VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BAKAN KURUM’DAN 4 MADDELİK ÇÖZÜM PLANI

29 Aralık 2021

.........................................................

Sokak hayvanları ve tehlikeli ırklar genelgesine ilişkin açıklamalar yapan Bakan Murat Kurum, 4 maddeden oluşan çözüm planını anlattı. Kurum, “Sokakta tehlikeli hayvan var ise belediyeler hayvan bakım evlerine götürecekler” dedi.

Son zamanlarda artan ve son olarak Gaziantep'te yaşayan 4 yaşındaki Asiye'nin ağır yaralanmasına yol açan köpek saldırıları, hükümeti harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine, sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili yeni önlemler alınmaya başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da önceki gün önlemler kapsamında 81 ilin valilik ve belediyelerine 17 maddelik bir genelge gönderdi.

Genelgenin tüm detayları ve çözüm planı ise şu şekilde;

TASMA-AĞIZLIK ZORUNLULUĞU

“Sokakta tehlikeli hayvan var ise belediyeler hayvan bakım evlerine götürecekler. Tehlike arz eden hayvanları sahiplenmiş olan vatandaşlar ise ‘tasma ve ağızlık’ zorunluluğuna uymalı. Park ve bahçelere, çocuk oyun alanlarına girme yasağına uyulması gerekiyor. Hayvan sahipleri buna duyarlı olmalı, belediyelerimiz ve kolluk kuvvetleri denetimleri sıkılaştırmalı. Denetimleri artırmalıyız. Son yaşanan olayda köpeğin ağzında ağızlık olsaydı, tasması olsaydı çocuğa zarar veremezdi.

BARINAKLAR ARTIRILIP İYİLEŞTİRİLECEK

Barınakların sayısının artırılması ve iyileştirilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destek verecek. Belediyelerle iş birliği yapılacak. Gerektiği yerde Hazine arazileri tahsis edilecek.

BAKIM VE TEDAVİLER YAPILACAK

İller Bankası Genel Müdürlüğü ile gerekli destek sağlanacak. Belediyelere diyoruz ki, ‘Başıboş hayvanları rehabilite etmeliyiz. Başıboş tehlikeli olmayan hayvanlarımızı da aşısı yoksa aşılarını yapalım, hastalık söz konusu mu değil mi bakalım ve tedavi uygulayalım, kısırlaştıralım.’ Kanun ‘aldığın yere bırak’ diyor zaten. Gerekeni yapalım.

AÇ KALMAYACAKLAR

Sokak Hayvanları aç kalıp etrafa zarar verebiliyor. Bunlarla ilgili bakımı düzenli şekilde yapalım. Belediyelerimiz alanlar belirleyerek, beslenme noktası oluştursun. Bu noktalarda 7 gün 24 saat düzenli beslenme sağlamak çok önemli. Bu şekilde sokakta sahipsiz hiçbir tehlikeli hayvan olmasın. Zaten sokak hayvanları rehabilite edildikten ve beslenmeleri sağlandıktan sonra zarar vermeyecektir. ‘Hayvanları itlaf edelim’ doğru değil.”

"HEM HAYVANLARI HEM DE VATANDAŞIMIZI KORUMALIYIZ"

Hayvanlar ile vatandaşların korunması gerektiğini vurgulayan Bakan Kurum, açıklamalarını şöyle tamamladı;

“Hayvanlarımızı da korumalıyız, vatandaşlarımızı da korumalıyız. İkisini de eşgüdümlü yapmalıyız. Hayvanlarımızı, bu canlıları çaresiz bırakmamalıyız, bir taraftan da insan sağlığına zarar verecek boyuttan uzaklaştırmalıyız. Bu ikisini beraber yapacağız. Bu konuların gündeme gelmesinin asıl sebebi tehlikeli hayvanlar. Bu konuda tedbir alacağız, aynı zamanda sokak hayvanları ile ilgili süreci de yöneteceğiz.”

 

2 yorum yapılmış
  • Mustafa
    29 Aralık 2021 • 06:35
    Bu köpekler hayvancılık yapanları canavardan koruyacaksa canımıza kast eden düşmandan koruyacaksa evet fakat birilerinin kişisel zevki ve sevgisi için besleniyorsa hayır bir kuş gribi var diye etindenveyumurtasından sebeplenilen milyonlarca tavuk öldürülmüştü takdir yargının
  • Sepetioluotomotiv
    29 Aralık 2021 • 21:28
    Açık açık söylüyorum . Eğer ki bir hayvanın bir insana saldırdığını görürsem o saniye hayvanın kafasına sıkarım sen naptın hayvanı öldürdün diyen olursa da o insanın ağzını burnunu orada kırarım..
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.