VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

SARKON'DA ÖNCE KALİTE VE GÜVEN

1 Şubat 2021

......................................

SARKON A.Ş. ticari nezaketin yarattığı örnek bir marka. Bolu’da önemli konut ve endüstriyel projelerde SARKON A.Ş.’nin imzası var. Köklü bir ticari geleneğe sahip iki önemli aileye mensup iki iş insanı Cihan Saraç ve Gazi Konuk tarafından kurulan SARKON A.Ş. Bolu’nun en büyük hacme sahip mühendislik yatırım şirketi olmaya aday.

Son yıllarda artan rekabet anlayışı, sektör aktörlerinin birbirleriyle olan kıyasıya mücadelesi, kısa sürede yüksek kâr beklentisi, ibresini sadece para odaklı hedeflere çevirmiş işletmeler ve yeni piyasa şartları ticari ahlak kurallarını erozyona uğrattı. Başlangıç noktasının merkezine ticari nezaket ve karşılıklı güven olgusunu koyan SARKON, geçmişten günümüze uzanan kadim bir ticari geleneği yeniden hatırlatarak, emin adımlarla yoluna devam ediyor. Önce güven, önce kalite hedefiyle yola çıkan SARKON kolektif büyüme vizyonuyla yapı sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Bölgesinde en büyük hacme sahip iş girişimi olarak ilerleyen dev marka hayata geçirdiği ve geçirmek üzere olduğu projeleriyle isminden sıkça söz ettirecek. Başarılı iş profilinin temelinde iyi bir eğitim ve önemli projelerde kazandığı iş deneyimi olan SARKON A.Ş.’nin kurucu ortağı Gazi Konuk, şirketin kuruluş felsefesini ve sektöre bakışını anlattı.

BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR, FAYDA DOĞAR

Şirketimizin çok güzel bir kuruluş hikâyesi var. 2018 yılında SARKON’un kurucu ortağı olan Cihan Saraç Bey’le yeni başlayacak bir yatırım projesinde yollarımız kesişti. Yatırımcı firma sektörde güvenilir referanslı firmalardan teklif alıyordu. Bana ait olan Kar Yapı teklifi hazırlamış yatırımcıya ulaştırmıştı. Yatırımcı firma bizden bir gün sonra Cihan Bey’in firması Saraç İnvenst’ten teklif talep etmiş. Lakin Cihan Bey Kar Yapı’nın teklif verdiğini duyduktan sonra  “Gazi Bey benim kardeşimdir, bu işe teklif verdiyse, benim teklif vermem uygun olmaz” diyerek, projeye teklif vermeyi geri çevirmiş. Bu durum benim kulağıma geldi. Ortada yapılacak ciddi bir tesis projesi var. Kendisini aradım nezaketinden dolayı teşekkür ettim. Kendisine bu işi birlikte yapmayı teklif ettim. “Cihan Abi gel ekmeği bölüşelim, bereketi artar. Biz atalarımızdan, babalarımızdan böyle gördük. Bu anlayışla büyüdük. Birlikten güç doğar, fayda doğar, gel birlikte yapalım” diyerek kendisini ikna ettim. 2018 yılında ortak başladığımız projeyi yaparken birbirimizi daha iyi tanıma imkânımız oldu. Bu süreçte uyumlu bir çalışmamız oldu. Birbirimizin eksikliklerini tamamladığımızı fark ettik. Cihan Bey’in iyi bir finansal yönetim anlayışı var, geçmişte hayata geçirdiği konut projeleri üst düzey ve kaliteli projeler. Ben mühendislik konusunda bir iddia taşıyorum. Bu sürecin ardından Cihan Bey “Gel biz seninle şirketlerimizi birleştirelim. Sen bu konuyu bir düşün” dedi. Ortaklık zor zanaat der eskiler. Ben bu konuyu yaklaşık 2 buçuk ay boyunca düşündükten sonra bir karara vardım. Dünyada yeni nesil iş anlayışının kolektif büyümeden yana olduğunu bildiğim için, birlikte yol alarak daha iyi işler yapacağımızı düşünerek ve inanarak bu şirket evliliğine “Evet” dedim. Cihan Bey’in 2005 yılında kurduğu Saraç İnvest adıyla bir şirketi vardı. Benim 2012 yılında kurduğum Kar Yapı Proje adında bir şirketim vardı. İkisini birleştirdik ve SARKON Yatırım Mühendislik A.Ş.’yi kurduk. SARKON böyle doğdu.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN GELİŞİMİ BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ADIM OLDU

Gerede’de yaşanan gelişmeler bizim iş hacmimizi geliştirmemizde önemli rol oynadı. Bu yatırım ortamının gerçekleşmesinde emeği olan kıymetli Milletvekilimiz Sayın Fehmi Küpçü’ye ve Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Allar’a, AK Parti İlçe Başkanımız İsmail Çetin’e ve bu konuda çaba gösteren değerli büyüklerimize bir Bolulu bir Geredeli olarak teşekkür etmemiz gerekiyor. Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin ve Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişiminde çok büyük emekleri var. Gerede’de Organize Sanayi Bölgesi’ne olan ilgiyle birlikte bizim için iyi bir dönem başlangıcı oldu. Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 tane fabrikanın yapımına başladık. Memleketimiz Gerede’nin deri üretiminde en önemli sorun standart kaliteyi yakalayıp, aynı ürünü aynı standartlarda düzenli olarak üretimin sağlanamaması. Bu sorun ancak AR-GE ile çözülebilir. Gerede’de ARGE ile ilgili ciddi bir yatırım ortamı maalesef bir türlü mümkün olamıyordu ama şimdi konusunda uzman olan büyük markaların gelişi ve yatırımı, derinin işlenmesinde ki kaliteyi arttırıyor. Böylelikle Gerede’ye ileriye dönük çok ciddi bir katma değer sağlanmış oldu. Komşun kaliteliyse, rakibin kaliteliyse, sende o oranda kaliteye ulaşmış oluyorsun. Dünya ölçeğinde büyük hale gelen markaların rekabeti, iş hacimlerini ve ürettikleri ürünün kalitesini arttırıyor.

MİLLİ EKONOMİYE ÖNEMLİ BİR KATMA DEĞER SAĞLANACAK

Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığımız işlerin dışında Karma Organize Sanayi Bölgesine Türkiye’den çeşitli yatırımcıları davet ettik. Bu gayretlerimiz işe yaradı. Gerede Karma Organize sanayide iki adet gıda jelatini fabrikası üretim için hazırlanıyor. Kapsül jelâtinin Gerede’de üretilmesiyle birlikte önemli bir adım atılmış oldu. İlaç sanayisi için Gerede tercih edilen bir yatırım alanı olacak. Aslında bir domino taşı etkisi gerçekleşmiş olacak. Bu adımın atılmış olmasını sağlamakla devamında çok büyük bir etkiyi oluşturacak süreç başlamış oldu. Biz Gerede’de bu konu için çok uğraştık. Büyük her zaman iyidir. Güçlü olanla yol yürümek lazım. Güçlü olan markalar yatırım yaparsa, devamında birçok marka gelip o alana yatırım yapmaya devam eder. Biz sadece işimizde kendimize fayda sağlama hedefi ile ilerlemiyoruz. Bizim o fabrikanın imalatından elde edeceğimiz gelir belki 3-4 sene sonra biter ama o yatırımların devamında sağlayacağı fayda bitmez. Ayrıca bu tür güçlü markaların istihdamda izlediği politikalarda ilçemiz için çok faydalı. Ağırlıklı olarak asgari ücret düzeyinin üzerinde bir maaş politikası izlemeleri ilçemize sağlayacağı katma değerin çok daha fazla olmasını sağlayacaktır.

SARKON KALİTESİNİ EKİBİNE YANSITTI

Biz SARKON olarak memleketimize yatırım yaparak büyümeyi hayal ettik. SARKON şuan bünyesinde bulundurduğu teknik ekip kadrosuyla birlikte başta İstanbul ve Ankara gibi metropol şehirlerde ve eş zamanlı olarak yurt dışında iyi projeleri hayata geçirme hedefi ile ilerliyor. Bu alanda kaliteli iyi projeleri hayat geçirebilmek için sağlam ve doğru bağlantılar yapmaya devam ediyoruz. Biz iyi ilişkiler ağı kurarak, daha sağlıklı sonuçların ortaya çıkacağı yatırım ortamını oluşturmayı hedefliyoruz. Diğer türlü o alanda barınabilmeniz ayakta kalabilmeniz çok mümkün değil. Yakın gelecekte temasta bulunduğumuz prensipleri üzerinde çalıştığımız bir proje var. Ankara’da böyle bir projeyi yakında hayata geçireceğiz İnşallah. SARKON çalışma ekibini çok önemseyen bir bakışa sahip. 16 kişilik mimar ve mühendisten oluşan ekibimiz var. Bu sayı yardımcı kadro ile birlikte toplamda 26’ya çıkıyor. Toplam sahada çalışan ekibimizle birlikte sayımız 280 kişilik bir sayıya ulaşıyor. Ekibimiz planladığımız projeleri çok iyi kalitede yapabilecek durumda. Ekibimizde harika bir uyum var. Bu tür çalışma alanlarında uyum çok önemlidir.

UCUZ İŞ YAPMAYIZ, KALİTEDEN VAZGEÇMEYİZ

Gerede 3 tane deri fabrikası projesini bitirdik. Jelâtin fabrikasını bitirdik. Şuan Gerede’de organize sanayinin gelişme göstermesi ile bina imalatları devam edecek. Şöyle bir ortam doğmaya başladı. Biraz daha alaylı yöntemlerle düşük fiyat politikası ile bir takım teklifler oluyor. Bize gelen teklifler çok düşük fiyatlı geliyor. Bizim o projeleri hayata geçirebilmemiz için birtakım mühendislik ilkelerimizden feragat etmemiz gerekir. Biz hayata geçirdiğimiz projelerin ömrünün uzun olması için malzeme kalitesi ve işçilik standartlarına çok dikkat ediyoruz. Düşük fiyat ile yapılan binalarda bir iki yılda bir takım problemler ortaya çıkmaya başlıyor. Ekonomik ömrü kısa oluyor. Çok kısa sürelerde yenilemeler yapmanız gerekiyor. Bizim şuan ulaştığımız bir değer var. SARKON marka kalitesini ve bu konuda iddiasını gerçekleştirmiş bir marka. Ucuz olan işlere biz girmiyoruz. Ucuz olan aslında her zaman daha pahalıdır. Ucuz iş yaparak insanların memnuniyetsiz olmasına sebep olmaktansa, markamıza bu anlamda söz getirecek işleri tercih etmiyoruz. Marka değerini ve güvenirliğini zedeleyecek işleri yapmıyoruz. “Yap bir şey olmaz, herkes yapıyor” düşüncesi SARKON’un felsefesine uygun değil. İşin sonunda memnuniyetsizlik olacaksa, projelere baştan girmiyoruz. Ucuz iş yapmayız, kaliteden vazgeçmeyiz. Bizim Cihan Bey’le birlikte aldığımız ortak karar her zaman kaliteli iş anlayışıdır. Ucuz iş yaparak arkamızdan laf söyletemeyiz. SARKON bu güne kadar hep iyi işler yaptı, bundan sonrada iyi işler yapmaya devam edecek. SARKON isminin arkasında önemli köklü bir ticari gelenek var. Sadece kendimizden sorumlu olan kişiler değiliz. Ailelerimizin ortaya koyduğu ticaretin bize mirası ve emaneti bu marka. Dolayısıyla ismimize gelecek herhangi bir lekenin böyle bir sorumluluğu da olduğu için dikkat etmek zorundayız. Biz paramızla iş yapmayız, biz itibarımızla iş yaparız. Bize bu gün piyasada gösterilen saygı ve itibarın sebebi de aslında evvelden gelen ailelerimizin bize emanet ettiği isimler sayesindedir. Biz Bolu’da en yüksek hacimli inşaat firması olmaya adayız.

KONUT VE VİLLA PROJELERİMİZ VAR

Bolu’da endüstriyel projelerin dışında hayata geçirmeyi planladığımız 12 dairelik ve 20 dairelik toplam 32 dairelik konut projemiz var. Birde 6 adet villa projemiz var. Pandemi süreci ile birlikte villa türü projeler daha fazla ön plana çıktı. İnsanlar apartmanlarda sıkılıyorlar. Villanın bizim kültürümüzdeki karşılığı bahçeli müstakil ev demektir. Eskiden kültürümüzde olan müstakil yaşam anlayışını yeniden sunuyoruz. 1980’li yıllarda başlayan müstakil evlerin yaşam zorluğundan apartman konforuna özendirilerek yaşanan değişim şimdi 25 yıl sonra pandeminin de ciddi etkisiyle tekrar yön değiştiriyor. Diş Sağlığı Merkezi’nin hemen karşısında Ağaççılar Mevkiinde güzel bir lokasyonda 6 adet villa projemiz var. Hemen Köroğlu heykelin dibinde Alpağut Mahallesi’nde 12 dairelik bir konut projemiz var. Birde Borazanlar Paşaköy Mahalle geçişinde BP benzin istasyonun olduğu alanda 20 dairelik bir projemiz var. Toplam 32 dairelik projelerimizi hayata geçireceğiz.

ÖNCE AİLEM SONRA AHMET KAHRAMAN

Evden uzak bir eğitim hayatım oldu. ODTÜ Koleji, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve devamında Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ni bitirdim. Eğitim hayatımın devamında Romanya ve Kazakistan’da çok önemli projelerde çalıştım. Dünyanın sayılı mühendisleri arasında sayılan Selami Güler’le kendisine ait olan SAMKO’da çalıştım. Kazakistan’da National Geographic’in “Mega Yapılar” belgeselinde gösterilen Han Çadırı gibi bir projede çalıştım. Kazakistan Astana’da çalışırken üstü açılır kapanır dünyanın en büyük dördüncü stadyum inşaatı projesinde çalıştım. Bu sürelerde memleketime hep hasret kaldım. Babam Nazif Konuk Gerede’de 35 yıldır ticaret yapan ve bölgede çok iyi tanınan bir işadamı. Bana “Memleketine dön” dediğinde memleketimde iş yapmaya karar verdim. İşimin gelişmesinde ise bana yol gösteren kapı açan, hiçbir zaman hakkını ödeyemeyeceğim değerli büyüğüm rahmetli GENTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman’dır. Onun sayesinde işimi geliştirmeyi başardım. Bu gün bu yapı eğer başarıya ulaşmışsa, tabi önümüzde yürümemiz gereken uzun bir yol var. Bu durumun sebebi hep alanında iyi kaliteli insanlarla tanışıp onlardan elde ettiğim kazanımlardır. Rabbim beni her zaman işini iyi yapan insanlarla karşılaşmamı sağladı. Benim en büyük şansım işini iyi yapan insanlarla geçirdiğim süre ve kazandığım deneyimlerdir. Bu bilgiler ve deneyimlerle İnşallah SARKON ilerleyen zamanlarda çok daha iyi işlere imza atarak büyümeye devam edecek.

 

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.