VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

DÜNYA MİRAS LİSTESİNE GİRMEYE HAZIRLANIYOR

24 Eylül 2013

Gerede’de açılan ‘Gerede Panayırı’, somut olmayan kültürel miras olarak 'Dünya Miras Listesi'ne girmeye hazırlanıyor.   Tarihi belli ...

Gerede’de açılan ‘Gerede Panayırı’, somut olmayan kültürel miras olarak 'Dünya Miras Listesi'ne girmeye hazırlanıyor.

Tarihi belli olmayan ancak Türkiye'de yaşatılan ender panayırlardan bir olan Gerede Panayırı, son yıllarda gördüğü ilginin karşılığını almaya hazırlanıyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Vedat Çalışkan ve öğrencileri ile birlikte TUBİTAK destekli "Türkiye'de Panayırlar" isimli proje iki yıl sürecek. Bugüne dek alanda yapılan çalışmalar için henüz 4 panayır incelendi. Gerede'den sonra Türkiye'deki diğer panayırlar da incelemeye alınacak. Gerede Panayırı, Dünya Mirası Listesi'ne girdiği takdirde dünyadaki sayılı miraslar haline gelecek ve panayırın korunması faaliyeti ile maddi giderleri Dünya Mirası Komitesi tarafından karşılanacak.

“GEREDEYE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, "Gerede Panayırının yaşatılması ve geleceğe taşınması adına yaptıkları çalışmalar için Doç. Dr. Vedat Çalışkan hocamıza ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışmaların sonuçları Gerede'ye katkı sağlar. Biz panayırları devletimizden destek almadan kendi imkanlarımızla organize ediyoruz. Yapılan bu bilimsel çalışmaların 2 yıl süreceği ve sonuçlarının bunun ardından ortaya konulacağı ifade edildi. Geçmiş yıllarda da çeşitli spekülasyonlar yapıldı. 'Panayır mı? Fuar mı? Festival mi?' diye. Fuara, festivale karşı olmadığımızı ama her zaman panayırların yerinin ayrı olduğunu, bunun salt bir eğlence aracı olarak görülmemesi gerektiğini ifade ettik. Yüzlerce yıldan beri süregelen bir geleneğin devam ettirilmesi olarak da ayrıca değerlendirilmesini istedik" dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.