VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Anadolu Kadını 4 bin yıldır örtünüyor

22 Mayıs 2013

    İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim görevlisi Sabahattin Türkoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) Anadolu kadınının 4 ...

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim görevlisi Sabahattin Türkoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) Anadolu kadınının 4 bin yıldır başörtüsünü hiç değiştirmeden kullandığını söyledi.

Sabahattin Türkoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta 'Tarih Boyunca Anadolu'da Giyim ve Kuşam' konusunda bilgi verdi. Anadolu'da zengin bir kıyafet geçmişi olduğunu ve Neolitik (İlk) Çağdan günümüze Anadolu'da giyilen kıyafetlerde çok benzerlikler olduğunu anlatan Türkoğlu, tarih boyunca giyilen kıyafetlerin günümüzde de kullanıldığına dikkati çekti. Türkoğlu, kıyafetler arasındaki benzerlikleri fotoğraflarla da belgeledi.

ANADOLU KADININ ÖRTÜSÜ TARİH BOYUNCA DEĞİŞMEDİ

Hitit Medeniyeti'nden kalma bir vazonun üzerinde bulunan kabartmadan yola çıkarak konuşmalarını sürdüren Sabahattin Türkoğlu, "Kabartma düğün gecesini anlatıyor. Kadının taşıdığı örtü bugün Anadolu kadınının taşıdığı örtüden farksız. Hititlerin kıyafetleri günümüz Anadolu kadınlarının kıyafetlerinin aşağı yukarı aynısı. Geç Hitit döneminden bir kabartmada Anadolu kadınının bir başörtüsü…Kenarı oyalı, altında işlemeli bir başlık var. Bu Anadolu kadının 4 bin yıldır hiç terk etmediği bir baş giysisi. Hitit döneminde kullanılan bir kadın başlığın günümüzde de Tokat ve Sivas bölgelerinde kullanıldığını görüyoruz. Buna bugün 'semerli başlık' diyorlar. Urartulardan kalan bir madalyonun üzerindeki Tanrıça ile onun yanındaki kadının başörtüleri bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da giyilen başörtüsünün aynıdır. Frig Tanrıçası Kibele'nin kullandığı başlığın ise günümüzde Afyon yöresinde kullanıldığını görüyoruz." dedi.

Türkoğlu, günümüzdekilere benzer ceket ve pantolonları giyen ilk ulusların İskitler, Hunlar ve Persler olduğunu kaydederek, "Orta Asya'da son zamanlarda ortaya çıkarılmış Altın Elbiseli Adam heykeli dünyada çok büyük bir sükse yaptı çünkü bu heykelin üzerindeki kıyafetler günümüz ceket ve pantolonlarına benziyor. Yine giydikleri diz üstü şalvarlar da Zeybeklerin şalvarlarına benziyor. Demek ki Zeybeklerin şalvarlarının kökenlerini Orta Asya'da eski Selçuklularda aramak lazım. İskitlerin kullandığı bacakları saran pantolonun da Orta Asya ve Kafkaslar üzerinden Karadeniz'e kadar geldiğini görüyoruz." diye konuştu.

Konuşmasında Osmanlı döneminde giyilen kıyafetler hakkında da bilgi veren Türkoğlu, Avrupalıların 'kaftan, sorguç ve türban' gibi beğendikleri kıyafet ve başlıkları kullandıklarını, Osmanlı'da ise batı tarzı kıyafetleri ilk kez saray kadınlarının kullanmaya başladıklarını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.