VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ DENİZALTI MAVİ SULARA İNDİ!

13 Mayıs 2014

Bursa’da bir iş adamı tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli denizaltısı mavi sulara indi.   ...

Bursa’da bir iş adamı tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli denizaltısı mavi sulara indi.

Bursa’da Türk Denizaltı Sanayi (TURKSUB) tarafından üretilen ilk yerli denizaltının tanıtımı Mudanya’da yapıldı. 10 kişilik bir ekibin, 2 seneye boyunca üzerinde çalıştığı yüzde yüz yerli denizaltısını Adrenalin Scuba Doo, mavi sulara indi. Yaklaşık 1 buçuk saat şarjı giden Scuba Doo, denizin 25 metre derinliğine inebiliyor. 5 ileri ve 2 geri vitese sahip motor olmasına rağmen firma yetkilileri Scuba Doo’nun hızını gezi maksatlı olduğu için suyun altında bir dalgıcın hızına göre sabitledi. Yaklaşık 2.5 deniz mili hızla gidebilen Scuba Doo’dan firma günde 3 tane üretebiliyor. Yurt dışından 20 bin dolara getirilen denizaltının fiyatı 5 bin dolar olacak. Yurt dışında 20 dakikalık kiralık ücretinin 79 Euro olduğu öğrenilirken, Türkiye’de ise 30-45 dakika arasının 100 dolara kiralanması bekleniyor.

"DALIŞ KORKUSUNU GİDERMEK İÇİN BU ÜRÜNÜ GETİRDİK"

Denizaltı ile ilgili bilgiler veren firma sahibi Burçin Doğan, “Bu dünyada var olan bir cihazdı. Biz bu cihazın Türkiye’de olmadığını fark ettik, 94 yılında Amerika’da bu cihaz üretilmiş. Fakat Türkiye pazarına hiç girmemiş. Biz bunu alıp, Türkiye’ye getirmek istediğimizde çok büyük maliyeti olduğunu hissettik. Biz bunu kendimiz üretebilir miyiz diye düşündük. Bu cihazı fikir sayesinde ürettik. Üzerinde 2 yıldır ar-ge çalışmalarımızla birlikte bu aşamaya kadar geldik. Şuan günde 3 tane üretebilecek kapasitedeyiz. Dalış turizmine bir alternatif getiririz diye umuyoruz. Görüştüğümüz yerler var. Bunlar olumlu yaklaşıyor. Biz bu ürünü dalış korkusunu gidermek için getirdik. Yüzme bilmeyen veya az yüzebilen insan suyun altına girmekten ürkebiliyor” dedi.

"İKİ PARMAĞI ÇALIŞAN HERKES BU ALETE BİNEBİLİR"

Denizaltının teknik özelliklerinden bahseden Doğan, “Alette omuza kuru ortam var. Öndeki oksijen tüpünden serbest bir hava akışı sağlıyor. Sonra bir atmosfer basıncı oluşuyor. İçinde bir elektrik motorumuz var. Elektrik motorunun çevreye hiçbir zararı yok. Tamamen kapalıdır. Dümen kanatlarımız ve palamız var. Suyun altında yatay hareket ettiğimiz gibi yukarı-aşağı hareket edebiliyoruz. Dalışlarda 5 metre uygun görülüyor. Yoldan geçen adamın deneme dalışı için 5 metre uygun görülüyor. Bunda da bir denge şamandırası kullanıyoruz ve alet 5 metrede asılı kalıyor. Suyun üzerine yükselirken, altına inmesini kesiyoruz. Altında ağırlık merkezi var. Ağırlık merkezi aşağıya kaçmaya çalışırken, kafanın üzerindeki oksijen yukarıya çıkmaya çalışıyor. Bu yüzden alet dengede kalıyor. Serbest hava akışı da var. İçindeki kullanıcı ağzında cihaz olmadan serbest şekilde nefesini alabiliyor. İki parmağı çalışan herkes bu alete binebilir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.