VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DAN DÜNYAYA SOBA İHRAÇ EDİYOR

8 Kasım 2021

..........................................................

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 57 yaşındaki demir ustası İsmail Atlı, 30 metrekarelik dükkanında imal ettiği sobaları dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyor. Atlı, " Romanya, Azerbaycan, Lübnan, Yunanistan, Bulgaristan'a gönderiyoruz. Sobaları ünlü yapan ekonomik yakıtlı oluşu. Yaparken fazla teknik makine de kullanamıyoruz. Hepsi el emeği. İşçiliği el emeği. Pazarımız büyüdükçe tüketim artıyor ama üretim az. Yetiştiremiyorum. Eleman bulamıyorum" dedi.

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yaşayan ve dedesinden aldığı mesleğini 3'üncü kuşak olarak devam ettiren İsmail Atlı, Demirciler Çarşısı'ındaki 30 metrekarelik dükkanında kömür sobalarına alternatif olarak pelet sobası imal etmeye başladı. Çocukluk yaşlarında dedesinin ve babasının yanında çalışarak demirci ustası olan ve 45 yıldır mesleği devam ettiren Atlı'nın ürettiği sobalar ilçeye gelen turistlerin ilgisini çekti.

“İLK SİPARİŞ YUNANİSTAN’DAN”

Sipariş üzerine Türkiye'nin pek çok iline pelet soba satmaya başlayan Atlı'nın kaderi Yunanistanlı bir turistin soba siparişi vermesiyle değişti. İlk ihracatını Yunanistan'a yapan Atlı'nın sobalarının ünü Lübnan'dan Hollanda'ya kadar ulaştı.

"SİPARİŞLERE YETİŞTİREMİYORUM"

Günde 4-5 soba yapabildiğini ancak siparişlere yetişemediğini ifade eden İsmail Atlı, "Dededen toruna mesleğimizle çalışmaktayım. Baba mesleğini devam ettirmeye gayret gösteriyorum. Günün şartlarına uygun pelet sobası imal ettik. Yurtiçi, yurtdışı satışlarımız var. Türkiye'nin her yerine veriyoruz şu anda. Romanya, Azerbaycan, Lübnan, Yunanistan, Bulgaristan'a gönderiyoruz. Geçen hafta Hollanda'ya verdik. Bunlar bize gurur veriyor. Sıfırdan başlarsam günde 4-5 soba yapabiliyorum” diye konuştu.

“MAKİNE KULLANMIYORUZ, HEPSİ EL EMEĞİ”

Atlı, “Teknik makinelerimiz olmasa işimiz daha zor. Bunu yaparken fazla teknik makine de kullanamıyoruz. Hepsi el emeği. İşçiliği el emeği. Pazarımız büyüdükçe tüketim artıyor ama üretim az. Yetiştiremiyorum. Fiyat olarak da bin 100 liraya veriyoruz" dedi.

"KISINCA AZ, AÇINCA ÇOK YANAR"

Ürettiği sobaların rağbet görmesini ekonomik yakıtlı oluşuna bağlayan Atlı, "Sobaları ünlü yapan ekonomik yakıtlı oluşu. Saatte ortalama 1 kiloya yakın pelet yakar. Bir ton kömürün en az 600 kilosunu kül olarak çöpe atılır. Ama 1 ton pelet yak 50 kilo kül çıkmaz. Ayrıca, kömür ilk yanışta alevli yanar ama yanma derecesi düştükten sonra yakıt düşer. Ama bizim peletimiz öyle değil. Pelet hep aynı ısıyı verir. Sobanın kapağını kıstığımız zaman az yanar, açtığımız zaman çok yanar" şeklinde konuştu.

"YETİŞTİRECEK ELEMAN BULAMIYORUM"

Mesleğinin devam ettirilmesini isteyen ancak eleman bulamadığını belirten Atlı, "Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Eleman yetiştiremiyoruz. Yetiştirecek eleman da bulamıyoruz. Eleman olsa bize nasıl miras bıraktılarsa biz de aynı mirası devam ettirmeye gayret göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.