VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Belediye işi bir tuşla bitirecek...

2 Kasım 2012

 “Vatandaş odaklı belediyenin teknolojik alt yapısını kuruyoruz”      Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz önümüzdeki yılın Şubat ayı ...

 “Vatandaş odaklı belediyenin teknolojik alt yapısını kuruyoruz”

     Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz önümüzdeki yılın Şubat ayı sonunda devreye girecek olan “Bolu Kent Bilgi Sistemi” projesinde, bugün itibariyle sahadan bilgi toplayacak görevlilerin çalışmaya başlaması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi.

    Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından Kent Bilgi Sistemi ve sistemin içerisinde yer alacak olan hizmetlerle ilgili bir sunum yapıldı. 

    Akıllı Kent Bilgi Sistemi

    Kent Bilgi Sistemi’nin devreye girmesi ile birlikte Bolu Belediyesi’nin verdiği hizmetlerin daha verimli, daha şeffaf, daha hızlı daha kaliteli olacağını söyleyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “ Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak olan Kent Bilgi Sistemi ile Bolu Belediyesi’nin verdiği hizmetler daha verimli ve daha hızlı olacak. Hayata geçireceğimiz Kent Bilgi Sistemi’nin şubat ayı sonunda bitirilmesini hedefliyoruz. Bu tarihten sonra Bolu Belediyesi 7 gün 24 saat hizmet verecek bir alt yapıya kavuşacak. Vatandaş artık tek tuş ile belediyeye gitmeden, evinden ve iş yerinden belediye ile ilgili tüm işlerini çözme imkanına kavuşacak” dedi.

    Vatandaştan destek isteği

   Konuşmasında böyle bir sisteme neden ihtiyaç duyduklarını da açıklayan Başkan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“ Bir şehri iyi yönetebilmenin yolu onu tanımak ve doğru karar verebilmekten geçiyor. Bu şehri tanımak ise ancak o şehrin coğrafik ve sosyal yapısını iyi analiz edebilmek ile mümkün olabilir. Sistemin temelini oluşturacak veri tabanını doğru ve eksiksiz oluşturabilmek için Bolululara büyük işler düşüyor. Geleceğin Bolu’sunu oluşturabilmek için tüm vatandaşlarımızdan destek ve iş birliği bekliyoruz.”.

    Yeni sistem için neler yapıldı?

    Kent Bilgi Sistemi’nin oluşturulması çalışmaları kapsamında şimdiye kadar numarataj çalışmalarının yapıldığını belirten Başkan Yılmaz, “Yol, sokak, cadde ve mezarlıklara ilişkin bilgiler sisteme geçiriliyor. İmar Müdürlüğü’nde ki paftalar da dijital ortama aktarıldı ve elde ettiğimiz bilgilerle eşleştiriliyor. Şu ana kadar 28 mahallede bu çalışmalar biterken, önümüzdeki aylarda 42 mahallenin tümünde tamamlanacak. Şimdi artık sahaya çıkan görevlilerimiz vatandaşlara giderek yerinde bilgilerini almaya başlayacaklar”  diye konuştu.

   Yaklaşık 15 bin bina taranacak

    Kent Bilgi Sistemi oluşturulurken Bolu’daki 42 mahallede bulunan yaklaşık 15 bin bina ile cadde ve sokaklara ilişkin bilgiler ile mükelleflere ve kişilere ait bilgilerin tek bir veri tabanında toplanacağını söyleyen Yılmaz, şunları söyledi:

 “Oluşturulan 12 kişilik ekip ile yaklaşık 4 ay sürecek çalışmalarımız sonucunda, Bolu’da ki tüm bina, bağımsız bölüm, arazi ve kişi bilgileri tespit edilerek veri havuzumuza aktarılacak. Böylelikle eski yapıların yeni sahipleri belirlenecek. Görünen bina ile tapuda ki bina eşleşecek. Şehrin envanteri çıkacak, ne kadar konut ve bina var belirlenecek. Bir nevi binaların kimlik kartı çıkarılmış olacak.

Şehrin dijital yer altı haritası çıkacak

Bunun yanında, belediye çalışmalarında mevcut içme suyu, yağmur suyu ve doğal gaz şebekeleri ile telefon, elektrik ve fiber optik kablo şebekelerinin yeri ve derinliğinin belirlenmesinden sonra haritalar sisteme entegre edilecek.  Yani Kent Bilgi Sistemi ile dijital yer altı haritasına da sahip olacağız.  Şubat Sonunda hayata geçmesini hedeflediğimiz proje yaklaşık 2 milyon TL’ye bir firmaya ihale edilirken, şu ana kadar 10 bin evin ve bunların sokaklarının fotoğraflanarak kaydı yapıldı. 5 bin ev daha fotoğraflanacak.”

    ‘’Vatandaş memnuniyeti bizim için önemli’’

    Bolu Belediyesi’nin kısa bir zaman önce vatandaşa hizmet vermek amacıyla Bol-Hizmet Noktası ve İletişim Merkezi oluşturduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, şunları kaydetti:

“ Bu oluşumla vatandaşın belediyenin çeşitli servisleri arasında gidip gelmesini önlemeyi ve işlemlerini tek merkezden yapmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bol- Hizmet Noktası vatandaşların şikayet ve isteklerini tek noktadan alarak sorunun çözümünü sağlıyor, 444 26 58 iletişim merkezide bu hizmetin ardından işin tamamlanıp tamamlanmadığını ve vatandaşın memnuniyetini ölçüyor.  Gelinen noktada, bugün itibarıyla evlere dağılan görevlilerden gelecek bilgilerle oluşturulacak Bolu Akıllı Kent Otomasyon Sistemi Projesi ile bunu bir adım daha ileri taşımayı hedefliyoruz.  Kent Bilgi Sistemi ile birlikte vatandaşın belediye ile olan işlemlerinin daha da kolaylaşacağını ve hızlanacağını öngörüyoruz” dedi.

    İşler kolaylaşacak

    Kent Bilgi Sistemi ile birlikte vatandaşın belediye ile olan işlemlerinin daha da kolaylaşacağını ve hızlanacağını öngörüyoruz diye Yılmaz, “Gelinen noktada, bu gün itibariyle evlere dağılan görevlilerden gelecek bilgilerle oluşturulacak Bolu Akıllı Kart Otomasyon Sistemi Projesi ile bunu bir adım daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Kent Bilgi Sistemi tamamlandığında belediyemiz 7 gün 24 saat hizmet verir hale gelecek. Bunun yanında bürokrasinin azalmasıyla hem vatandaşlarımızın hem de bizim yükümüz azalacak. Doğru yere doğru hizmet yapılabilmesinin yolu açılacak. Daha kolay ve hızlı hizmet sunarak vatandaş memnuniyetini artırmakta hedeflerimiz arasında” diye konuştu.

    Vatandaş neler kazanacak?

    Kent Bilgi Sistemi ile artık internet belediyeciliği imkanı sağlanacağını müjdeleyen Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:

 “ Örneğin vatandaş kendi evinin imar durumunu internetten görebilecek. Bunun yanında kent rehberi oluşturulacak, böylelikle vatandaş, cafe, restoran, hastane, eczane, turistik yerler ve adres bilgilerine buradan ulaşabilecek. Ödeme, izleme, beyan ve bildirim listeleme ile kredi kartı ile borç ödeme imkanı olacak. Yeni üyelik, sicil arama tahakkuk bilgileri, arsa rayiç değerleri, borç bilgileri, şikayet bildirim formu, beyan bilgileri, evrak takip formu, çöp toplama, saatleri, bina aşınma oranları, imar bilgilerine de ulaşabilecek. Sistem itfaiye takip programı, muhtarlık takip programı, otobüs bilet programı, kütüphane programı gibi birçok sisteme de baz teşkil edecek.”

    Artık paftalar da dijital

    Sistemin devreye girmesi ile birlikte vatandaşların ada, pafta, parsel bilgisinden bina ya da arsalarının imar durumu bilgilerini öğrenebileceklerini belirten Yılmaz, “ Cadde, sokak ve bina resimleri internetten yayınlanacak. Harita üzerinden imar durumunu internetten gösterebilecek olanaklar ortaya çıkacak. Sistem, zemin etüdü deprem analizi, su havzaları ve kaynaklarının son durumu, yeşil alan artışı, kaçak yapılaşma gibi bilgilerin internet üzerinden online izlenmesi gibi özellikleri destekleyecek”  dedi.

    SMS ile belediye uygulamaları

    Sistemden İnternet erişimi olmayan vatandaşların da SMS yoluyla hizmet alabileceklerini söyleyen Başkan Yılmaz, “ İnternet olanağı bulunmayan vatandaşlarımız 4730’a SMS atarak buradan da hizmet alabilecekler. Vatandaşlar belediye birimleri ve hizmetleri ile ilgili bilgi alabileceği gibi şikayet ve önerilerini bu kanalla da iletebilecek, vergilerini sorgulayabilecek ve kredi kartı ile vergilerini ödeyebilecekler. Mesaj atılan telefonlara daha sonra belediyeden de su kesintisi, emlak vergisi hatırlatma gibi bilgilendirme SMS’leri gönderilecek” şeklinde konuştu.

    KİOSK uygulamaları

    Toplantıda son olarak kiosk uygulamaları hakkında da bilgiler veren Başkan Yılmaz, şunları ekledi:  “Sistem kiosk uygulamalarına da baz teşkil edecek. Kentin belli noktalarına konacak internet bağlantılı 2 kiosk ile vatandaşlar belediye ile ilgili internet üzerinden yaptıkları tüm işlemleri buradan da yapabilecekler. Kiosklarda Bolu’da ki tüm hastaneler, eczaneler, belediye banka şubeleri gibi yerlerin adreslerine ve alternatif ulaşım yollarına erişime ilişkin bilgiler yer alacak. Kiosklarda da ödeme izleme, beyan ve bildirim listeleme ve kredi kartı ile borç ödeme imkanı olacak” diye konuştu.

    “Önceki yönetim hayali şirkete para ödeyerek belediyeyi zarara uğratmıştır”

    Başkan Yılmaz, Kent Bilgi Sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarından gelen soruları da yanıtladı.

Kent Bilgi Sisteminin önceki dönemde de gündeme geldiği hatırlatılarak, bunun akibeti konusundaki soruya Yılmaz,  şu karşılığı verdi:

“Kent Bilgi Sistemi bir önceki belediye başkanının döneminde de gündeme gelmiş ve işi verdikleri ve iş karşılığı parasını ödedikleri şirket ortalarda yok. Mahkeme kararı neticesinde de Bolu’da böyle bir işin olmadığı ortaya çıktı. Biz paramızı geri almak için uğraşacağız, fakat şirket de ortada olmadığı için Bolu ve Bolu Belediyesi zarar ettirilmiş durumdadır. Şu anda bizim hazırlattığımız Kent Bilgi Sistemi için kasamızdan çıkan rakam 2 milyon TL’dir. Ayrıca eskiden hiç olmamış bir projeye ödenen eski parayla 380 milyar var. Ortada ki bu rakamda şimdinin 2 milyon TL’sine tekabül etse Bolu Belediyesi’nin kasasından bu iş için 4 milyon TL gibi bir rakam çıkmış oluyor. Ama bu konu ile ilgili defalarca açıklama yapmış olmamıza rağmen, bu konuyu sorgulayan hiçbir zaman olmadı.”  

   ‘’Eğer biz bir yolsuzluk yaptıysak ve eğer elinde bir belgesi olan var ise hemen hukuka müracaat etsin’’

 Başkan Yılmaz konuşmasının devamında, şunları söyledi:

“Özetle olan şudur; Bolu Belediyesi Yüksel Ceylan döneminde Kent Bilgi Sistemi projesi yapıldı diyerek 380 milyar para ödemiştir ve daha sonra mahkeme kararı ile bu işin olmadığı tespit edilmiştir. Biz bu parayı geri almak için uğraştığımızda ise böyle bir şirketin de olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Buna rağmen bizi yolsuzlukla bilmem neyle suçluyorlar ve biliyorsunuz benim dokunulmazlık zırhım falan yok. Zaten her yaptığımız ödeme sürekli teftiş altındadır ve biz her zaman bunun hesabını da veriyoruz. Son olarak söylüyorum, eğer biz bir yolsuzluk yaptıysak ve eğer elinde bir belgesi olan var ise hemen hukuka müracaat etsin. Eğer hukuka müracaat etmek için avukat tutma paraları yoksa onları da ben ödeyeceğim. Bazıları artık, Belediyenin yolsuzluklar içerisinde olduğu gibi yalanlarla ortaya çıkıp da kendi memleketlerini sürekli küçük düşürmeyi bıraksınlar.” .

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.