VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

AYIYLA KARŞILAŞANLARA UZMAN UYARISI GELDİ

22 Haziran 2021

..............................................

Doğu Karadeniz bölgesinde son zamanlarda iyice artan ayılar, yiyecek arayışları için indikleri merkezi bölgelerde vatandaşlara korku salıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Başkaya, ayı ile karşılaşanlara öneride bulunarak "Gürültülü olun ve hatta bağırarak şarkı söyleyin" dedi.

Doğu Karadeniz'de 4 ilde yapılan araştırmalara göre önceki yıllara göre sayılarının arttığı belirlenen ayıların kış uykusundan uyanıp, yiyecek arayışı için indikleri yerleşim yerlerinde bölge halkını tedirgin ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ayılara karşı önlemlerin artırılması gerektiği önerisinde bulundu.

AYILAR KIŞ DİNLENMESİNDEN AÇ ÇIKIYOR

Prof. Dr. Başkaya, ayıların yiyecek arayışına girdikleri için insanlarla karşılaşma ihtimalinin artabileceğini şu şekilde ifade ett;

“Ayı popülasyonu arttı. Ayılar kış uykusuna yatıyorlar ve uyanıyorlar. Kış dinlenmesinden de ayılar aç bir vaziyette çıkıyorlar. Yoğun bir beslenmeye gidiyorlar ve genellikle hazır gıdalara yöneliyorlar. Yaylada bulunan evlere ve arı peteklerine ve hatta çöplere bile saldırabiliyorlar. Biz de salgından çıkan bir millet olarak ayılar gibi doğaya saldırdık. Ayı nedir, doğa nedir, bilmeyen birçok insan ayı ile karşılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. Ayıdır bir şey yapmaz, demesinler. Mutlaka saldıracaktır ayı, sonuçta yabani bir hayvan."

AYILAR YERLEŞİM YERLERİNE İNİYOR

“Yeni katılan birçok orman içi turizm mekanlarımız var ama salgınla birlikte boş kalan ve insanların evlerinden çıkarak şenlendiremediği bu yerler artık artan ayı popülasyonu ile birlikte ayılara ve yaban hayvanlarına kaldı. Ayılar geziyor ya da bazı bölgelerin civarlarında dolaşarak yemek arıyorlar. Bazı insanlarda piknik yapıp arta kalan yiyeceklerini ormanda yaban hayvanları için gelişi güzel bırakıyor. Daha sonraki gün yaban hayvanları gelip bu yiyecekleri götürüyorlar ve bu durumda ayılar başta olmak üzere yaban hayvanları insanların geçtiği yerlere daha çok uğruyorlar.”

DOĞADA TEK BAŞINIZA DOLAŞMAYIN

Başkaya, durumun facia ile sonuçlanmaması için harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı:

“Turistlerin ayılarla karşılaşma oranları çok yüksek, bu durumda uyarılmaları gerekiyor. Turistik beldelerimizde uyarı levhalarını yeterli bulmuyorum. Akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde yürüyüş yapmak, otelden ayrılıp uzaklaşan ormana doğru giden insanların sıkıntı yaşaması an meselesi. Dağ başlarında bile çöp kutuları var. Bunlar sıkıntılı ve doğanın dengesini bozan şeyler. Ayıyı da bir yere kadar uzak tutabilirsiniz. Doğada tek başına dolaşmamak gerekiyor. Ormanda ‘Güzel bir manzara buldum, kafamı dinleyeyim’ diye tek başına gezintiye çıkıp aynı yerde saatlerce oturup hayal alemine dalmasın insanlar. Doğada sessiz olun, doğayı rahatsız etmeyin. Eğer ayı karşılaşması söz konusu ise doğada bulunan kişilerin gürültülü olması ve hatta bağırarak şarkı söylemesini öneriyorum. Bilmedikleri ormanların içerisine girip macera aramasınlar."

4 yorum yapılmış
  • Gemiciokyanus
    22 Haziran 2021 • 05:23
    İki ayaklı ayılar daha tehlikeli
  • Bnl
    22 Haziran 2021 • 07:59
    10 yıl öne bünüşte 25 yıl evvel Mengen çağaderesinde Kocaoğlanla karşılaştım ilkinde kiren ağacında iken yanından geçtim bünüşte misafir kaldığım yerde mesafe 3 mt idi homurdandı arkama bakmadan yürüdüm
  • Pasakoylutirci
    23 Haziran 2021 • 02:53
    Trabzon erdogduda biterdi ,simdi daglarin 2 ardina ulasti.sen neden bahsediyon hocam kocaoglanlar nereye gidecek ?Insanlar onlarin yasam alanlarina tecavuz ediyorlar bunu boyle bilinmesi gerek.
  • ahabettin
    24 Haziran 2021 • 10:00
    Ayılar asırlardır yaşam alanlarında bal meyva ot mantar vs gıdalar ile beslenirken insanoğlu tabiata doğaya saygısızlık yapınca yaşam alanı bırakmadılar onlarında yavruları nesilleri var şimdi sadece bizim alanlara inip yardım bekliyorlar ağızları Yok dilencilik yapsın sahip çıkalım
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.