VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'DA İŞ DÜNYASININ %60'INI PANDEMİ VURDU

17 Mart 2021

............................................

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, pandemi sürecinde en çok kentteki ekonominin yüzde 60’ını oluşturan hizmet sektörünün darbe aldığını açıklayarak, “Bu da iş dünyasının yüzde 60’nın sıkıntı yaşadığı anlamına geliyor.” dedi.

Başkan Türker, geçtiğimiz yıl Mart ayında ortaya çıkan koronavirüs salgınının ardından geçen bir yıllık sürecin Bolu ekonomisine etkisini Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin Bahar gazetesine anlattı. Avrupa’dan bir ay sonra Mart ayında Türkiye’de salgının başlamasıyla birlikte Bolu’daki sektörlerin darbe almaya başladığını belirten Ateş, “Aralık ayında bu virüs ortaya çıktı ve Türkiye’ye Avrupa’dan bir ay sonra sıçradı. Büyük firmalar bu gidişatı önceden tahmin ettiler. Bizimde çok önemli firmalarımız var. Bunun için özellikle ihracat ve ithalat yapan firmalarımız hem üretim hem tedarik noktasında çalışmalar yaptılar.  Mart ayından sonra işin boyutu daha ağır geçmeye başladı. İldeki sektörler bu konuda yara almaya başladı.” diye konuştu.

EN ÇOK YARAYI HİZMET SEKTÖRÜ ALDI

Bolu’daki iş dünyasının yüzde 60’ının hizmet sektöründe olduğunun altını çizen Ateş, açıklamalarına şöyle devam etti:

“İlimizdeki sektörlere baktığımızda tarım yüzde 10, sanayi sektörü yüzde 30, geri kalan yüzde 60’da hizmet sektörü. Bolu’daki hizmet sektörünün yüzde 60 civarında olması iş dünyasının yüzde 60’nın sıkıntı yaşadığı anlamına geliyor. Bolu’nun en büyük ilçesi Gerede’den örnek verecek olursak yaklaşık 33 bin nüfusu var. Üniversitemizin de nüfusu yaklaşık 33 bin kişi. Üniversitenin eğitime kapalı olması nedeniyle hizmet sektörü 33 bin kişiden hizmet alamadı.  Bölgenin en büyük otelleri bizde ve bir dönem kapalı kaldı. Açıldıktan sonra da belirli oranda müşteri aldılar. Hizmet sektöründe hareketli nüfus alanda bir iliz. Bu tatilcilerinde gelmediğini düşünürsek hizmet sektörünün ne kadar yara aldığını anlayabiliriz. “

SANAYİ SEKTÖRÜ ÜRETİMLERİNİ ARTIRDI

Kentteki sanayi sektörünün pandemi sürecinde üretimlerini artırdığını kaydeden Ateş, “Bolu’da hem tarıma hem sanayi sektörüne dayalı firmalar var. Burada da kanatlı sektör öne çıkıyor. Kanatlı sektörde bu dönemde çok fazla sıkıntı olmadı sadece ihracat ayağında bir sıkıntı yaşandı. Kanatlı sektör iç pazara yönelmek zorunda kaldı. Bu süreçte sanayi sektörü şanslıydı. Bizler bu süreçte üretim yapan sanayi sektörünün kapanmasını istemedik. Kapanmaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Süreci iyi yönettik. Çin’in alternatifi olduk. Beyaz eşya sektöründe hizmet veren bir fabrikamız ve bu fabrikaya üretim yapan yan sanayi firmaları var. Avrupa’da insanlar evlerinde pek yemek yemezler. Temizliklerini binaların alt katlarındaki çamaşırhanelerde yaparlar. Bu yüzden evlerinde pek beyaz eşyaları olmaz. Avrupa içe kapandı ve evlerinde beyaz eşya ihtiyacı doğdu. Bu nedenle en kolay tedarik noktası olan yer Türkiye. Bunun amiral gemisinden biri de Bolu’da. Üretimde yüzde 100 kapasite ile çalıştılar. Pandemi sürecinde sanayi sektöründe büyük bir gelişme oldu. Umarım bu sürdürülebilir bir süreç olur ve Çin’den aldığımız pazarı kaybetmeyiz. “ şeklinde konuştu.

 

2 yorum yapılmış
  • Erol
    17 Mart 2021 • 12:34
    Maşallah fabrikaların işleri çok güzel gidiyor.Bütün fabrikalar işten başını kaşıyamıyor.
  • Berberismail
    18 Mart 2021 • 03:02
    Tüm dünyada virüs ekonomileri alt üst etti şükredelim kurallara uyalım kaybettiklerimiz geri gelir yeterki Canlar kurtulsun
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.