VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Bolu artık alternatif yaşam kenti

22 Şubat 2012

Türkiye'nin yaşanabilir kentler sıralamasında 12'nci sırada yer alan Bolu, turizm alanları başta olmak üzere termal ...

Türkiye'nin yaşanabilir kentler sıralamasında 12'nci sırada yer alan Bolu, turizm alanları başta olmak üzere termal kaplıcaları ve sağlık alanlarındaki başarısıyla İstanbul ve Ankara arasındaki alternatif yaşam kenti haline geldi.

Roma döneminde Bithynium olarak anılan Bolu'ya, imparator Claudius'un hüküm sürdüğü yıllarda Claudiopolis adı verildi. Milattan sonra 12. yüzyıl başlarında imparator Hadrianus'un sevgilisi Antinoos'un doğum yeri olması nedeniyle önem kazanan kent, daha sonra Hadrionapolis olarak adlandırılmaya başladı. Bir piskoposluk merkezi olan ve Bizans döneminde Polis denen kenti, 11. yüzyılda yöreye gelmeye başlayan Türkmenler, Bolu olarak adlandırdı. İşte o günden sonra kentin adı Bolu oldu. Şimdilerde 126 Bin kişinin yaşadığı şehir, Türkiye'nin en gözde yaşam merkezlerinden biri haline geldi. Doğal güzellikleriyle tanınan kent, kayak merkezleri, kamp merkezleri, sağlık alanları, termal kaplıcaları ve daha birçok öne çıkan özellikleriyle yurdun birçok kesiminden insanların ilgisini çekti.

Özellikle cennet mekanlar Abant, Gölcük ve Yedigöller Milli Parkları sayesinde adını tüm dünyaya duyuran Bolu, yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Yılda ortalama 100 bin ziyaretçisi bulunan Abant Tabiat Parkı, kentin en gözde mekanlarından biri olurken, 80 bin ziyaretçisiyle Gölcük, 60 bin ziyaretçisiyle de Yedigöller Milli Parkı şehrin turizm potansiyeline büyük katkı sağlıyor.

Yüzde 60'ı ormanlarla çevrili olan Bolu'da yaz ve kış turizmi oldukça hareketli geçiyor. Doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken Milli Parkların yanı sıra kayak merkezi Kartalkaya da şehrin büyülü alanları arasında yer alıyor. Sadece kış aylarında yaklaşık 200 bin kişiyi ağırlayan kayak merkezi kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yılın dört mevsimi faaliyet gösteren termal kaplıcalar ve yaz aylarında spor turizminin kalbinin attığı yer olan şehir, konuklarına adeta alternatif yaşam alanları sunuyor.

Turizm kenti olma yolunda ilerleyen Bolu, sağlık alanında da zirvede yerini alıyor. Devlet Hastaneleri, Tıp Merkezi, Fizik ve Rehabilitasyon Merkezi, Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi gibi birçok kuruma sahip olan şehir, yurdun değişik bölgelerinden tedaviye gelen hastalara şifa veriyor. Son yapılan araştırmalara göre Bolu, sağlık alanında hem kişi başına düşen doktor sayısı hem de yatak kapasitesi bakımından birçok ili geride bıraktı. 2010 yılında Türkiye'de 1.000 kişiye düşen hekim oranı 1.67 iken bu oran Bolu'da 2.01 olarak hesaplandı. Yatak başına düşen kişi sayısı ise 212 olarak açıklandı.

Yılda milyonlarca insanı ağırlayan Bolu artık, Başkent Ankara ve metropol kent İstanbul arasında yaşanabilir en alternatif şehir oldu.

1 yorum yapılmış
  • batuhan çetin
    21 Şubat 2012 • 13:00
    biraz az yapmışlar bolu türkiyenın en güzel illerinden biri
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.