VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ARÇELİK İŞÇİLERİ MASADA

25 Ağustos 2021

......................................................................

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi olan Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci 1 Eylül'de başlıyor. 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi, 179 işverene bağlı 210 işyerinde çalışan toplam 127 bin Türk Metal üyesi işçiyi kapsayacak. 

Türk Metal Sendikası Bolu Şubesi yetkili olduğu Bolu Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesinde teklifi üyelerine vardiya gazetesiyle bilgilendirdi. İki yılı kapsayacak toplu iş sözleşmesi kapsamında, ücreti 6 bin 150 TL’nin altında olan çalışanlara 270 liralık iyileştirme talep ettiklerini belirten Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Daha sonra tüm üyelere yüzde 27 zam istiyoruz. Birinci yılın ilk altı ayı için ortalama zam talebimiz 29,57’dir. İkinci altı ay enflasyon oranında, üçüncü altı ay enflasyon artı 1 lira oranında ve dördüncü altı ay enflasyon oranında zam isitiyoruz" dedi. 

Pevrul Kavlak şu başlıkları sıraladı....

"TSS KAPSAMINA EŞ VE ÇOCUKLAR DA GİRSİN"

"Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nın (TSS) aslında ne kadar faydalı bir kazanım olduğunu zaman içinde gördük. Hele pandemi dönemindeki etkisi anlatmakla bitmez. Ayrıca TSS, sadece bir hizmet olarak değil, reel anlamda da önemli tasarruf yapmamızı sağladı. Bu konuda tek eksiğimiz, eş ve çocuklarımızın kapsam dışında kalması. Şimdi onların da kapsam içine alınmasını talep ediyoruz. Gözümüz arkada kalmasın diyoruz."

BAYRAMDA ÇALIŞTIRMA

"Ulusal ve dini bayramlarla arefe günleri hepimiz için çok özel günlerdir. Ancak mesai yüzünden çoluk çocuğumuzun yanında törenlere katılamamak büyük bir burukluktur. Ya da arefede ve dini bayramlarda biraraya gelen büyük aile ile buluşamamak da öyle. Bu önemli bir fedakarlıktır. Bu federakarlığın karşılığı olarak ulusal ve dini bayramlar ile arefe günlerinde çalışmanın ücreti yüzde 200 zamlı ödenmelidir."

GECE ÇALIŞMA TAZMİNATI

"Gece çalışmasının üyelerimizin beden sağlığı için ağır bir yük getirdiği herkesin bildiği bir gerçek. O yüzden işyerlerinde 20.00 ile 06.00 arasında çalıştırılan üyelerimize verilen saatlik ücretin yüzde 10'u oranındaki gece çalışma tazminatının yüzde 15'e yükseltilmesini, bu oranın üzerinde ödeme yapılıyorsa aynen devam etmesini talep ediyoruz."

BAKIM ONARIM VE TEKNİK PERSONEL TAZMİNATI

"Sendika üyesi işçilerden tüm üretim birimlerindeki bakım onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon süreçlerini takip eden, kontrollerini yapan teknik elemanlara almakta oldukları saat ücretlerinin yüzde 10'u tutarında 'bakım onarım ve teknik personel tazminatı' talep ediyoruz."

MAZERET İZNİ

"Üyelerimize birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünnetçi için kullanılmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesi."

İŞE GİRİŞ ÜCRETİ

"Asgari ücretle işe giren bir işçinin sendikaya üye olması durumunda ücretine; MİDS uygulanan işyerlerinde grubuna göre yüzde altı ile yüzde 14 arasında, diğer işyerlerinde ise yüzde 10 zam yapılması hakkaniyete uygun olacaktır."

ANAOKULUNDA ÇOCUĞU OLANLARA YARDIM

"Çocuk gelişimi için anaokul artık bir zorunluluk. Çocuğunu anaokula gönderenlere yardım yapılmasını talep ediyoruz."

"HAYATIMIZ PAHASINA ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK"

Yapılan açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pevrul Kavlak, pandemi koşullarının sözleşme sürecini olumsuz etkilemeyeceğini ifade etti ve “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının emekçiyi temsil ettiğini söyleyemeyiz” dedi. Gıda enflasyonunun tavan yaptığı bir dönemde yaşandığını belirten Kavlak, geçmiş yıllarla değerlendirdiklerinde taleplerinin yüksek olmadığını söyledi.

“Pandemi sürecindeki işletmelerin durumu bu sözleşme sürecini nasıl etkileyecek” sorusuna Kavlak, “Biz MESS’le pandemi başında anlaşma yaparak kimsenin işten çıkarılmayacağı üzerine anlaştık. Pandemi sürecinde işletmelerimiz pandemiden etkilenmedi çünkü ayarlamaları yaptık. Çok sıkıntılı bir süreç geçirmedik. Beyez eşya ve otomobilde çip sorunu yaşadık ama biz Türkiye’nin ihracatını tek başımıza omuzladık. Hayatımız pahasına ölümüne çalıştık” yanıtını verdi.

  • ARÇELİK İŞÇİLERİ MASADA
  • ARÇELİK İŞÇİLERİ MASADA
  • ARÇELİK İŞÇİLERİ MASADA
  • ARÇELİK İŞÇİLERİ MASADA
5 yorum yapılmış
  • Yaman
    25 Ağustos 2021 • 22:20
    Çok Yakında ilk etapta 60 küsür 6 eksen robot yatırımı yapacak koç. sonrasında bu sayı artacak.montaj hatlarından başlayarak kabaca 60x3 vardiya 180 kişinin iş haddini etkiler bu durum. Boluya bu kadar istihtam yaratan bir kurumda nankörlüğünde lüzumu yok
  • sedat
    25 Ağustos 2021 • 23:40
    bunlarda artık abarttı yaw geçen sene dünyanın zammını aldılar zaten ohoooooo
  • murat
    26 Ağustos 2021 • 01:01
    Arçeligin yerinde olsam kapatırım fabrikayı hepsinin tazminatını oderim hadi işinize bakın derim bunlar buldukça bunuyor...fabrikayıda başka bir ile taşirim sendikayı asla sokmam netttttt...
  • Mustafa
    26 Ağustos 2021 • 08:14
    Emeğinin karşılığını isteyen emekçi kardeşlerimizi destekliyorum.
  • Taner
    27 Ağustos 2021 • 06:24
    Arçelikte çalışmak bir gurur TÜRK METAL SWNDİKALI OLMAK bir onurdur herkes işine baksın kıskananlar çatlasın.E-DEVLET DEN üye olun biz hepinize yeteriz.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.