VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İŞTE BOLU'NUN HEYKELLERİNİN MİMARI

16 Mayıs 2021

................................................................

HABER: MUTLU YUCA

Bolu’da kent merkezindeki kavşaklar ile alt geçitlerdeki heykel ve sanat eserlerinin mimarı olan Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Seymen Erbeyoğlu, bir kentin kültür, turizm ve sanat şehri olabilmesi için heykellerin olması gerektiğini vurgulayarak, “Bolu’daki doğal hayatı, doğal yaşamı ve tabiat güzelliğini heykellere yansıttık” dedi.  

Bolu Belediye eski Başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde kentin farklı noktalarına yaptığı heykelleri konulan Seymen Erbeyoğlu’nun eserleri kente renk katıyor. 

“DOĞAL YAŞAMI HEYKELLERE YANSITTIK”
Bolu’da kavşakların yanı sıra iki alt geçit de eserleri bulunan Erbeyoğlu’nun son olarak Demokrasi Meydanı için yaptığı geyik heykelleri büyük beğeni topladı. Bolu’nun doğal hayatını ve tabiat güzelliğini heykellere yansıttıklarının altını çizen Erbeyoğlu, “Bolu, kültür sanat ve turizm şehri olacaksa çevre yolu en güzel sergi alanı. Dışarıdan gelen bir kişi Bolu’dan ne olduğunun görüntüsünü oradan alacak. Mantar, Abant nilüferi, Abant alası ile endemik bitki türü olan ve dünyada çok az yerde olan Abant çiğdemi var. Bolu’daki doğal hayatı ve doğal yaşamı, tabiat güzelliğini heykellere yansıttık. Bolu’dan geçen bir kişi onları görsün ve aklında kalsın mantığıyla başladığımız bir proje. Projeyi ilk ben başlattım ve ardından da belediye ile birlikte devam ettik” şeklinde konuştu. 

“ANKA KUŞU OTOGARIN YANINA KONULACAKTI”
Karacasu kavşağında bulunan Anka Kuşu heykelinin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yanına konulması için Ankara’dan bir firma tarafından yapıldığını açıklayan Erbeyoğlu, “O heykel Anka Kuşu’nun soyutlanmış hali. Heykel Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin oradaki alana konulacaktı. Otogar binası da Anka Kuşu ile çok benzer şekilde. Onun yapısına uygun bir tasarım o. Uzaktan bakılması gereken bir heykel o yakından bakıldığında çok bir şey anlaşılmıyor.” ifadelerini kullandı. 

“GÜVERCİN HEYKELİNİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK”
Bülent Ecevit Barış Parkı’ndaki güvercin heykelinin 3 aylık bir sürede yapıldığını anlatan Erbeyoğlu, “Dünyada öyle açık kanatlı bir heykel yoktur. Çünkü o kanatları açık şekilde yapmak gerçekten çok zor. Kanadı o incelikte o şekilde yapmak bizi çok uğraştırdı. O heykel Demokrasi Meydanı’ndaki havuzun ortasına konulacaktı sonrasında yeri değişti” diye konuştu.

“KÜLTÜR SANAT VE TURİZM ŞEHRİ OLACAKSAN HEYKELLER OLMALI”
Erbeyoğlu, kentin tanıtımı için farklı noktalarda heykellerin bulunması gerektiğine dikkat çekerek, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bolu’da heykel denildiğinde aklımıza sadece Köroğlu heykeli geliyor. Bizimkiler daha çok dekoratif. Bolu gerçekten kültür, sanat ve turizm kenti olacaksa eğer sanat anlamında objelerin olması gerekiyor. Bu yönde kesinliklerin yönlendirmelerin yapılması, üniversitemizin bu konuya destek vermesi lazım.”

AYI HEYKELİNİN HİKAYESİ
Bolu’da tepkiler nedeniyle iptal edilen ayı heykeli projesini de anlatan Erbeyoğlu, şunları söyledi:
“Avrupa’nın bir çok şehrinin simgesi ayıdır. Rusya’da gücü simgeler. Bizde biraz kaba olarak algılandığı için bu heykelin yapılması belki bu düşüncenin kırılmasına fayda sağlardı. Van’dan bir arkadaşım arayarak ‘Bolu’ya ayı heykeli yapacakmışsın ne zaman yapacaksan gelip görmek istiyorum’ dedi. Ayı heykelinin amacı açısından faydalı olacağını düşünüyordum. Anne ayı ile yanında iki yavrusunun bulunduğu 9 metre yüksekliğinde bir heykel olacaktı. Daha sempatik bir ayı heykeli olacaktı.”

9 yorum yapılmış
  • GNGRM
    16 Mayıs 2021 • 07:40
    ELİNİZE SAĞLIK...
  • Vatanda
    16 Mayıs 2021 • 07:48
    Ne alakası var hocam.illaki heykellemi oluyor.o zaman her tarafı heykelle donatalım.olduk mu kültür ve sanat ili.
  • AydnKucu
    16 Mayıs 2021 • 09:55
    Bolu Belediyesinin bu işleri kaça yaptırdığını bilmek ve öğrenmek istiyorum. Bu heykeller Kamu İhale Kanuna göre mi yapılıyor. Neden aynı kişi tercih ediliyor? Bilmek hakkımızdır...
  • YUNUS
    16 Mayıs 2021 • 11:39
    Bolu Belediyesi bu işler için yarışma mı açmış? Neden aynı kişiye yaptırılıyor? Rekabet koşulları oluşturularak yarışma açılsa ve yapılan ödemeler kamu oyuna bildirilse kötü mü olur????
  • lknur
    17 Mayıs 2021 • 05:22
    Güzel yorumlarda bulunmak yerine ,yermek bizim toplumumuzun acıyan kanasi olmaya devam ediyor.
  • SAAKDEMR
    17 Mayıs 2021 • 00:09
    KARDEŞ BUNLARI SANAT İÇİN Mİ YAPIYORSUN? SANAT İÇİN DEĞİL DE KAZANÇ ELDE ETMEK İÇİN YAPIYORSAN BOLU BELEDİYESİNİN BUNUN BEDELİNİ AÇIKLAMASINI İSTİYORUM. BİR DE BUNLAR NEDEN HEP SANA YAPTIRILIYOR MERAK EDİYORUM.
  • Bolulu
    17 Mayıs 2021 • 12:06
    Heykele bakarken inşallah suya zam yapılmaz secim zamanı suyun metre küpü bir liraya iner sozde
  • Ahmet
    17 Mayıs 2021 • 16:24
    Belediyenin önü düzenliydi zaten, tekrar peyzaj düzenlemesi yapıldı. Sağa sola yapılan resimler heykeller vb çevre düzenlemeleri derken acaba merak ediyorum maliyeti ne oldu bunların? Kaç milyon tl? Turizm durduğu için getirisi de hemen hemen sıfır. İsraf ajitasyonu ile gelenler israfın kralını yapmaya başladı ne diyelim, olan mazluma yoksula oluyor. ( Yarında tepkilerden dolayı rakamları küçülterek açıklama yaparlar.)
  • MustafaDEER
    17 Mayıs 2021 • 12:43
    Emeğin bir bedeli olmalı. İleri geri saçma sapan yorum yaparak ne edilmek istenirki? Sizin de öyle bir yeteneğiniz ve çıkardığınız kültürel yada sanatsal eseriniz varsa koyun ortaya gelecek nesiller yararlansın. Kötü amaç, kötü niyet taşımayalım lütfen. Sanata, kültüre ve emeğe saygı duyulması gerekir.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.