VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

ŞERAFETTİN ERBAYRAM SEBEN'İN ELMASINI PARLATACAK

26 Temmuz 2013

  Bolu Bağışçılar Vakfı, "Toprak Tahlilleri" ve "Seben Elmacılığının Yenilenmesi" projeleriyle ilçenin modern tarıma geçmesine yardımcı ...

Bolu Bağışçılar Vakfı, "Toprak Tahlilleri" ve "Seben Elmacılığının Yenilenmesi" projeleriyle ilçenin modern tarıma geçmesine yardımcı olacak. Toprak tahlilleriyle meyve bahçesi olan araziler belirlenerek, çiftçiler eğitilecek. 10 bin metrekarelik alanda oluşturulacak örnek bahçede modern tarıma geçiş için model oluşturulacak.

Seben Kaymakamı Alper Balcı, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ başkanlığında tertip edilen heyet, Vakıf Başkanı Şerafettin Erbayram'ın koordinatörlüğünde Seben için önem arzeden iki ayrı proje için bir dizi incelemede bulundu. 2011 yılında, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteğini de alarak Bolu'da "Bilinçli Gübre Kullanımı İçin Toprak Verimlilik Envanterinin Çıkartılması Projesi" ni uygulayan Bolu Bağışçılar Vakfı, bu yıl da Seben ve Kıbrıscık ta aynı çalışmanın yapılmasını esas alan proje kapsamında 51 köyde ve koordinatları daha önce belirlenmiş 255 noktadan toprak numunesi alacak. Toprak örnekleri İl Tarım Müdürlüğü’ne analiz için ulaştırılacak.

Seben bölgesi için 0-40 derinliğe kadar 60 noktada meyve bahçeleri özelliği araştırılacak. Toprak tahlil sonuçları elde edilen etkileşim maddelerinin grafikleri çıkarılarak hangi maddenin az veya çok olduğu tespit edilecek. Dolayısı ile çiftçi bu yönde eğitilerek gübre kullanımını bu verilere dayanarak yapacak.

SEBEN ELMACILIĞININ YENİLENMESİ

Proje kapsamında, Seben'de elma tarımının mevcut durumunu yeni metotlarla ileri seviyelere taşınması ve üreticilerin tarım alanında eğitiminin geliştirerek ekonomik değer sağlaması amaçlanıyor. Seben için çok önem arzeden bodur veya yarı bodur sisteminin eğitilmesi amaçlanmıştır.

Tespit edilen 10 bin metrekare alanda örnek meyve bahçesi kurulması ile başlayacak ve modern tarım uygulamalarıyla desteklenecek örnek bahçe çalışmaları sonrasında, Seben’in eski sistem uygulamalarıyla geri kalmış elmacılık anlayışı "Meyve Bahçeleri" projesi ile geleneksel olarak yapıla gelenden ziyade modern ve gelişmiş bir yönteme dönüşecek. Projenin planlama aşaması Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hamdi Zenginbal tarafından yapılacak.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.