VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Türkçe Olimpiyatları dil bayramıdır

30 Mayıs 2013

          Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türkçe Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç.Dr. Halit Karatay bu yıl ...

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Türkçe Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç.Dr. Halit Karatay bu yıl 11.si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ile ilgili olarak, "Ben olimpiyatları dil bayramı olarak adlandırıyorum. Bu bir dil bayramı ve dil şölenidir." dedi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 11.'si düzenlenecek olan Dil ve Kültür Festivali ile ilgili açıklamalarda bulunan AİBÜ Türkçe Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanı Doç.Dr. Halit Karatay olimpiyatları dil bayramı olarak gördüğünü belirtti. Türkçenin ses bayrağı olduğunu belirten Karatay, "Büyük bir dil ailesine sahiptir. Bunun uluslararası platformda tanınması bilinmesi Türkçeye çok büyük yarar sağlayacaktır. İnsanlar, ya da devletler sadece ekonomik alanlarda ve siyasi alanlarda başarı sağlamazlar. Bu başarılar elbette önemlidir ama aynı başarı dil eğitiminde de sağlamak zorundadır. Kültürleri tanıtma noktasında da aynı başarı sağlanmalıdır. Bu nedenle dil herşeyden önce kültürleri tanıtma açısından önemli bir misyona sahiptir." dedi.

"BU BİR DİL BAYRAMIDIR"

Dili düşünceye benzeten Bölüm Başkanı sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Düşünce evreni ile dil örtüşmektedir. Dil sadece seslerden örülü bir manzume değildir. Aynı zamanda toplumun düşüncesini, kültürünü, hayata bakış açısını, yaşayışını ortaya koyan bir dizgedir. Bir insana dil öğren dendiği zaman aslında düşünmeyi öğren denmektedir. Bizim nasıl düşündüğümüzü, yaşadığımızı ve değerlerimizin diğer ulusların bilmesi açısından, Türkçe açısından bu etkinliklerin yapılması son derece yararlı ve önemlidir. Bu sayede diğer milletler Türkçe düşünmeyi öğreniyorlar. Ben olimpiyatları dil bayramı olarak adlandırıyorum. Bu bir dil bayramı ve dil şölenidir."

TÜRK COĞRAFYASI İÇİN ÖNEMLİ

Yapılan etkinliklerin Türkçe açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Halit Karatay, "Türk dili için son derece önemlidir. Türkçe Olimpiyatları Türkçenin kendi dil ailesi içerisinde bu dilin paydaşlarını, Türk haklarını güçlü kılar. Bizim yani Türk coğrafyasının milli ve dini değerlere karşı bir birleşme unsurudur. Türk Dünyası açısından da kaynaşmayı sağlar. Türkçe'yi diğer diller arasında güçlü kılar." dedi

BOLU İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Yapılan il etkinliklerinin şehirlere katkı sunduğunu belirten Halit Karatay açıklamalarını şöyle sürdürdü:"Bu Bolu için çok büyük bir fırsattır. Bolu Ankara ve İstanbul gibi 2 büyük kentin arasında sadece hafta sonu gidilip tatil yapılan bir yer olarak biliniyor. Bu nedenle sadece hafta sonları hatırlanacak bir yer olarak akıllarda kalıyor. Ama bu yıl ilk defa Türkçe Olimpiyatları Şehir Etkinlikleri'nden bir tanesi şehrimizde yapılacak. Dil şenliklerinin Bolu'da yapılması eğitimcilere şehre yeni bir ufuk kazandırır. Tanıtım açısından da çok önemlidir. Sıradan bir dergi bile kesintisiz olarak yayınlarını sürdürmekte güçlük çekerken böylesine büyük bir organizasyonun 11 yıldır kesintisiz olarak gerçekleştirilmesi büyük bir başarıdır. Bu hususlarında taktir edilmesi gerekiyor. Bölümüm adına konuşmak gerekirse bizler ortaya çıkarılan bu dev etkinliklerden gurur duyuyoruz."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.