VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Kanalizasyondan tarih çıktı

26 Mayıs 2013

    Bolu'da alt yapı çalışmaları nedeniyle Ali Rıza Tekemen Caddesi'nde kazı yapan belediyenin iş makinesinin kepçesine ...

Bolu'da alt yapı çalışmaları nedeniyle Ali Rıza Tekemen Caddesi'nde kazı yapan belediyenin iş makinesinin kepçesine Roma dönemine ait tarihi mezar takıldı.

Bolu Belediyesi'nin Bolu Müze Müdürlüğü gözetiminde 3. derece arkeolojik sit alanı olan bölgede gerçekleştirdiği alt yapı çalışmaları esnasında Roma dönemine ait mezar kalıntılarına rastlandı. Duruma el koyan yetkililer, yapılan titiz çalışma sayesinde tarihi mezarı gün yüzüne çıkardı. Vatandaşların ilgi ile izlediği arkeologlar eşliğinde gerçekleştirilen kazılarda 1800 yıl öncesine ait bir insan iskeleti ile mezara gömülmüş vaziyette bazı kişisel eşyalar bulundu.

Kazı alanında incelemelerde bulunan Bolu Müze Müdürü Mustafa Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamalarda "Üzerinde bulunduğumuz ve kazı çalışmalarını yürüttüğümüz saha 3. derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmış bir sahadır. Bu alanda atık su ve yağmurlama suyu kanalı kazısı yapıldı. Söz konusu kazı çalışmaları denetimimiz altında yürütülmektedir. Yaklaşık 3 hafta bir mezara ait kapakları tespit edildi. Tespit üzerine çalışmalar durduruldu. Gerekli izinleri aldıktan sonra kurtarma kazısına başladık. 1.70 metre derinlikte üzeri iki adet blok taşla kapalı M.S 2-3 yüzyıllara yani Roma dönemine ait tuğladan inşa edilmiş bir mezar açığa çıkardık. Mezarda şu ana kadar üç iskelet tespit ettik. Yine mezar içinde mezar hediyesi olarak bırakılmış olan bir adet bronz sikke, bir adet pişmiş toprak koku kabı ve bir adet cam parfüm şişesi açığa çıkardık. Günümüzden 1700-1800 yıl öncesine ait bir mezar. Buluntular müzeye kaldırılıp müze envanterine kaydedilecek."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.