VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Anne ve babalar dikkat!

19 Nisan 2013

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi ...

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nimet Kabakuş, okullarda başarısız olan çocukların ailelerini uyardı. Türkiye’de iki EEG cihazı bulunan tek hastanesinde bakın çocuklar nasıl muayene ediliyor.

Haber: MURAT ÇELİK

Yeni doğan ve gelişim çağındaki çocukların huysuz davranışları ailelere zor zamanlar yaşatırken, okul çağındaki çocukların başarısız olmaları ise en büyük sorunların başında geliyor. AİBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nimet Kabakuş, çocuk hastalıklarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Batı Karadeniz Bölgesi’nin çift EEG cihazlı ünitesinin AİBÜ Tıp Fakültesi’nde olduğunun söyleyen Kabakuş, “Çocuk nöroloji hastalıkları çok değişik ağır bulgularla kendini gösteriyor. Bunların başında nöbet geçirme, beklenen psikolojik ve motor gelişiminin geriliği, çocukta algılama sorunu, zaman zaman hafızaya ait efektler gibi şikayetlerle geliyorlar. Çok sayıda hasta var. Okul başarısızlıklarının çoğu da çocuk nöroloji hastalıklarına giriyor. Çünkü bu başarısızlık durup dururken ortaya çıkmıyor. Biliyorsunuz başarı ya da başarısızlık beyine ait bir fonksiyon. Biz burada Batı Karadeniz’in tek merkeziyiz. Çok yoğun çalışıyoruz. Çift EEG cihazımız var. Tek doktorun çift EEG cihazı olduğu tek yer Türkiye’de burasıdır. O kadar çok hastamız var. Günde 15 ila 20 arası EEG çekiyoruz. Bu rakam bazen bunun üstüne çıkıyor. Ayrıca çocuk nöroloji yoğun bakımına da biz bakıyoruz. Orada da çok ağır hastalarımız oluyor” şeklinde konuştu.

SARA HASTALIĞINDA BÜYÜK BAŞARI

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığında başarılarının arttığını söyleyen Prof. Dr. Nimet Kabakuş, “Hastalığın çeşidine göre bence beyin hastalığının nedeni ne onu bulmak lazım. Felç mi, epilepsi gibi başka bir hastalık mı, yoksa beyninin ilerleyici kas hastalıkları mı onu bulmak lazım. Değişik durumlarda değişik tedaviler uyguluyoruz. Ama genelde önemli bir kısmından cevap alıyoruz. Bu sevindirici bir şey. Özellikle hastalarımızın çok büyük bir kısmını oluşturan halk arasında sara (epilepsi) hastalığında başarımız bir hayli iyi” diye konuştu.

OKULDA BAŞARISIZ OLANLAR DİKKAT

Okulda başarılı iken aniden başarısız olmaya başlayan çocukların mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini ifade eden Nimet Kabakuş, “Okul başarısızlığı durduk yere ortaya çıkan bir şey değil. Hele ki birçok okulda başarılı iken son zamanlarda başarısızlık gösteriyorsa bu çok önemli bir olay. Kesinlikle ortaya çıkarılması gereken bir sorun. Bunun nedenleri arasında kliniğe yansımayan, sadece beyinde olan nöbetler var. Bunlar daha çok dikkat dağınıklığı ya da dikkatini verememeyle ilgili durumlardır. Ayrıca hastalıkların bir kısmı ilaçla beraber ortaya çıkan hastalıklardır. Genetik hastalıklardır. Onun için okul başarısızlığında ortaya çıkan hastalıkların tümü çok önemlidir. Çocuğun çok önemli bir kısmı beyine aittir. Ama beyine ait olmayan nedenler de var. Çocukta kalp hastalığı olabilir, akciğer hastalığı olabilir. Ya da kronik karaciğer hastalığı başlamış olabilir. O yüzden okul başarısızlığı yeni başlamışsa çok önemsemek lazım. Çünkü bundan önemli bir bulgu yok” ifadelerine yer verdi.

TEK ÇOCUKLU AİLELERE UYARI

Tek çocuklu ailelerin özellikle çocukların yaşam alanını kısıtlamamaları gerektiğinin altını çizen Kabakuş, açıklamasını şöyle tamamladı;

“Ailelerin tek çocukları var. Bu tek çocuğu nasıl büyüteceğini beceremeyen ailelerde bu sorun çok sık yaşanabilir. Çocukla tam bir iletişime giremiyorlar. Çocuğa oyun hakkı bile vermiyorlar. Apartmana kapatmış, ev ortamında, ‘Azma, yaramazlık yapma’ gibi tepkiler veriyorlar. Aileler çocuğun buna tepkisini huzursuzluk olarak gösteriyor. Çocuk bu durumda daha da agresif davranışlar gösterir. Ama huzursuz çocukların birçok nedeninin arasında da organik dediğimiz hastalıklar da vardır. Her hasta çocuk huzursuzdur. Bu altın kural. Bir çocuk hasta ise huzursuzdur. Bunu es geçmemek lazım. Çocuğu hırpalamaktan ziyade ‘neden huzursuz’, ‘neden beyni böyle bir tepki veriyor’ araştırmak lazım. Hastaneye getirmek lazım.”  

1 yorum yapılmış
  • zgrmer
    7 Nisan 2017 • 13:25
    Gerçekten mükemmel bir hastane mükemmel hocalar ve müthiş ekipleri var.HEPSİNE ayrı ayrı teşekkür ediyorum RABBİM hepsinden razı olsun
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.