VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

PROSTAT KANSERİNE DİKKAT

29 Eylül 2021

..........................................................

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Üroloji (Bevliye) Uzmanı Prof. Dr. Adnan Gücük ‘’Prostat Kanseri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri’’ hakkında açıklamalarda bulundu. Gücük, “. Prostat kanseri oldukça yaygın görülen bir problemdir. Dünyaya baktığımızda ilk sırada akciğer kanseri, bunun arkasından prostat kanseri gelir. Şikayetleri olanların doktora başvurmaları ya da 45 yaşından sonra rutin olarak üroloji kontrolü yaptırması önemlidir” dedi.

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Üroloji (Bevliye) Uzmanı Prof. Dr. Adnan Gücük ‘’Prostat, mesane çıkışında yer alan bir organdır ve erkeklerde belli yaştan sonra büyümeye başlar. Prostat içerisindeki hücreler kontrolsüz şekilde çoğalmaya başladığında prostat kanseri ortaya çıkar. Prostat kanseri oldukça yaygın görülen bir problemdir. Dünyaya baktığımızda ilk sırada akciğer kanseri, bunun arkasından prostat kanseri gelir. Türkiye ‘de de her 12 erkekten birinde prostat kanseri olduğu düşünülüyor” dedi.

‘’PROSTAT KANSERİ KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?’’

Üroloji (Bevliye) Uzmanı Prof. Dr. Adnan GÜCÜK ‘’Birinci derece akrabalarında prostat kanseri olanlarda, amca, baba ve dayısında kanser olanlarda daha yüksek görülür, ileri yaşta olanlarda görülebilir ve aynı zamanda hayvansal gıdalarda etten yüksek beslenmelerde, sebzeden fakir beslenmelerde daha çok olabiliyor. Bu risk faktörlerinin olması her zaman bu hastalığın olması için şart değil” İfadelerini kullandı.

‘’PROSTAT HER ZAMAN ŞİKAYETE YOL AÇMAYABİLİR.’’

Prof. Dr. Adnan GÜCÜK ‘’Prostat; sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrar yaparken zorlanma, İdrar yaptıktan sonra hala idrar varmış hissi ya da kanlı idrar gibi şikayetlere yol açabilir. Bazen de hiçbir belirti vermeyebilir. Bu risk faktörleri olan ya da bu şikayetleri olanların doktora başvurmaları ya da 45 yaşından sonra rutin olarak üroloji kontrolü yaptırması uygun olmaktadır” dedi.

‘’PEKİ BU HASTALARIMIZ BİZE GELDİĞİNDE NELER YAPIYORUZ?’’

Açıklamalarına devam eden Üroloji (Bevliye) Uzmanı Prof. Dr. Adnan GÜCÜK ‘’Prostatın boyutunu ve burada herhangi bir kötü huylu büyüme, nodül, asimetrik bir yapı var mı bunları anlamak için muayene etmemiz gerekiyor. Sonrasında PSA dediğimiz bir kan tahlili bulunmaktadır. PSA kan değeri, prostat kanserinde yükselebildiği gibi bazen iyi huylu hastalıklarda da yükselebiliyor. O yüzden ikisi arasındaki farkı anlamak gerekebilir.  Ya muayenede ya da PSA değerlerinde herhangi bir sorunumuz varsa bunları teğet etmek için multiperametrik MR gibi bazı testlerden yararlanabiliyoruz. Eğer şüphemiz hala devam ediyorsa yapmamız gereken şey daha çok, prostattan biyopsi almak oluyor. Ultrason eşliğinde hastalardan biyopsi alacağımız bölgeyi uyuşturduktan sonra parça alıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Eğer patolojide de herhangi bir hastalık çıkacak olursa bunun şiddetine, derecesine göre hastalığın hangi yaygınlıkta olduğunu belirlemek gerekiyor. Bu sebeple ek tetkikler gerekebiliyor.  Hastalarda bu ön elemeyi yaptıktan sonra bazen hastalarımıza hiçbir tedavi vermeden sadece takip etmek yeterli olabilirken bazılarında açık, laparoskopik ve robotik cerrahi ile tüm prostatın çıkartılması gerektirebilecek tedaviler gerekli olabiliyor” İfadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.