VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU'NUN FAY HATTI AKTİF

2 Kasım 2020

..................................

Türkiye'de bilinen aktif 550 fay hattının olduğuna dikkat çeken İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 18 kentin fay hattı üzerinde olduğuna dikkat çekti. Bu kentler arasında başta Bolu olmak üzere Aksaray, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya yer alıyor.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrası gözler aktif fay hatlarına çevrildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTÜ'lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, çarpıcı tespitlerde bulundu.

İSTANBUL'A ARTI PARANTEZ AÇTI

Türkiye'nin tamamının deprem riski altında olduğuna dikkat çeken Tüysüz, "Öncelikli olan yer tabii ki; Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye'nin can damarının İstanbul'da atması nedeniyle... Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir" ifadelerini kullandı.

18 KENTİMİZ FAY HATTININ ÜZERİNDE

Açıklamasının devamında Türkiye'de 550 tane bilinen diri fay hattı olduğuna dikkat çeken Tüysüz, "Türkiye'nin 18 ili ise aktif fay hattının üzerinde... Bu kentlerimiz; Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya" şeklinde konuştu.

"HAZIRLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPAMAYIZ"

Son olarak alınması gereken önlemlere de değinen Tüysüz, "Depreme hazırlıktan başka bir şey yapamayız. Bir afet kültürünün geliştirilmesi deprem, sel, çığ, kuraklık gibi tüm afetleri kapsayacak biçimde önlemlerin alınması gerekiyor. İkincisi de deprem açısından bakacak olursak yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın mutlaka önüne geçmeliyiz; başka yol yok" dedi.

7 yorum yapılmış
  • Eeeeneoldu
    2 Kasım 2020 • 10:20
    Bunları zaten biliyorduk hatta Mudurnu fayının uzun zamandan beri faaliyet göstermediğini eee ne oldu ne değişti.
  • zlem
    2 Kasım 2020 • 21:10
    Herkes herseyin farkında, önemli olan binalar yıkılmadan önlem almak..
  • ppolat
    3 Kasım 2020 • 02:49
    Belli belli.8 katli yapilasma basladi.Ciddiye almayin.
  • Osm
    3 Kasım 2020 • 04:09
    Kat irtifakı verdiniz iyi mi yaptınız.cbaşkanımız yatay mimariderken dikey yapılaşmanın önünüaçtınız.Biz zaten fay hattı ndayız . Allah'ım korusun.
  • LeventCanAydn
    4 Kasım 2020 • 04:13
    Yıkılması muhtemel Çürük binaların içlerinde her dairenin salonunda veya balkonlarında aşağıdan en üst kata kadar kutu gibi üst üste koymak suretiyle 2 şer m2 lik Dökme tünel kalıp beton tekniğiyle kalın demirlerle örülmüş 2m2 lik yaşam odaları oluşturulmalıdır.Deprem anında evhalkı bu yaşam alanlarına toplanmalıdır.Bu sistem hem bina güçlendirmesi görevi görür.Binaların yıkılmasını önleyebilir hemde eğerki bina yıkılırsa isanları ezilmekten ko
  • Turkan
    4 Kasım 2020 • 04:39
    Yeni Öğrenilen bir konu degil tarihimizdede olmus depremler olmayada devam edecek.Onemli olan Toplumsal bilinc olusmasi kesin dönüşüm kararlari alarak uygulamak.Enkazdan kac kisi sag cikacak diye kaygili düşünmeden.
  • Gulserencayirli
    2 Nisan 2023 • 14:24
    Birsene konteynirda yasariz yeterki insanlar olmeden binalar duzeltilsin su calmayi birakip doru yapsalar binayilari
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.