VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BAŞBAKAN ERDOĞAN ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI

14 Mayıs 2014

Soma'daki maden faciasının ardından tüm programlarını iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan maden ocağına geldi.

Soma'daki maden faciasının ardından tüm programlarını iptal eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan maden ocağına geldi. Buradaki kriz masasında yetkililerden bilgi alan Erdoğan, 238 kişinin faciada hayatını kaybettiğini duyurdu. İşverenin verdiği rakama göre şu anda madende 120 işçi olduğunu ifade etti. 

Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları;

MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Yakın arihimizin en büyk iş kazalarından birini yaşadık. Özel sektöre ait ocakta çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 kişiyi kaybettik. İlk belirlemelere göre 80 işçiyi kurtardık. Bunların 19’u taburcu edildi. Ağır yaralı kalmadı. Milletimizin başı sağolsun. Çok büyük bir acı yaşadık. Acı 77 milyonun ortak acısıdır. Hem ailelerinin hem milletimizin başı sağolsun. Tedavileri devam eden kardeşlerimize de acil şifalar temenni ediyorum.

MEDYA VE SİYASETÇİLERE TEŞEKKÜR

Kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Sağ duyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

DEVLETİN TÜM İMKANLARINI DEVREYE ALDIK

Taner Yıldız Bey’in koordinatörlüğünde Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Genelkurmay, emniyet teşkilatımız, taş kömürü işletmeleri, sağlık ekipleri, uzmanlar bölgeye intikal etti. Mümkün olan en hızlı şekilde madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk. Devletin tüm imkanlarını devreye aldık.

HER TÜRLÜ AYRINTININ ÜZERİNDE DURDUK

Vefat eden kardeşlerimizin üzerinde kimlikleri yok. Kimlik olmadığı için burada bütün fotoğraflarla beraber ailelere gösterilmek suretiyle teşhisi bu şekilde yapıp kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor. Her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Bu aşamadan itibaren de gereken her şeyi yapacağız. Madden ve manen ne gerekiyorsa, Çalışma Bakanlığı olarak işletme olarak atılması gereken adımlar nelerse yapılacaktır. Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır.

SELALAR VERİLDİ, HUTBELER İRAD EDİLECEK

Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge ile üç günlük yas ilan ettik. Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerle de de selalar verildi. Hutbeler bu kardeşlerimize yönelik olarak irad edilecek.

KAMUOYUNUN TATMİN OLACAĞI ADIMLAR ATILACAK

Bu kaza en ince ayrıntılarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz. Olay aydınlatacak ve kamuoyunun tatmin olacağı adımlar atılacak. Önce yaraları saracağız ve tabii ki yasımızı da tutacağız. Ardından bu acıyı tüm boyutlarıyla konuşacağız ve gerekeni yapacağız.

Bu olayları istismar etmek isteyen aşırı unsurlar da var. Bunlara itibar edilmemesinin ülkemizin birlik beraberliği için çok önemli olduğunu söylüyorum. Rabbim milletimize böyle acılar bir daha yaşatmasın. TBMM de iki gün süreyle tatil edildi. Vefat edenlerin çocuklarının yakınlarının yanında olacağız. Gençlik ve Spor Haftası'ndaki tüm etkinlikler kaldırılmıştır. Soma halkının yanında olacağız.

 Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar, gruplar var.

 "BU KAZALAR OLAĞAN ŞEYLER"

Bu kadar tehlikeli iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi? Burada sorumluluk kime ait? Bir gazeteci olarak zannediyorum dünyada kömür madenlerinin nasıl çalıştığını yakından takip etmiyorsunuz. Bu şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar’da pek kömür madeni yok doğalgaz yok. Ben size birkaç rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından önemli. Bu ocakla ilgili Mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık gerek güvenlik kontrolünde iş sağlığı ve güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bizim 1942’den 2010 sonuna kadar arkadaşlar, toplam şöyle bu kazalardaki ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. 42,47,55,83,87,90,95,2010. Bunların içerisinde 92 yılında Kozlu’da yaşanan 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti.

Bu tür kazalar sürekli olan şeyler. Biz bu tür kömür ocaklarında bu olanları lütfen hiç bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler literatürde iş kazası diye bir olay var. Burada da oldu. Bunun yapısında, fıtratında olan şeyler. Boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden üzmüştür. Yapılan kontrollerde de iyi noktada olan kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmıştır.

CHP'NİN SOMA ÖNERGESİ

O günkü gündemde Soma ile ilgili CHP'li vekilin getirdiği önerge sadece gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında da tek kelime Soma bulamazsınız. Başlıkta Soma geçiyor ama içeride hiçbir şey yok. Muhalefet o gün gündemi oyalamak için bunu gündeme getirmişti.

Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır. İçinde Soma ile ilgili bir şey yok.  

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.