VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

DİYANET "SİGARA HARAMDIR"

4 Haziran 2021

......................................................

Diyanet İşleri Başkanlığı, 4 Haziran tarihli cuma hutbesi yayınladı. Sigaranın zararlarına dikkat çekilen cuma hutbesinde, bu zararlı alışkanlığa son verilmesi gerektiği belirtildi. Diyanet ayrıca, “Türkiye genelindeki camilerde, ‘İslam Zararlı Alışkanlıkları Yasaklar’ başlıklı cuma hutbesi okunacak” dedi.

Diyanet İşleri 4 Haziran Cuma hutbesinin yayınlanmasının ardından, bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Türkiye genelindeki camilerde, ‘İslam Zararlı Alışkanlıkları Yasaklar’ başlıklı cuma hutbesi okunacak” ifadelerine yer verildi.

“YILLARCA HARAM DENİLMEDİĞİ İÇİN DİKKATE ALINMADI”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, daha önce yaptığı bir açıklamada, "Yıllarca haram denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi hayatını kaybediyor, bu ne büyük bir faciadır" diye konuşmuştu.

Bakara Suresi'nin 195'inci ayetine işaret edilen hutbede, şöyle denildi;

“SİGARA KULLANAN KİŞİ ASLINDA KENDİ ELİYLE SONUNU HAZIRLAMAKTADIR”

“Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Sigara kullanan kişi aslında kendi eliyle sonunu hazırlamaktadır. Dolayısıyla bir Müslümanın pek çok zararı bünyesinde bulunduran sigarayı içmesi caiz değildir. Yüce dinimiz İslam; canın, malın, aklın, dinin ve neslin korunmasını emretmiştir. Sağlıklı ve huzurlu bir hayat için yararlı ve temiz şeyleri helâl, zararlı olanları da haram kılmıştır. İnsanın aklını ve bedenini tahrip eden zararlı alışkanlıklar da bu kapsamdadır. Zira insan sağlığını tehdit eden, maneviyatını örseleyen zararlı alışkanlıklar, hem Rabbimizin insana emanet olarak verdiği canları heba etmekte hem de hayır yolunda harcanması gereken mal ve serveti heder etmektedir.

“BİR MÜSLÜMAN'IN SİGARA İÇMESİ CAİZ DEĞİLDİR”

Günümüzde insanlığı kuşatan zararlı alışkanlıkların başında sigara gelmektedir. İçinde birçok zararlı maddeyi barındıran sigara, vücudu yavaş yavaş imha etmektedir. Sigara kullanan kişi aslında kendi eliyle sonunu hazırlamakta, soluduğumuz havayı zehirleyerek başta kendisi ve ailesi olmak üzere etrafındakilerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ne hazindir ki ülkemizde her yıl yüz binden fazla insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Hâlbuki Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: 'Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.' Son yıllarda yapılan birçok araştırma, sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisinin olduğunu bilimsel olarak ortaya koymuştur. Hem içene hem de çevresine verdiği zararlar göz önüne alındığında sigara içmenin Allah’ın koyduğu sınırları ihlal anlamı taşıdığı açıktır. Dolayısıyla bir Müslüman'ın pek çok zararı bünyesinde bulunduran sigarayı içmesi caiz değildir.

“SAĞLIKLI BİR NEFESİN VE SIHHATLİ BİR BEDENİN KIYMETİNİ BİLELİM”

Öte yandan, malımızı saçıp savurmak, sorumsuzca harcamak israftır. İsraf ise dinimizce haram kılınmıştır. Cenâb-ı Hak, 'Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.' buyurarak ölçülü davranmamızı, nimetlerin değerini bilmemizi ve israftan kaçınmamızı emretmiştir. Peygamberimiz (s.a.s), çoğu insanın kıymetini bilemediği iki nimetten birinin sağlık olduğunu bize haber vermiştir. O halde, sağlıklı bir nefesin ve sıhhatli bir bedenin kıymetini bilelim. Salgın hastalık sürecinde artan duyarlılığımızı sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda da devam ettirelim. Çocuklarımızın ve gençlerimizin bu tür tuzaklara düşmemesi için milletçe mücadele edelim. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu nesiller yetiştirmek için hep birlikte gayret gösterelim."

12 yorum yapılmış
  • Vatansever
    4 Haziran 2021 • 01:39
    Haram maldan vergi alarak sizin maaşınızı ödüyor ama dövlet
  • Ahmet
    4 Haziran 2021 • 01:58
    En büyük haram faizdir. Bir dirhemi 36 zinanın günahına bedel olan bu haram, yılda bir veya iki cuma hutbeden müslümanlara okunmaktadır. Aslında her cuma olmasa bile sık sık bu konuda müslümanlara bilgi verilmelidir.Kutsal kitabımızda yer alan haramlar gözardı edilirken, kutsal kitabımızda bir kelime olarak haram olarak gösterilmeyen ürünler için yanlış fetvalar verilmektedir.Haddim olmayaraktan sigara içen müftü, vaiz ve imam hatipler duydum ve bilmekteyiz. bu gö
  • Fuatmert
    4 Haziran 2021 • 07:04
    Sana ne harammis sana mı kaldi
  • Cengiz
    4 Haziran 2021 • 09:15
    Yıllardır camilere giderim çoğu hocalar sigara içtiğine şahit oldum hep şarap içki vs sarhoş edici unsurları gündeme getirip sigara unutuldu sayın hocamı tebrik ediyorum evet sigara haramdır pahalıdır sağlığımızı ağzımıza her şeye büyük zararı var
  • Sleymand
    4 Haziran 2021 • 10:24
    Yetmez ama "evet"
  • Bolu14
    4 Haziran 2021 • 12:49
    Diyanet işleri başkanı sen ne iciyosan bizede şöyle de bizde kafamızı bulalım milletin kafası duman olmuş bu da çıkmış sigara yasak Allah Allah
  • asi
    4 Haziran 2021 • 22:07
    nihayet sigara fabrikalarından rüşvet almayan biri çıkıp doğruyu söyleyip bu vebalden kurtuldu.
  • nevzatkrman
    4 Haziran 2021 • 22:34
    HASSSSSSSSSRRRRRRRRRRRRRR
  • Bolulu
    5 Haziran 2021 • 03:05
    Faiz de haram . Ama diyanet vakfına haram degil .
  • GlerenKapoglu
    5 Haziran 2021 • 04:16
    Ne yani pudra şekeri mi kullanalım
  • Edasu
    5 Haziran 2021 • 09:18
    İşlerine geldiği gibi fetva veriyorlar Çalmak hırsızlık yapmakta gunah
  • Buulkemilletindir
    5 Haziran 2021 • 13:26
    En kil oldugum kisi bu be adam utanmadan devletin luks araclarini bedava kullaniyorsun bedava yiyip iciyorsun haramsa onlar haram ulke icinde sen ve seningibi hoca gorunumlu zavallilar istediginiz gibi fetvalar duzenliyin unutmayin sen ve senin gibilerinde birgun o guvendiginiz koltuklar gider
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.