VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Kazı çalışmalarında 70 mezar daha ortaya çıktı

30 Mart 2012

Bolu'da "Kentsel Arkeolojik Sit Alanı" içinde kalan ve mülkiyeti Bolu Belediye Başkanlığı'na ait olan Kültür ...

Bolu'da "Kentsel Arkeolojik Sit Alanı" içinde kalan ve mülkiyeti Bolu Belediye Başkanlığı'na ait olan Kültür Parkı'nda, yeraltı otoparkı için yapılan kazı çalışmaları sırasında 70 tarihi mezar bulundu.

Büyükcami Mahallesi'nde bulunan Kültür Park'ında, Bolu Belediye Başkanlığı'nca yeraltı otoparkı yapımı planlandı. Otopark yapılacak sahanın SİT alanı içinde kalması nedeniyle Kültür Parkı ve çevresinde Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları gereğince, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan ruhsatlarla 2010 ve 2011 yıllarında masrafları Bolu Belediyesi'nce karşılanmak üzere Müze Müdürlüğü'nce sondaj ve kurtarma kazıları yapılmaya başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Müze Müdürü Arkeolog Mustafa Güneş, "2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen söz konusu çalışmalarda Roma dönemine ait olan ve bir mekanında mozaik taban döşemesi bulunan tahrip olmuş durumdaki yapı kalıntıları çıktı. Geç Roma dönemine ait olan üç adet mezar ile Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine tarihlenen eserler (figür, kandil, kase, kantar, şamdan, çan, zincir, aplik, sikke, sürahi vb. küçük objeler) açığa çıkarılmıştır" dedi. Kazı sonuçlarının Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nda değerlendirildiğini söyleyen Güneş, "Başlangıçta Kültür Parkı'nın doğu bölümünde yapımı planlanan yeraltı otoparkı projesinde Bolu Belediye Başkanlığı'nca değişikliğe gidilmiş ve proje Kültür Parkı'nın tamamı ve çevresini kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Kültür Parkı'nın doğu bölümündeki çalışmalar 2010 ve 2011 yıllarında tamamlanmıştır. Yeraltı otoparkı için genişletilmiş olan batı bölümünde ise 2011 yılı sonunda sondaj kazısı yapılmış ve kazı sonuçları Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmiştir" diye konuştu.

Karlı havaların yerini bahar aylarına bırakmasıyla kazı çalışmalarının kaldığı yerden devam ettiğini ifade eden Mustafa Güneş, "Çalışmalar halen Kültür Parkı'nın içinde Bolu Belediye Başkanlığı'nca sağlanan 40 işçi ile yürütülmektedir. Kültür Park'ta toplam 8 adet açma planlanmıştır. Dört açmadaki çalışmalar tamamlanmıştır. İki açmadaki kazı çalışmalarına ise devam edilmektedir. Kurtarma kazısı çalışmalarında 26.02.2012 tarihi itibarı ile Geç Roma dönemine ait 11 adet blok taş mezar ile Bizans dönemine ait 59 adet kiremit mezar olmak üzere toplam 70 adet mezar açığa çıkarılmıştır. Kiremit mezarlar büyük ölçüde tahrip olmuş durumdadır. Belirlenen 8 açmanın kazısı tamamlandıktan sonra parkın güneyindeki yol ve yolun güneyindeki yamaç kısımların kazısı yapılacak ve tüm alanda ham toprak seviyesine inilecektir. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra konu değerlendirilmek üzere Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletilecek. Sahada Bolu Belediye Başkanlığı'nca yeraltı otoparkı yapımına ilişkin nihai karar daha sona verilecektir" ifadelerini kullandı.

2 yorum yapılmış
  • murat arslan
    29 Mart 2012 • 11:00
    orası zaten mezarlıktı muzaffer ışın zamanında park oldu
  • MEZARCI
    30 Mart 2012 • 11:00
    İYİKİ O MEZARLIKTA BOLULU LAR CARPILMAMIŞ,NEDEN PARK YAPMIŞLAR O ZAMAN BİLE,BİLE,MEZARLARI CİGNETMİŞLER MİLLETE,YAZIK DOGRUSU.
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.