VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

O MADENİN SAHİBİ KONUŞTU...

16 Mayıs 2014

Soma’da facianın meydana geldiği madenin sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yönetim kurulu ...

Soma’da facianın meydana geldiği madenin sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Gürkan "3 ay sonra bu kaza meydana gelmiş olsa yaşam odası tamamlanacaktı ve bu ölümler olmayacaktı" dedi.

 İşte Alp Gürkan'ın açıklamaları;

"BULANIKLIK İÇİNDEYİM"

Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber ettiler. Herkese teşekkür ediyorum. Ben 76 yaşında olan bir jeoloji mühendisiyim. 1984'ten itibaren Soma'da küçük kömür maden işletmesini alarak burada madencilik hayatıma kömür madenciliğinde devam etme kararı aldım.

49 yıldır çalışan arkadaşlarımla birlikte çalışmış, onların çoğunu kardeşim gibi görmüş biri olarak böyle bir olayın imkansızlığını düşündüm. 3 gündür içeride kalarak arkadaşlarımın yoğun ıstırabını hissettim. Canım yanıyor, içim yanıyor. Benimle birlikte çalışan insanlar bunu çok iyi bilir.  Şunu özellikle rica ediyorum. Konuşmam ve hafızam olsun, bulanıklık içindeyim. Böyle bir trafonun patlaması imkansızdı.

Ben sizin sorularınıza cevap verebileceğim şekilde vereceğim. Ama gelişmiş olan olayın, nasıl olduğunu niçin bu kadar büyük bir kaza olduğunu, bunun nereden geldiğini kısmen de olsa arkadaşlarımın anlatmasına bırakmayı tercih ediyorum.

Bu konuyla ilgili olarak genel müdürümüz Ramazan Doğru'ya bu olayın nasıl geliştiğini, bu madenin nasıl şirketimiz tarafından yönetildiğini, nelerin planlandığını anlatmasını rica edeceğim. Daha sonra da Akın Bey size ayrıntılı bilgi verecek. Bundan sonra da sorularınıza açığız. Hiçbir çekincemiz yoktur.

ŞİRKETİN GENEL MÜDÜRÜ RAMAZAN DOĞRU KONUŞTU

15:10 sularında büyük bir kaza yaşadık. Bu havzada 25 yıldan beri çalışıyorum. Bu kaybettiğimiz insanların çoğunu şahsen tanıyorum. Ve çok büyük bir acı içerisindeyim. Bu işletme 1990'lı yıllarda TKİ tarafından kuruldu. Kamu bu işletmeyi uzun yıllar çalıştırdı. Daha sonra işletmesi Alp Gürkan'a geçerek çalışmalarına devam etti.

2941 çalışanımız vardı kazadan önce.

Bu kaza 140 kotunda 4. bant diye tabir ettiğimiz ana yolumuzda meydana gelen bir kaza. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi, kömürün içindeki bir kızışma. Ocağın genel hava girişi olduğu için, aşırı bir hava hızı var burada. Burada meydana gelen kızışmanın ani bir biçimde göçmesi sonucunda yangın meydana geldi.

TRAFO İLE ALAKASI YOK

Madencilikte bir yerde yangın çıkabilir. Gün içinde sürekli yangınlar çıkabilir. Yangınla boğuştuğumuz yerde, karbonmonoksit değerine göre bunu anlıyoruz. Biz orayı hemen kapatıyoruz. Yangından başka kurtulma şansımız yok bizim. Herhangi bir yangın çıktığında biz burayI barajlıyoruz ve içerisine külle beraber su basıyoruz. Ve yangınları bu şekilde söndürüyoruz. Madendeki facianın trafo ile bir alakası yok.

Ocağın her noktasına hava gönderiyoruz. Burada çalışan arkadaşlarımız için kortej cihazlarımız var. Her noktanın ölçümü düzenli olarak yapılıyordu. Bizim ocağımız içerisinde ne olduğunu tam olarak biz de bilmiyoruz. Biz de araştırıyoruz. Bizim de böyle bir şeyle karşılaştığımız söylenemez. Biz insanların hayatını kurtarmak için uyumuyoruz. Ocak içi sensörler var, bu sensörlerden hiçbir bilgi gelmedi. Araştırıldığında ortaya çıkacak. Önceliğimiz insanları çıkarmak ama tam olarak ne olduğunu biz de bilmiyoruz.

Kaza anında içeride bulunan işçi sayısı 787'dir. Olayın meydana geldiği bölge ile gazın anında ulaştığı yer arası 3-5 dakikadır. Buradaki esas sorun, olayın 3-5 dakika içinde meydana gelmiş olmasıdır. Olayın sıkıntısı, duman sayesinde görüş mesafesi 1 metreye kadar düştü. Asıl sıkıntıyı bu meydana getirdi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.