VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BEYAZ ET SEKTÖRÜNDE IRAK ENDİŞESİ!

21 Haziran 2014

Bolu’da faaliyet gösteren beyaz et sektörünün önde gelen firmalarından Erpiliç’in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, ...

Bolu’da faaliyet gösteren beyaz et sektörünün önde gelen firmalarından Erpiliç’in Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, Irak’ta yaşanan gelişmelerin kendilerine henüz yansımadığını belirterek, “Zaten Irak’a alternatif pazar da yok. Yeni pazar kurulması uzun sürebilir. Şuan bir panik havası yok” dedi.

Türkiye'de piliç üretiminin yüzde 10'unu karşılayan Erpiliç, dünyada 50 civarında ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor. 26 milyon dolarlık ihracat rakamlarının yüzde 75'ini oluşturan Irak bölgesinde son zamanlarda yaşanan iç savaş ve gerginlik,dayanıksız tüketim malı olan beyaz et ihracatını da etkiledi. Sektördeki panik havasının durumunu değerlendiren Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Ericek, "Şu anki panik havası tam manasıyla bize yansımış durumda değil. Biz daha önceki günlerde yapmış olduğumuz sözleşmelerin çoğunda siparişin sevkiyatına başladık. Yalnız güney tarafında bir müşterimiz vardı. Onun sözleşmesi iptal oldu. Onun dışında bizden mal alan tedarikçimiz kuzey tarafında, yani Kürdistan tarafında olduğu için çok ciddi sıkıntı yok. Satışımız devam ediyor" diye konuştu.

AVANTAJ OLABİLİR

Ramazan dönemiyle birlikte ihracat ve Türkiye'de piliç tüketiminde yaşanacak değişiklikleri sektördeki bir şans olarak değerlendiren Ericek, "Muhakkak Ramazan ayı bereketiyle beraber geliyor. Malum önümüzdeki hafta Ramazan arifesi. Siparişlerde bir artış bekliyoruz. Tüketimde de bir artış olacak. Ramazan ayı, Irak'ta yaşanan olumsuzluğun etkisinin bir kısmını dengeleyebilir diye düşünüyorum. Ramazan ayının şu döneme gelmiş olması sektör için bir şans denilebilir" şeklinde konuştu.

NAKLİYE FİYATLARI ARTABİLİR

Diğer ihracat kolları için İran üzerinden oluşturulacak ulaşım kanallarının beyaz et sektöründe nakliye fiyatlarını artırabileceğini belirten Mustafa Ericek, "İran üzerinde sevkiyat oluşturulabilir mi? Tabii ki olursa lojistik olarak nakliye açısından bir olumsuzluk olabilir. İran üzerinden gitmesi nakliye fiyatlarını artırabilir ama içerideki bir kargaşa olduğu için insanlar tedirgin. Mal tedarik edemiyorlar. Mal sipariş edenlerin, 'Acaba malı sipariş verdim. Gelecek mi? Ulaştırabilecek miyim, ulaştıramayacak mıyım?' gibi tereddütleri var. Ortalık karışık olduğu için İran üzerinden de yapsanız, Suriye üzerinden de yapsanız belki benzer sıkıntılar yaşanabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

IRAK, TÜRK TAVUĞUNU SEVİYOR

Şu an için beyaz et sektöründe büyük tehlikeler görmediğini belirten Mustafa Ericek, şöyle konuştu;

“Irak bizim için çok büyük bir pazar. Baktığınızda beyaz et sektörü olarak geçen yıl 300 bin tonun üzerinde ihracat yaptık. Bunun yüzde 60'ının üzerinde ihracatı Irak'a yaptık. Bizim piyasadaki üretim fazlalığımızı Irak dengeliyordu. Şu anda alternatifi olan bir pazar değil. Kısa vadede bir alternatif oluşturmamız da çok zor çünkü Türk tavuğu Irak'ta bir kabul gördü. Rakiplerine göre daha pahalı satabiliyorsunuz. Yakın olmamız bize lojistik manada bir avantaj sağlıyordu. Bizim şu anda Irak'a alternatif olarak pazar geliştirmemiz kısa vadede çok zor."

YENİ PAZAR ZAMAN ALIR

Irak pazarının tamamen kapanması durumunda yeni pazar kurulmasının çok zaman alacağını ifade eden Ericek, "Uzun bir zaman alır. Bir iki ayda olacak şeyler değil. İhracat dediğiniz şey bir anda tonlarca mal satabilmeniz çok zor. Gidip geliyorsunuz. Görüşmeler devam ediyor. Belli bir güven esasına dayalı. Irak'ta biz bunu başarmıştık. Irak'ta hem tavuğumuz Türk tavuğu olarak kabul görmüştü hem kalite olarak kabul görmüştü. İnsanlarda Türk tavuğuna karşı bir eğilim vardı. Bugün baktığımızda Suriye'de son günlerde bir hareketlilik gözlemliyoruz. Zaten Suriye'ye ihracatımız devam ediyordu ama son günlerde bir artış oldu. O da bizim için sevindirici bir haber ama bugün neresi olursa olsun, bir pazarın Irak'ın alternatifi olması kısa vadede çok zor" ifadelerine yer verdi.

ALTERNATİF ARABİSTAN!

Irak'a alternatif olarak Arabistan pazarının düşünüldüğünü vurgulayan Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Ericek, "Önümüzdeki günlerle ilgili beklentimiz, Arabistan pazarı var. Oraya Irak'tan daha büyük bir pazar diyebiliriz. Arabistan'la epeydir uğraşıyoruz. Gelip gidiliyor ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah oradaki pazar açılacak ama orada küçük gramaj tavuk talebi olduğu için maalesef Irak'taki gibi volümlü bir mal çekişi beklemiyoruz" dedi.

RAKİP BREZİLYA

Ericek, tavuk üretiminde Türkiye'nin rakiplerini de, "Beyaz ette Brezilya, butta Amerika Birleşik Devletleri karşımıza çıkıyor. Uzak Doğu da var ama en büyük rakip Brezilya" olarak açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.