VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Asansör tehlikesi...

19 Aralık 2012

HABER: ABDULLAH CEYLAN   Bolu’da son 3 yıldır yapılan denetlemelerde her yıl kullanılan asansörlerin %80’inin tehlikeli damgası ...

HABER: ABDULLAH CEYLAN

Bolu’da son 3 yıldır yapılan denetlemelerde her yıl kullanılan asansörlerin %80’inin tehlikeli damgası yediği belirlendi. 2010 yılında yapılan denetimlerde 324 asansörden 260 tanesi kırmızı etiket yedi. 2011 yılında yapılan denetimlerde ise bu rakamın ancak 65’e yükseldiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Ataman, Bolu’yu bekleyen büyük tehlikeyle ilgili bilgiler verdi. Son 3 yıldır yapılan asansör denetimlerinin rakamlarını açıklayan Ataman, 2010 yılında yapılan denetimlerde 324 asansörden 260 tanesinin kırmızı etiket yediğini belirterek, 2010 yılında yapılan denetimlerde sadece 52 asansörün kullanılabilinir etiketi aldığını ifade etti. Murat Ataman ayrıca, 2011 yılında yapılan denetimlerde ise bu rakamın ancak 65’e yükseldiğini söyledi.

Asansör kullanımının belli yönetmeliklere bağlı olduğunu belirten Murat Ataman sözlerine şöyle devam etti;

 “Denetleme ile ilgili belediye ile protokol yaptık. Asansörlerin her yıl yasa gereği denetlenmesi gerekiyor. Bu denetimleri belediyelerin kendileri yapabilir yâda istediği bir kuruluşa yaptırabilir. 2012 yılının başında çıkan yeni yönetmelikte Belediye’nin denetleme yapması yerine akredite olan kuruluşların denetleme yapması istendi. Makine Mühendisleri Odası’ da akredite olmuş bir kurum olduğu için bizde belediye ile anlaşıp denetlemelere başladık. Ortalama 130 lira ile anlaştık. Bu işle bir mühendis görevlendirdik. Ortalama bir buçuk saatte denetleme işi yapılabiliyor. Bir program dâhilinde aylık kontrolleri yapacak olan firma ile birlikte Yaklaşık 94 madde üzerine asansör kontrolleri yapıyoruz. 2012 yılı itibari ile Haziran ayında başladık kontrollere. 238 adet asansör kontrol ettik. Bunların 209’u şuan kırmızı yani kullanılması tehlikeli sınıfta yer alıyor. Kırmızı etiketi alan asansörler öncelikle servise alınıyor. Biz daha sonra gidip gerekli kontrollerini yapıyoruz. Uygun ise yeşil etiketi yapıştırıyoruz.”

 

 “BU RAKAMLAR TÜRKİYE’NİN GENEL DURUMUNU GÖSTERİYOR”

Ortaya çıkan rakamların Türkiye’nin genel durumunu ortaya koyduğunu belirten Murat Ataman, “Asansörler imal edilirken iç güvenlik kurallarının hiçe sayıldığını görüyoruz. İlk başta ruhsat verilirken denetimler sıkı takip edilmiyor. Belediyenin yetkili organlarının bu işe önem vermesi gerekiyor ve yetkisi olmayan firmalarında bu işten çekilmesi gerekiyor. Asansör kazaları yarın öbür gün olursa bu işin altında kalacak olan kişi kırmızı etiket olduğu halde asansörlerin kullanılmasına izin veren apartman yöneticisidir. Kontrol edilmezse fatura belediyeye kesilir. Yönetici bu işi çok iyi çözmelidir. Asansörlerin mutlaka tekerlekli vatandaşı yanında bir refakatçi olacak şekilde taşıyabilecek büyüklükte olmalıdır. Bu bir zorunluluktur. Bolunun 2010’dan yapılan asansörleri bizimde kontrollerimizden geçtiği için son derece geniş. Bunda odamızın da payı büyük” dedi.

2 yorum yapılmış
  • alpay_1414
    18 Aralık 2012 • 13:00
    murat ataman siz olmayınca bu asansörler çalışmıyomu sizde para yiyecek yer bulmuşsunuz 1.5 saatte 1 asansör 130 liraya kontrol ediyosunuz 238 adet kontrol etmişsiniz çarp bakalım ne kadar yapıyor ohhhh ne güzel ye kürküm ye
  • yönetici
    19 Aralık 2012 • 13:00
    vallaha bizde 2 tanesi 2009 2 tanesi 2011 açılışlı asansör var 4üde ağır kusurlu burada ben ruhsatlara baktım sözde belediye yerinde incelemiş ve ruhsatı onaylamış bu nasıl iştir kardeşim. mademasansör firması yanluış yapıyor niye ruhsat veriyorsun belediyeolarak... ha şu an asansör firmasıda yapmıyor müteahhidin peşinde koşuyoruz yap diye. sözde bizbu daireleri birde lüks diye aldık yazıklar olsun başka diyecek bişey yok sorumlulardan. asansörleri 20 gün kapattım sonra açtım baktım yapılmıyor şimdi bir şey olsa ben sorumluyum .asıl burda sorumlu belediye ruhsat vermeseydi.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.