VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

GÜNEŞ ÇARPMASI ÖLDÜREBİLİR..

17 Temmuz 2021

........................................

Uzmanlar, sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken önemli şeyler ile ilgili uyarılarda bulundu. Sıcak havalar özellikle kronik rahatsızlığı olan insanları fazlasıyla etkiliyor. Güneş çarpmasının fark edilmediği takdirde çok ciddi sıvı kayıpları nedeniyle komaya ve ölüme kadar gidebilecek sonuçlar getirebileceğini aynı zamanda bu aylarda kalp krizi rsikinin de fazla olduğunu dile getirerek böyle durumlarda beklemeden doktora başvurulması gerektiği söylüyor.

Haber: Eda GÖK

Hava sıcaklıklarının artış göstermesi ile birlikte uzmanlar vatandaşları olası ciddi durumlar için uyararak, sıcaklıkların artması sonucu gerçekleşen güneş çarpmalarının hayati önem taşıdığını dile getiren uzmanlar, olası durumlarda doktora gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar konuyla ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

“Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin de daha çok görülmeye başlandı. Bakteriler hayatımızın her alanında var, havaların ısınması ile birlikte yemek yaptıktan sonra pişmiş gıdaları dışarıda 1 saatten fazla tutmak doğru değildir, yemek soğuduktan sonra dolaba kaldırılmalıdır, dışarıda uzun süre kalan bu yemeklerde bakteri üremektedir, bunlar vücuda alındığında zehirlenmelere neden olabilir, gıda zehirlenmelerinde kusma ve ishal görülebilir. Gıda zehirlenmelerinde kusma sayıları arttığında acile gitmek gereklidir. Süt ve süt ürünleri ile yapılan gıdalar çok çabuk bozulur, açıkta alınan sütler en az 15 dakika kaynatılmalı. İkinci çabuk bozulan grup, et ve et ürünleridir. Bunlar da muhakkak dolapta veya dondurucuda bekletilmeli, dolapta 24 saat, buzlukta 6 ay tutulabilir.”

"YİYECEKLER KOKMADAN DA BOZULABİLİR"

“Tüketebileceğimiz kadar yemek pişirmek en uygun olanıdır, fazla yaptıysak yiyeceğimiz kadarını ısıtmalıyız, ilk 24-48 saatte besin değerini yitirmez, sonra besin değeri azalır. Bazen kokmadan da besinlerin bozulabilir. Örneğin, bir pastada bozulma başlamışsa bir noktada olur ve o noktaya ulaşıncaya kadar bir koku veya bozuk tat alınmaz ancak bu pastanın bozulduğu gerçeğini değiştirmez. Özellikle paketli ürünlerde şişmiş kapaklar, açıldığında gaz oluşan ürünleri tüketmemeliyiz. Konservelerde şişme veya asitlenme olursa kesinlikle tüketilmemeli, en kötü zehirlenme konservelerle ilgilidir. 40-50 dereceler öldürücü derecelerdir.”

"BU AYLARDA KALP KRİZİ RİSKİ YÜKSEK"

“Yaz aylarında su kaybımız artar, bol bol su içmeliyiz. Özellikle kalp, şeker, astım hastalarında sıvı kaybı sonucunda denge bozulacağı için baş dönmeleri, ani komalar gibi ciddi sorunlar görülebilir, ileri yaştakiler de çok dikkatli olmalı, özellikle güneşin dik geldiği saatlerde 10.00 -16.00 arasında dışarı çıkılmamalı çıkılacaksa da güneş kremi kullanılmalı, şapka ve gözlük mutlaka takılmalı. Bu aylarda kalp krizi riski de yüksektir. Güneşin altındayken özellikle gözü çok iyi korumak gerekiyor. Uzun süre güneşe maruz kalmak gözde kalıcı hasarlara neden olabilir bu nedenle uygun güneş gözlüğünün kullanılması gerekmektedir. Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi mutlaka sürülmeli. Güneşte uzun süre kalmak, yanıkların yanı sıra uzun vadede cilt kanserlerine de neden olabilir. Güneş yanıklarında yapılacak ilk şey, ılık bir duşla cildi soğutmak, sonrasında acile gitmektir.”

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.