VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Bolu İl Sağlık Müdürlüğünden Verem açıklaması

15 Şubat 2012

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, verem paniğinin yaşandığı Bolu Anadolu Lisesi'yle ilgili çıkan ...

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, verem paniğinin yaşandığı Bolu Anadolu Lisesi'yle ilgili çıkan haberlere yönelik yaptığı yazılı açıklamada, "Okulda hiçbir öğrenci ve çalışanda kesinlikle verem bulgusuna rastlanmamıştır" dedi.

Bolu Anadolu Lisesi'nde bir temizlik görevlisinde verem virüsüne rastlanması üzerine okuldaki öğrenciler testten geçirilmiş ve aralarında öğrenciler, öğretmenler ve hizmetlilerinin bulunduğu 11 kişide virüse rastlanmıştı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran haberler sonrası Bolu İl Sağlık Müdürlüğü'nden yazılı açıklama geldi. Sağlık İl Müdürü Mahmut Arık, yaptığı açıklamada, "Verem teşhis ve tedavisi ücretsiz gerçekleştirilen bir hastalıktır. Ülkemizde veremin teşhis ve tedavisi verem savaş dispanserlerimizde ücretsiz yapılmaktadır. Verem tedavisi gören hastalarla temaslılarının verem ilaçları birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında, sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın ücretsiz sağlanmaktadır" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2015 yılı için belirlediği 'Tüberkülozu Durdurma Stratejisi' hedefine bugünden ulaştığını söyleyen Dr. Mahmut Arık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Verem hastası olduğu anlaşılan Bolu Anadolu Lisesi'nde görev yapan hizmetli İ.T'nin, 13 Ocak 2012 tarihinde tedavi görmek ve takip edilmek üzere Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesine başvurduğu, buradan Verem Savaş Dispanseri'ne yönlendirildiği ve kayıt altına alındığı, hastanın ileri tetkikler yapılmak üzere Yedikule ve İstanbul Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanelerine sevk edildiği ve burada hastanın tedavisine başlanarak iki ay istirahat raporu verilerek evine gönderildiği, hasta ile temasta olan aile bireylerinin, çalışmakta olduğu okulda ders gören öğrencilerin, burada görev yapan öğretmenlerin, idari birimde görevli kişilerin ve birlikte çalıştığı iş arkadaşlarının tarama programına alınmıştır."

Bugün itibariyle taramadan geçen 186 öğrencinin 10'unda PPD değerlerinin pozitif olarak tespit edildiğini belirten Arık, şunları söyledi: "15.02.2012 tarihi itibariyle 188 öğrencinin 186'sına PPD testi (tüberkülin cilt testi) yapılmış olup bu öğrencilerden 10 tanesinde PPD pozitif tespit edilmiştir. Öğrencilerimizden 3 kişinin PPD Testi değerlendirmesi sırasında gelmemesinden dolayı bu öğrencilerimiz test yapılmak üzere tekrar davet edilmiştir. 188 öğrencinin 182'sine fizik muayene ve akciğer film taramaları yapılmış, yapılan inceleme sonucunda herhangi bir verem hastalığı bulgusuna rastlanılmamıştır. Cilt testi pozitif çıkan 9 öğrencimiz koruma tedavisine alınmış, 1 öğrencimiz tedavi için davet edilmiştir."

Bolu Anadolu Lisesi'nde görev yapan öğretmen, hizmetli ve diğer personelden 44 kişiye daha PPD Testi yapıldığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Arık, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan iki kişi PPD Testi değerlendirmesi sırasında gelmediği dolayısıyla bu çalışanlar test yapılmak üzere tekrar Verem Savaş Dispanserimize davet edilmiştir. 44 çalışanın 32'sine fizik muayene ve akciğer film taramaları yapılmış, yapılan inceleme sonucunda herhangi bir verem hastalığı bulgusuna rastlanılmamıştır. Cilt testi pozitif çıkan 9 çalışan koruma tedavisine alınmış, 1 çalışan ise tedaviyi reddetmiştir."

Toplam 232 kişiden 230'unun testten geçtiğini ancak hiçbir öğrenci ve çalışanda kesinlikle verem bulgusuna rastlanmadığını vurgulayan Dr. Mahmut Arık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sonuç olarak toplam 232 kişiden 230'una PPD Testi yapılmış, bunlardan 20 kişiye PPD pozitif saptanmış, 18'ine koruyucu tedavi başlanmış, 1 kişi tedaviyi reddetmiş, 1 kişi de tedaviye başlanılmak üzere Verem Savaş Dispanserimize davet edilmiştir. Öğrenci, veli ve okuldaki tüm öğretmenlere konu hakkında bilgi verilmiş olup, velilere geriye kalan tüm okulun öğrenci ve çalışanlarının tamamının taramadan geçirileceği bilgisi verilmiş, şu ana kadar yapılan taramalarda kesinlikle hiçbir öğrenci ve çalışanımızda verem hastalığı ile ilgili hiçbir bulgu ve belirtiye rastlanılmamıştır."

2 yorum yapılmış
  • umit mencik
    14 Şubat 2012 • 13:00
    peki işten çıkartılan personel ne olacak
  • Levent
    15 Şubat 2012 • 13:00
    Peki yine sizin gazetede ''O Lisede 12 kişide vereme rastlandı'' manşetini atarken haberin doğruluğunu hiç araştırmadınızmı?
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.