada yaylada boş boş bekliyoruz. Gelen giden yok.”

  • 40 YILLIK EZİYET BİTTİ
  • 40 YILLIK EZİYET BİTTİ
  • 40 YILLIK EZİYET BİTTİ
7 yorum yapılmış
  • HarunSinanolu
    20 Temmuz 2022 • 04:17
    Çok doğru bir karar. Abant bok kokusundan gecilmiyordu. İnsanların rahatsız edilmesi ile çabası. Bu kararı alanları kutluyorum.
  • Erhan
    20 Temmuz 2022 • 04:20
    Oy verirken artık 2 kere düşünecen...
  • Bolulu14
    20 Temmuz 2022 • 08:12
    Ne güzel başlık atmışsınız, "40 yıllık eziyet bitti" diye, sanki gölün etrafında çalıştırılan ve eziyete uğradığını iddia ettiğiniz atlar gölün kenarında getirilen çalışma yasağı sonrasında Büyük Abant otelinde ağırlanacak ve daha iyi yaşam şartlarında hayatlarını idame ettirecekler. (NOT: Editöre; bakalım daha önceki size yönelik eleştirilerimi yayınlamamıştınız, bakalım bu eleştiriyi yayınlayabilecekmisiniz)
  • Badegl
    20 Temmuz 2022 • 08:16
    Yerinde bir karar olmuş
  • bolu14
    21 Temmuz 2022 • 02:29
    Abantın havası temizlenir.Çok iyi olmuş. Kokudan gezilmiyordu.
  • eziyetderken
    21 Temmuz 2022 • 05:03
    eziyet derken??? at pisliklerinin çevreye yayılmış olmasından ben de rahatsızım herkes gibi ama eziyet derken atlar doğallarında olmayan bi işlemi meşkul ediliyorduki eziyet deniyor atın doğasında var zaten bu fayton çekmesi üzerine insan binmesi bu mu eziyet? eğer doğalında olmayan birşey yaptırılmaya zorlanıyorsa ya da sağlıksız bir at gücünün üzerinde aç susuz zorlanıyorsa ona eziyet denir evet ama normal bi atın üzerine insan binmesine ya da payton çekmesin
  • HakhukukveAdalet
    21 Temmuz 2022 • 07:10
    Abant kimsenin babasının yeri değil kimse Abant Tabiat parkı ni istediği gibi kullanamaz adı üstünde Tabiat parkı adamlar zamanda Abant a sahip çıkmadı baktılar gelir güzel Abant in sanki paşası oldular Söyle bir söz var Devlet başa , kuzgun leşe.Bir de Devlet yaylalarda yapılan tapusuz yapılan yerlere el koysa iyi olur bunlar. Mantar gibi turuyor bunlara muhtar yolunu açıyor yaparsanız devlet yikar beni ilgilendirmez diyor kum çimento karip beton atıyor
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.