VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM HEDEFİ 10’A KATLANDI

22 Temmuz 2021

...........................................................

HABER: Mutlu YUCA - Bolu Gazeteciler Cemiyeti Bayram Gazetesi 

Bolu Belediyesinin iştiraklerinden Köroğlu Yöresel Ürünler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Müdürü Bahadır Acar, 45 günde 6 ton ile başlayan kültür mantarı üretiminde önümüzdeki ay günde 10 ton seviyesine ulaşacaklarını açıklayarak üretim hedeflerini 10’a katladıklarını söyledi. Acar, kültür mantarının yanı sıra ata tohumlarını geliştirerek önümüzdeki süreçte tarımsal ürünlerde de alım garantili ilerleyeceklerini ifade etti.

Köroğlu Yöresel Ürünler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, alım garantisi vererek üretime dahil ettiği sözleşmeli çiftçilerin ürettiği unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ve Bolu’ya has yöresel ürünleri sofralara taşıyor. Kooperatif aracılığıyla geçtiğimiz yıl Nisan ayında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesinin altında yaklaşık 23 ton kompost kapasitesi olan bir tesiste 45 günde 6 ton ürün alınarak başlayan kültür mantarı üretim kapasitesi aradan geçen 15 ay sonunda günde 10 ton seviyesine kadar ulaştı. Kültür mantarının Bolu’daki üretim hikayesini anlatan Acar, “Bu işe başladığımızda üretim alanımız 140 metrekare civarındaydı. Bu ay itibariyle 12 bin metrekareye çıktık. İşe başladığımızda sözleşmeli üreticimiz hiç yoktu. Şu an 140 üreticiye çıktık. Eğitim ve sertifika almayı bekleyen yaklaşık 700 üretici adayımız var. Bizim kültür mantarı üretim hedefimiz aylık 35 ton civarındaydı. Önümüzdeki ay yaklaşık olarak günde 10 ton civarına çıkıyoruz. Bu da aylık 300 tonlara tekabül edecek. Üretim hedefimizi 10’a katladık. Böyle olması için ekip olarak çok çalıştık. Yaklaşık 6 farklı lokasyonda kendimize ait tesislerimiz var.” diye konuştu.

İKİNCİ SOĞUK HAVA DEPOSUNU KURUYORUZ

Kültür mantarı için ikinci bir soğuk hava deposu kuracaklarını ifade eden Acar, şunları söyledi:

“Kooperatifin içerisinde soğuk hava deposu ve mantar paketleme sistemi kurduk. Bir tane daha soğuk hava deposu kuruyoruz. Bir tane daha otomatik paketleme makinası aldık. Üreticiden dökme olarak gelen mantarları burada paketleyerek satış gerçekleştiriyoruz. Batı Karadeniz’de illerde mantar adam markasıyla talep edilmeye başlandı. Şu an Düzce, Sakarya, İzmit, İstanbul ve Zonguldak’ta ciddi oranda bizim mantarlarımız satılıyor.”        

KOMPOST TESİSİ VE PLASTİK KASA TESİSİ İNŞA EDİLECEK

Acar, Kıbrıscık’a kompost tesisinin yanı sıra mantarların taşınmasında kullanılan plastik kasaların üretimi için yeni tesisler kurulacağını kaydederek, “Mantar taşımada kullanılan plastik kasalar var. Bu kasaların tedariki çok zor. Bolu, tarım kenti olmadığı için bu yönde bir sanayi gelişmemiş. Biz bu kasaları Antalya, Bursa, Manisa İzmir ve Konya gibi tarımın yoğun olduğu yerlerden almak zorunda kalıyoruz. Kasanın kendisi ucuz ama lojistiği pahalı. Kompost tesisi ve plastik enjeksiyon tesisi tamamlandıktan sonra kültür mantarının kasasını, tabağını, kompostunu yani her şeyini üreten bir kent haline geleceğiz” dedi.

KÜLTÜR MANTARI 3 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI OLDU

Kültür mantarı üretiminin yaklaşık 3 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu vurgulayan Acar, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Sözleşmeli 140 üretici, sözleşmeli olmayan 50-60 üretici var. Bu 200 üretici 200 aile demek. 4 kişilik ailelerden bahsedersek şu an 800 kişinin evine bir ekmek kapısı oluştu. Bu insanlar birde tesislerinde birde işçi çalıştırıyorlar. Biz Bolu’da doğrudan ve dolaylı 3 bin kişiye istihdam sağlamış durumdayız. Bir yıl içerisinde gelinen noktada efsane bir rakam. “

TARIMSAL ALANDA YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK

Kooperatif aracılığıyla tarımsal alanda da yeni ürünler geliştireceklerini belirten Acar, “Tarımda alım garantili şu an sadece ıza buğdayı var. Onun haricindeki ürünlerde de alım garantisi yaratmaya çalışıyoruz. Bolu’da daha önce tarım, hayvancılık, kültür mantarı gibi ürünlerin yetiştirilmesinde bir liderlik olmadığı için ilk defa böyle bir şey yapılıyor. İlk defa alım garantisiyle böyle bir program ortaya konuldu. Zaman içerisinde ürün çeşitliliği yaratma peşindeyiz. Kültür ve istiridye mantarını geliştirebildiğimiz kadar geliştirdikten sonra diğer ürünlerde de alım garantisiyle ilerlemeye başlayacağız. Biz organik tarımla uğraşmaya çalışıyoruz. Şu an kooperatifimize bağlı 450 dönümlük organik sertifikalı arazimiz var. Belediyemize ait başka arazilerimizde var. Biz bu yıl bunların hepsinde ekim yaptık. İlk hedefimiz şu an ticarete yönelik ürün geliştirmekten ziyade elimizdeki tohum miktarını artırmak. Geçen yıl coğrafi işareti Bolu’da olan Civril ayşe kadın fasulyeden elimizde 2 çuval tohum vardı. Bu sene bunu 10 katına çıkardık. Yine ticari amaçla kullanmayacağız. Onlardan elde edeceğimiz tohumlarla seneye tekrar ekim yapıp ondan sonra alım garantili ürün haline getireceğiz. Bizim şu an ata tohumlarını geliştirme üzerine çalışmamız var. Bunun yanında tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmamız var. Dağ çileğini kültüre aldık seraya aldık. Şimdi dağ çileğinin kendi fidelerini yetiştirmeye başladık. Dağ çileği Bolu yöresi için çok önemli bir ürün. Bolu’da belki birçok kişinin bilmediği kızılcık vadileri var. Bu kızılcık vadilerinin ıslah çalışmalarına başladık” şeklinde konuştu.

Köroğlu Kooperatifi’nin Demokrasi Meydanı’nda (Belediye önü) ve Karacasu yolu üzerinde (Eski Fidanlık Karşısı) hizmet veren 2 Satış Ofisi’nde, aralarında coğrafi işaret tescilli ürünlerin de yer aldığı 10 bin yıllık ata tohumlarından elde edilen Iza buğdayı, Iza bulguru ve Iza unundan Bolu tarhanasına, kozalak reçelinden Bolu patatesine, kızılcık tarhanasından erişte makarnası çeşitlerine kadar birçok ürün bulunuyor.

  • KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM HEDEFİ 10’A KATLANDI
  • KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM HEDEFİ 10’A KATLANDI
  • KÜLTÜR MANTARI ÜRETİM HEDEFİ 10’A KATLANDI
3 yorum yapılmış
  • Habibe
    23 Temmuz 2021 • 13:56
    Bende bir mantarüreticisi olarak öncelikle bu projeyi destekleyen belediye başkanımız Tanju Özcan a koparatif başkanımız Bahadır Bey e ve bizlerden emeğini esirgemeyen hocamız Fatih Demirer beyefendiye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum
  • Bolulu
    23 Temmuz 2021 • 15:47
    BendeKültür mantari yetiştirmek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim.
  • erolnder
    24 Temmuz 2021 • 03:29
    çok güzel bir çalışma fakat üretim arttıkça bazan yeniçağa pazarına gelmiyor fiyatıda hiç düşmedi yerli malı herkes onu kullanmalı tebrikler.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.