VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

PİKNİK YASAĞI BEYAZ ET SEKTÖRÜNÜ VURDU

17 Mayıs 2021

..................

Haber: Mutlu YUCA

AK Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy, pandemi önlemleri kapsamında pikniklerin yasaklanması ve restoranların sadece paket servisi hizmeti vermesinin beyaz et sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Aksoy ayrıca, belirsizlik nedeniyle yatırım programlarını da askıya aldıklarını ifade etti.

Ülke genelindeki COVİD-19 salgınının yayılımının azaltılması için alınan tedbirler kapsamında pikniklerin yasaklanması ve yiyecek sektörüne yönelik getirilen kısıtlamalarla azalan tavuk tüketimi beyaz et üreticisi firmaları olumsuz etkiledi.

“PİKNİK YASAĞI SEKTÖRÜ ETKİLEDİ”

Türkiye’de en çok tavuğun Nisan ayıyla birlikte başlayan piknik sezonunda tüketildiğine dikkat çeken Mustafa Aksoy, “Pandemi nedeniyle gelen yasaklamalar ve kısıtlamalar insanlarımızın evlerinde kalmasına neden oldu. Bu nedenle vatandaşlarımız kırlara, piknik yapmaya ve mangallarını yakmaya gidemediler. Piknik yasaklamaları tavuk üretimini de olumsuz etkiledi. Evlerde tavuk tüketimi daha az. Tavuk piknik alanlarında daha çok tüketiliyor. Beyaz et sektörü mangal sezonunun başladığı Nisan ayından sonra tüketiminin arttığı bir sektör. Geçtiğimiz yıl bu dönemde de bunu yaşadık. Şimdi de aynı sıkıntıları yaşıyoruz” dedi.

“ZAM YAPILDIĞI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL”

Tavuk ürünlerine yüzde 45’lik zam yapıldığı iddialarını da değerlendiren Aksoy, “Televizyonlarda ve medyada tavuk ürünlerine yüzde 45 zam yapıldığı haberleri var. Bu çok doğru bir oran değil. Belki çok eski dönemlerdeki zarar ettiği dönemlerle mukayese ediliyor. Yüzde 45 artışın kaynağı da belirtilmiyor. Şu an tavukçuluk sektörü maliyetine mal satıyor, zarar etmiyoruz. Mısır fiyatları çok zamlandı. Bin 350 lira olan ton fiyatı 2 bin 100 liraya yükseldi. Naylon, plastik ve kağıt gibi ambalaj fiyatları çok arttı. Bunlardan hiç söz edilmiyor ve sadece tavuğa yapılan zamlardan bahsediliyor. Bu da bizleri üzüyor” diye konuştu.

“TAVUK KÜMESLERİNİN YAPIMI İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”

“Devletin tavukçuluk sektöründe kümes yapımıyla ilgili kümes yapımıyla ilgili destek vermemesi de bu sektörün geleceğini zorlaştırıyor diye düşünüyorum. Buna da yetkililerin bir ödenek ayırması gerekiyor ki bu sektörün önü kapanmasın. Türkiye, Ortadoğu pazarına mal verebilecek bir konumda. Devletin buna destek vermesi gerekiyor. Türkiye’de hindi eti çok rağbet görmedi. Hindi etine destek verip tavukçuluk sektörüne destek vermemesi bence bir yanlış. Kümes yapılacaksa tavuk ya da hindi ayırmaksızın hepsine destek verilmesi lazım. 2021 yılı planlarımızda da bir artımız yok. Yatay bir seviyede devam ediyoruz. Önümüzü göremiyoruz ve bu nedenle de ileriye dönük bir yatırım planı yapamıyoruz.”

5 yorum yapılmış
  • OzgurlukBitti
    17 Mayıs 2021 • 07:48
    Halk Hafta içi köle gibi çalışsın hafta sonu evinde hapis olsun temiz hava almak için pikniğe bile gidemesin neden mangal yapıp semaverde çay demlersem korona bulaşır :) yokyaa üstün yöneticilerimize sormak lazım nasıl önlemler alıyorsunuz böyle diye. ama halkımız soramaz ki sabahın 5inde gözaltına alma korkusu ağır basar.
  • Sedat
    17 Mayıs 2021 • 12:46
    Sektörde çalışan biri olarak söylüyorum evet belki %45 yapılmadı ama %40 kesin yapıldı. Bir tabak ızgara kanat kg fiyatı kaç para bir bakın anlarsınız.
  • Mustafa
    18 Mayıs 2021 • 01:07
    Iyi ki etkikemis. Marketlerde kırmızı et e rakip tavuk fiyatları, etkilemese herhalde kırmızı eti geçecekti.
  • Tavuksirketlerifiyatlaruurdu
    19 Mayıs 2021 • 09:36
    Tavugun merkezin tavugu en pahali aliyoruz. Istanbul gibi büyük illerde daha ucuz. Bir de utanmadan etkiledi diyorsunuz. Dünyanin parasını kazaniyorsunuz. Pandemiden önce 10 tl ise suan 20 oldu. Pandemi mi etkiledi sizin yaptiginiz zamanlar mi etkiledi satisları? Milleti uyutuyorsunuz..
  • Duzceli
    21 Mayıs 2021 • 05:21
    Bu zamlar karşısında durabilen asgari ücretli birinin mangal yapmasını bile çok gören zihniyetlere tek sözüm var kg.100 tl yapın biz zaten yeşillik yiyoruz.bunu bu hale getirenler utansın.et sizin olsun bize el yapımı tarhana çorbası yeter.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.