VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Yurt dışından telefon getirenler bu haber size...

17 Nisan 2012

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışından gelen yolcuların beraberinde getirdikleri cep telefonlarından 100 TL harç ...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışından gelen yolcuların beraberinde getirdikleri cep telefonlarından 100 TL harç alınması uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Başbakanlık binasında ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Bakanlar Kurulu'nda ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda görüşülen düzenlemelere ilişkin bilgi verdi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkı payı sistemi getirileceğini belirterek, sisteme girenlerin bundan yararlanabileceğini açıkladı. Türkiye'nin kira sertifikası ihracı piyasasında yer alması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Babacan, bu yönde atımlar atılacağını açıkladı. Babacan, hisse senedinden oluşmuş portföylerde stopaj uygulamasıyla ilgili olarak ise, "Eğer bir portföyün yüzde 75'inden fazlası hisse senediyse o portföylerde artık stopaj almayacağız" diye konuştu.

Maliye Bakanı Şimşek ise Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini söyledi. Şimşek, yurt dışından gelen yolcuların beraberinde getirdikleri cep telefonlarından 100 TL harç alınması uygulamasına geçileceğini açıkladı. Fazla vergi alınmasından kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için adım atıldığını belirten Şimşek, bundan sonra mükelleften fazla ya da yersiz vergi tahsil edilmesi halinde bunun faiziyle geri ödeneceğini ifade etti. Şimşek, geliri yılda 88 bin lirayı aşan vergi mükelleflerine kira geliri istisnasının sağlanmayacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni bir sisteme geçildiğini belirterek, "Artık devlet katkısı esasını getiriyoruz. Devlet katkısının oranı yüzde 25 olacak, yani ayda sisteme 100 lira para yatıran vatandaşımızın, o 100 lirasının yanına bir de devlet 25 lira koyacak" dedi.

Bu tasarıların Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışıldığını ve iki paket haline getirildiğini dile getiren Babacan, dün hem Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) hem de Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildiğini söyledi.

BİREYSEL EMEKLİLİKTE DEVLET KATKISINA GEÇİŞ

Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir sisteme geçildiğini belirterek, sistemde artık devlet katkı payı esasının getirildiğini söyledi.

Bugüne kadar BES'teki temel teşvik unsurunun, vergilerdeki indirim şeklinde olduğunu ifade eden Babacan, "BES'e katılan vatandaşlarımız, ödeyecekleri vergiden belirli bir oranda indirim hakkı elde ediyorlardı ve böylece net maaşlarında bir artış oluyor gibi yansıyordu. Fakat baktık ki BES'teki insanların sadece yüzde 35'i bu sistemden yararlanıyor. Yüzde 65'i hiç bir şekilde yararlanamıyor. Bu yeni oluşturduğumuz devlet katkı payı sistemiyle artık BES'e giren herkes vergi mükellefi olsun, olmasın herkes istifade edecek" şeklinde konuştu.

"KATKI PAYI VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİLMEYECEK"

Bireysel emeklilikte devlet katkısına geçişi anlatan Babacan, katkı payı ödemelerinin vergi matrahından indirilmeyeceğini belirterek, "Bunun yerine, katılımcının ödediği katkı payının yüzde 25 oranında devlet katkısı katılımcının devlet katkısı alt hesabına ödenecek. Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlıdır" dedi.

Babacan, sistemin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı:

"Bireysel Emeklilik hesabına katılımcı, para yatırdığı zaman bu yatırdığı miktarla ilgili bilgi Emeklilik Gözetim Merkezine (EGM) bildirilecek. EGM de bunu ilgili kamu kuruluşuna bildirecek. İlgili kamu kuruluşu da devlet katkısını o vatandaşımızın hesabındaki bir devlet katkısı alt hesabına yatıracak ve bu devlet katkısının oranı da yüzde 25 olacak. Yani ayda sisteme 100 lira para yatıran vatandaşımızın, o 100 liranın yanına bir de 25 lira devlet katkı payı koyacak hesaba ancak o katkı payları ayrı hesaplarda izlenecek. Katkı payı ödemesi vergi matrahından indirilmeyecek. Vergi avantajı yerine katkı payı sistemi geldiği için o indirilmeyecek ama bunun yerine yüzde 25 oranında devlet katkısı yatırılacak. Ancak bir üst limitimiz var. O da bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak. Yatırım aşamasında yine aynı mevcut sistemde olduğu gibi emeklilik yatırım fonları ve devlet katkısı üzerinden vergilendirme yapamayacak."

"DEVLET KATKI PAYINA 3 YIL BOYUNCA DOKUNMAYACAK"

Devletin katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulmayacağını ifade eden Babacan, 3. yılın sonunda yüzde 15'lik, 6. yılın sonunda yüzde 35'lik, 10. yılda yüzde 60'lık kısmın çekilebileceğini ve nihayet emeklilikte devlet katkı payının tamamına erişmenin mümkün olacağını kaydetti. Babacan, vatandaşın kendi yatırdığı para için ise herhangi bir sınırlama olmayacağını bildirdi.

Çalışmaların bireysel emeklilik şirketleri aracılığıyla yapılacağını anlatan Babacan, her vatandaşın kendi hesabındaki rakamı takip etme ve dilediği bireysel emeklilik şirketine geçiş imkanına kavuşacağını sözlerine ekledi.

Bir kanun tasarısı hazırladıklarını anlatan Bakan Şimşek, bu tasarının birçok politika dokümanında öngörülen tedbirleri ve Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin düzenlemeleri ve bazı vergi düzenlemelerini içerdiğini, tasarının amacının ise yatırımları teşvik etmek, bölgesel kalkınmışlık farklarını ve cari açığı azaltmak olduğunu belirtti. "Bir önceki teşvik sisteminde yatırım tamamlandıktan sonra destek sağlayabiliyorduk" diyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Yapılacak düzenlemeyle birlikte toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50'sine kadar olan kısmını, yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimle Kurumlar Vergisi uygulatmak suretiyle kullandırılabilecektir. Yani Bakanlar Kurulu, bu kanundan sonra bir kararla, illere göre yüzde 0 ile yüzde 80 arasında bir oran belirleyecek ve kurum kazancının yüzde 50'sine kadar olan kısmının yatırım aşamasında indirimine imkan sağlayacak."

"AMACIMIZ, STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİK EDİLMESİ VE CARİ AÇIĞIN AZALTILMASIDIR"

Bakan Şimşek, büyük ve stratejik yatırımlara KDV iadesi getirdiklerini dile getirerek, bunun da yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon lira tutarında sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim sonunda indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV'nin izleyen yılda belge sahibi mükellefe iade edilmesi imkanını sağladığını açıkladı. Şimşek, ilk kez böyle bir düzenleme yaptıklarını kaydederek, "Amacımız, stratejik yatırımların ciddi bir şekilde teşvik edilmesi ve cari açığın azaltılmasıdır" diye konuştu.

"EN AZ GELİŞMİŞ İLLERDE İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYI TEŞVİK EDECEĞİZ"

Yeni Teşvik Sistemi kapsamında en az gelişmiş illerde işçi çalıştırmanın teşvik edilmesinin söz konusu ifade eden Şimşek, "Bakanlar Kurulu'nca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerini dikkate almak suretiyle, belirlenen illerde teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlarda istihdam edilen işçilerin ücretlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmı üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nin 10 yıl süreyle terkin edilmesi, sigorta primi işçi ve işveren payının bir kısmının devletçe karşılanabilmesini bu düzenleme öngörüyor" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, "Yerleşim yeri, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan müşterilere, Türkiye'den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşürülebilecek ve bu hizmetlerden KDV alınmayacak" dedi.

"TÜRKİYE'DE YERLEŞİK OLMAYAN KİŞİLERE EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETİ TEŞVİK EDİLECEK"

Bakan Şimşek, cari açıkla mücadele kapsamında, Yeni Teşvik Sistemi ile ilk kez hizmet ihracını teşvik edecek mekanizmalar getirdiklerini dile getirerek, "Yerleşim yeri, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan müşterilere, Türkiye'den verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, veri saklama, tıbbi raporlama gibi hizmetlerden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşürülebilecek ve bu hizmetlerden KDV alınmayacak" şeklinde konuştu.

Yine hizmet ihracını teşvik kapsamında, Türkiye'de yerleşik olmayan kişilere Türkiye'de eğitim ve sağlık alanında verilen hizmetlerin de teşvik edileceğini vurgulayan Şimşek, "Bunlar, ilgili bakanlıkların izni ve denetimine tabi bir faaliyet olacak. Böylece eğitim ve sağlık işletmelerinin elde ettikleri kazancın yüzde 50'si vergiden istisna edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.

"ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ'NDE 37 LİRALIK ÜCRETİ ALINMAMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

Maliye Bakanı Şimşek, bilgi toplumuna geçişin hızlandırılması için, ilk tesiste alınan Özel İletişim Vergisi'nin, makineler arası iletişimden alınmamasının söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Burada iş ve hizmetlerin, merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası iletişim için kullanılmaya mahsus olan hatlarda, ilk tesiste de şu anda 37 liralık bir ücret söz konusu. Biz şimdi bu Özel İletişim Vergisi'nin alınmamasını sağlıyoruz. Bu çok önemli bir adım."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.