VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DA KIYMETİ BİLİNMEYEN HAZİNE

31 Ağustos 2021

........................................................

Sanat Tarihçisi ve yazar olan Talha Uğurluel, Bolu’nun en önemli tarihi alanlarından biri olan ve bir kısmı gün yüzüne çıkarılan Roma dönemine ait alanın ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, “Burayı ortaya çıkarmak da cesaret ister. Bu iş bilmek ile başlar. Roma şehirlerinde gladyatör dövüşlerinin olduğu hipodrom olur. Bolu’da geçmiş dönemlerde bir Roma şehri ve burada da bir stadyum var. Burada böyle bir eser var” dedi.

Bolu’da Hisar tepesi mevkiinde bulunan ve eski belediye başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde bir kısmı ortaya çıkarılan Roma dönemine ait olan tarihi alanın atıl şekilde bekletilmesi sanat tarihçisi Uğurluel’in tepkisine neden oldu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın tarihi alanda yapılacak çalışmaların AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın’ın engellediğini iddia ettiği Hisar Tepesi mevkiindeki alanda incelemelerde bulunan Uğurluel, Roma dönemine ait olan tarihi alanın ortaya çıkarılması için gerekli çalışmaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

“BURAYI ORTAYA ÇIKARMAK CESARET İSTER”

Bolu’nun altında tarih yattığına dikkat çeken Uğurluel, “Burada Roma Dönemi’ne ait bir stadyum var. Burada eskiden evler varmış. Yıkılıp yeniden inşa edilmek istenmiş. Sonra bir bakılmış altında tarih yatıyor ve öylece bırakılıp gidilmiş. Bolu’ya her gelen turist Gölcük’e, Yedigöller’e ve Abant’a vesaire gidiyor. Neden merkeze gelmiyor? Çünkü ‘Merkezde bir şey yok’ diye düşünüyorlar. Var. İşte Hisar Tepesi var. Burayı sen ön plana çıkarırsan Bolu’ya her gelen turist merkeze de uğrar. Ama işte burayı ortaya çıkarmak da cesaret ister. Bu iş bilmek ile başlar. Roma şehirlerinde gladyatör dövüşlerinin olduğu hipodrom olur. Bolu’da geçmiş dönemlerde bir Roma şehri ve burada da bir stadyum var. Burada böyle bir eser var. Siz bunun üzerine ev mi yaptınız? İnsan gerçekten üzülüyor. Siz kimsiniz? Nasıl yaptınız?” diye konuştu.

BURASI TAMAMLANIRSA KENTE TURİST AKAR

Hisar tepesi mevkiindeki alanın ortaya çıkarılması halinde kente turist akını olacağının altını çizen Uğurluel, şunları söyledi;

“Tam burasının karşısında bir yol var. Orası tam hipodromun ortası. Burası çok kötü bir vaziyette. Burası bize yakışmıyor. Burasının kazılarını tamamlayalım. Yolu da tamamen kazanıp bütün tarihi ortaya çıkaralım. Yetkililere sesleniyorum. Bu bize yakışmıyor. Burasını tamamladığımız zaman buraya turist akar. Kıyamet kadar turist akar. Bolu’nun kalbinde bir hazine yatıyor. Sultanahmet Meydanı’nın aynısı ve burasının dokusu bozulmamış. Burada hepsi duruyor. Lütfen burayı ayağa kaldıralım”

1 yorum yapılmış
  • Bolulu
    31 Ağustos 2021 • 22:50
    Akp li vekil engeller rant hazine yoksa direk halka hizmet ise neden izin versinler onlar için zaman kaybı
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.