VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Akıllı esnaf başka oluyor!

20 Aralık 2012

  Haber: Abdullah CEYLAN   Bolu’da 28 yıldır mahrukatcılık(yakıt satıcılığı) yapan Raşit Doğan, kömür ve oduna alternatif olarak 10 ...

Haber: Abdullah CEYLAN

Bolu’da 28 yıldır mahrukatcılık(yakıt satıcılığı) yapan Raşit Doğan, kömür ve oduna alternatif olarak 10 yıldır fındık kabuğu kullanıldığını söyledi.

Bolu’da kömür ve oduna alternatif yakıt olarak yaklaşık 10 yıldır fındık kabuğu tüketildiği ortaya çıktı. Kente Düzce, Akçakoca ve Hendek ten getirilen fındık kabukları, torbası 12 liradan alıcı buluyor.

Özel olarak üretilen fındık sobasını kullananlar, bu alternatif yakacağı daha çok tüketiyor. Fındık kabuklarına talip olanların arasında ekmek fırınları ve odun yerine tutuşturucu olarak kullanalar da var. Bolu’da yaklaşık 28 yıldır mahrukatçılık yapan Raşit Doğan, 10 yıldır fındık kabuğu satışı yaptığını söyledi. 1984 yılından bu yana kömürcülük yaptığını ifade eden Doğan, “Aşağı yukarı 10 yıldır fındık kabuğu satıyorum. Cüzi miktarda satış yapmaktayım. Genelde kömürün üzerine tutuşturmak amaçlı kullanılıyor. Bazen fındık sobası kullananlar alıyor. Genelde tavuk kümesleri ve ekmek fırınları fazla alıyorlar. Biz genelde kömür satarız. Şu anda çuvalı 12 TL’den satılıyor. Ama biz çuval işi alım yaptığımız için pahalıya geliyor. Açık şekilde fabrikasından çok daha uygun fiyata alım yapılabilir. Genelde Düzce’den, Akçakoca’dan ve Hendek civarından geliyor” dedi.

"ÇEVRECİ BİR YAKIT"

Fındık kabuğunu fırınında yakacak olarak kullanan Ruhi Şerifoğlu ise, “Fırınımızda daha önce fuel-oil kullanıyorduk. Bundan 10 sene kadar önce fındık kabuğu kullanmaya başladık. Fındık kabuğu fuel-oil’e göre daha uygun ve daha çevreci bir yakıt. Kalori olarak daha yüksek ve ucuz olduğu için kullanıyoruz. Aylık 25 ila 30 ton arası fındık kabuğu tüketiyoruz” dedi.

  Çuval fiyatları alım miktarına göre değişen fındık kabuklarının kilosu ise 5 TL’den alıcı bulabiliyor.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.