VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Sütü yetmeyen annelere müjde

23 Şubat 2013

  Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilen “Pastörize Keçi Sütünün ...

Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilen “Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler” adlı projeyle pastorize keçi sütü, kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan uzun süre muhafaza edilebilecek. “Süt” konusunda yaptığı çalışmalarla, gıda mühendisliği alanında ülkemizdeki önemli bilim adamlarından olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un koordinatörlüğünde gerçekleşen projede, pastörize edilen keçi sütü çeşitli gramajlarda donduruldu. Dondurulan ürünler, çözülüp tüketime hazır hale getirildiğinde yapılan analizler sonucu, sütün besin değerlerinde herhangi bir kayıp olmadığı görüldü. Projeye ortak olan ve Bolu’da keçi sütü üretimi yapan Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş.’de değerlerin olumlu çıkması üzerine üretimini artırdı. Proje sayesinde, raf ömrü uzadığı için keçi sütüne ihtiyacı olan anneler, bu ürüne artık rahatlıkla ulaşmaya başladı. Başarı ile uygulanan bu yenilikçi proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Üniversite-Sanayi işbirliğine örnek teşkil etmesi açısından ödüllendirildi.

Uzmanlardan alınan bilgilere göre vitamin ve mineraller yönünden zengin bir içeriğe sahip keçi sütünde; kalsiyum, fosfor, demir, klor ve bakır gibi minerallerle birlikte A, D, B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. İçerisindeki yağ ve proteinlerin inek sütüne göre daha ince ve yumuşak olması sebebiyle sindirimi daha kolay olan keçi sütünün, alerji riski de diğer sütlere göre daha az. İçindeki bakteri miktarı ve yağ oranı düşük, kalsiyum oranı yüksek olan keçi sütünün, iltihap gibi bazı rahatsızlıkları da iyileştirici etkisi bulunuyor.

SAKLAMA SÜRESİ UZADI

Konu ile ilgli açıklamalarda bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun , "Sentez projesi kapsamında hazırlanan projenin hedefi pastorize edilen keçi sütünün raf ömrünün uzatılmasıydı. Pastorize edilen keçi sütü çok rahatlıkla dondurulabilir. Dondurma işlemi küçük ambalajlarda yapılırsa ellikle fiziksel değişimler olumlu sonuçlar veriyor. Keçi sütü taze tüketilebilir bu çalışma ile birlikte dondurulabilir ve 3 ay hatta 6 ay saklanabilir. Özellike içerdiği değerlerle anne sütüne benzeyen ancak nadir bulunan keçi sütüne artık çok rahat ve hızlı bir şeilde ulaşılabilecekler" dedi.

Neden Keçi Sütü?

 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Kalite Yem Sanayi A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilen “Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler” adlı projeyle ilgili olarak Rektör Hayri Coşkun değerlendirmelerde bulundu.

Haber: Abdullah Ceyhan

Bileşim özellikleri açısından anne sütüne benzerliği ve inek sütüne alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde alternatif besin kaynağı olan keçi sütü ile ilgili Abant İzzet Baysal Üniversitesi, yenilikçi bir projeye imza attı. İçerdiği değerlerle anne sütüne benzeyen ancak nadir bulunan keçi sütüne, anneler artık daha rahat ulaşabilecek.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.