VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU’DA HAYVANLARDA ÇİÇEK HASTALIĞI ALARMI

18 Şubat 2022

...............................................

Bolu’da Çaygökpınar köyündeki küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığının görülmesinin ardından karantina uygulaması başlatılarak köye koyun ve keçi cinsi hayvanların giriş ve çıkışı yasaklanarak hastalığın yayılmasını önlemek için tüm hayvanların aşılanması için çalışma başlatıldı.

Çaygökpınar köyünde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan bir çiftçinin sürüsünde bulunan bir koyunda çiçek hastalığı tespit edildi. Hayvan ölümlerinin yaşanmasının ardından Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından köyde karantina uygulaması başlatıldı. Hastalığın yayılmasının önlenmesi için köydeki hayvanların aşılanma çalışmaları başlatıldı.

 

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, karantina tedbirlerinin uygulanmaya başlanıldığı belirtilerek, “Hastalık çıkan işletmeye koyun ve keçi cinsi hayvan giriş çıkışı kısıtlanmış, hayvanların meraya çıkışı yasaklanmış, ölen hayvanlar, altlıkları ve gübreleri imha edilmiştir. Ağıl başta olmak üzere kullanılan alet, ekipman ile yetiştiricilerin çizme ve kıyafetleri temizlenmiş ve dezenfekte edilmiştir.

Hasta hayvanlar sağlıklılardan ayrılmış, kuzular ayrı bir bölüme alınmış, bakım ve beslenme konusunda gerekli bilgiler verilmiştir.   Çaygökpınar Köyü içerisindeki bütün küçükbaş hayvanların koyun/keçi çiçek hastalığına karşı aşılanması tamamlanmıştır. Çaygökpınar Köyü merkez olmak üzere 10 kilometre mesafedeki köy ve mahallelerde bulunan küçükbaş hayvanlarda da aşılama çalışmaları devam etmektedir.  

Koyun/keçi çiçek hastalığının etkeni bir virüs olup sadece koyun ve keçilerde şiddetli klinik hastalık meydana getirmektedir. Başlıca bulaşma yolları; hasta hayvanların çıkardığı virüsün solunum yoluyla alınması, hayvanların birbirleriyle direkt teması, bulaşık ekipman ve daha az olarak da sinekler aracılığıyla olmaktadır. Sığırlarda ve insanlarda hastalık oluşturmamaktadır.” İfadelerine yer verildi.       

1 yorum yapılmış
  • Mehmet
    18 Şubat 2022 • 10:34
    Siz bu haberi yaparken hayvanların sahibiyle konuşmadınız herhalde ?
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.