VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

DHA GENEL MÜDÜRÜNDEN KÜÇÜK’E ÖVGÜ DOLU SÖZLER

31 Ocak 2022

...................................................

HABER / MUTLU YUCA

Bolu Dağı’nda yoğun kar yağışının olduğu günlerde kar ve dondurucu soğuk altında canlı yayınlar yapan DHA Bolu Muhabiri Murat Küçük’e köşesinde yer veren Demirören Haber Ajansı(DHA) Genel Müdürü Celal Korkut, muhabirinden övgüyle bahsetti. Korkut, ‘Ama bir arkadaşımız var ki onu özellikle yazmam gerekiyor” diyerek Küçük’ün şikayet etmeden özveriyle çalıştığının altını çizdi.

Demirören Haber Ajansı(DHA) Genel Müdürü Celal Korkut, ‘Kar, bora, fırtına bize engel olamaz’ başlıklı yazısında zorlu kış koşullarında Bolu Dağı’ndan gün boyu canlı yayınlar yapan muhabirleri Murat Küçük’e övgüler yağdırdı. Bolu DHA muhabiri olarak görev yapan genç gazeteci Küçük, kar, tipi ve dondurucu soğukta sabahın erken saatlerinden gece saatlerine kadar yol güzergahları üzerinde haber kanallarına bağlanarak yol durumunu canlı olarak anlattı. Çok sayıda televizyon kanalında canlı yayınlar yapan Küçük’e DHA Muhabiri Celal Korkut’ta köşesinde yer verdi.  Mesleğin mutfağından gelerek sosyal medya hesaplarından da muhabirlerine destek paylaşımları yapan Korkut’un yazıları ajans muhabirleri tarafından da beğeni topluyor.

Korkut, köşe yazısında şu ifadelere yer verdi:

Gazetecilik zor meslek… Bu zorluğu, masa başında çalışan, oturduğu yerde haber yapan çok bilmez…

Sokakta haber peşinde koşan, yağmur çamur, sıcak soğuk demeden, sadece daha iyi haber, daha güzel görüntü için mücadele eden muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar bilir. Asıl kahramanlar onlardır.

***

1963’ün ocak ayının son günleri tüm ülke, “Balkanlar’dan gelen” o meşhur soğuk havanın etkisindeydi. Hürriyet, 26 Ocak’ta “Karakış Felaket Halini Alıyor” manşetini atmıştı. O gün Edirne-İstanbul seferini yapan tren Çatalca’da rayları kaplayan karlara saplanmış içindeki yüzlerce yolcu mahsur kalmıştı. Haber gazetelere ulaştığında, herkesi bu haberi takip etmenin heyecanı ve o devrin zor imkânlarıyla kar kıyamet altındaki olay yerine gidebilmenin heyecanı sarmıştı.

Hürriyet’in haber merkezinde adliye muhabiri Yüksel Kasapbaşı, “Hemen bir vasıta temin edin, biz gideriz” diyerek kararını vermişti. 29 yaşındaki Yüksel, hukuk fakültesi mezunuydu. Foto muhabiri arkadaşı Abidin Behpur (26) da hazırdı. Bir araç hazırlandı. Yedek benzin ve diğer lüzumlu eşyalar da araca yüklendi. Gazete dağıtan kamyonetlerden biriyle Cağaloğlu’ndan yola çıktılar. Gazetenin şoförlerinden Yüksel Öztürk kullanıyordu kamyoneti.

Çatalca’ya yaklaştıklarında kar gittikçe yoğunlaştı. Nitekim yoldan biraz sapınca kara saplandılar. Araç bir daha hareket edemedi. O günün şartlarında ne cep telefonu ne de başka bir teknik imkânları yoktu. Arabada oturup oradan tesadüfen geçecek birilerinin onları kurtarmasından başka şansları da yoktu. Olmadı. Kara saplanan bir treni haber yapmak için çıktıkları yolda, hedeflerine ulaşmalarına çok az kala kendi araçları kara saplanmıştı.

Son irtibatın üzerinden 20 saat geçmiş olmasına rağmen hiçbir ses yoktu. Sonra acı haber Cumhuriyet muhabiri Hakkı Aykut’un gece yarısı geçtiği yıldırım telgraf ile geldi. Üç arkadaşımız karla kaplanan aracın içinde donarak hayatını kaybetmişti.

27 Ocak 1963 Pazar günü Hürriyet “Üç arkadaşımız donarak öldü” manşetiyle çıktı.

Mekanları cennet olsun

***

Bugünlerde de tüm ülke karla kaplı. Bazı yerlerde 4-5 metreyi bulan kar yağışı oldu. İstanbul ise her yağmurda karda olduğu gibi büyük sıkıntılar yaşadı. Şehrin birçok yerinde yollar açıkken, Trakya yönüne giden yollar kayan, kar lastiği olmadan yola çıkan araçlar yüzünden kilitlendi. İnsanlar saatlerce yollarda kaldı.

DHA muhabirleri, kameramanları ise kilitlenen yollarda metrobüs ile ya da tipi altında yürüyerek olay yerine ulaştılar. Yaşanan olumsuz hava koşulları sizlere haberleri, yaşanan sıkıntıları olay yerinden aktarmamıza engel olamadı. Arkadaşlarımız dondurucu soğukta TV'lere canlı yayınlarla haber ve görüntü iletti, gazeteler ve internet siteleri için de haber, görüntü ve fotoğraf gönderdi. Merkezde görevli arkadaşlarımızda evlerine gitmeyip sahadaki arkadaşlarımıza destek verdi.

Sadece İstanbul'dan değil, yurdun dört bir yanından DHA muhabirleri kar yüzünden kapanan yolları, ekiplerin çabalarını, yaşanan sıkıntıları, sağlık ekiplerinin zor koşullarda hastalara ulaşabilmek için, aşı için yaptığı çalışmaları sizlere duyurmak için olağanüstü gayret gösterdiler.

Ama bir arkadaşımız var ki onu özellikle yazmam gerekiyor. Bolu Muhabirimiz Murat Küçük. Yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul-Ankara yolu kapandı. Tüm televizyonlar Bolu'daki durumu aktarabilmek için Bolu Muhabirimizi canlı yayına almak istediler. Murat, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar ve ertesi sabah Bolu tünelinden, TEM Otoyolu'ndan Bolu dağı geçişinden haberler verdi. Yoğun kar altında, buz gibi soğukta, şikayet etmeden, işini hiç aksatmadan.

Özverili çalışmaları için tüm DHA Ailesine teşekkür ederim.

***

59 Yıl önce Çatalca yolunda karda mahsur kalan Yüksel Kasapbaşı, Abidin Bephur, Yüksel Öztürk'ün durumlarını iletebilecekleri hiçbir imkanları yoktu. O dönem ne cep telefonu ne telsiz vardı.

Yoğun karın yaşandığı bugünlerde arkadaşlarımızla sürekli iletişim halinde olduk, haber ve görüntü akışından çok onların yaşadıkları zorlukları hafifletebilmek, destek olabilmek için çabaladık.

DHA olarak zorlu günleri en iyi şekilde aktardık. Çok yorulduk, üşüdük, ıslandık ama işimizi her zaman olduğu gibi en iyi şekilde yaptık.

 

 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.