VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Karbonmonoksit Gazını Algılayan Pencere Yaptı

27 Aralık 2011

Bolu'nun Gerede ilçesinde bir öğretim görevlisi, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı "pencere" projesi geliştirdi. Bolu'nun Gerede ...

Bolu'nun Gerede ilçesinde bir öğretim görevlisi, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı "pencere" projesi geliştirdi.

Bolu'nun Gerede ilçesinde 2 yıl önce aynı aileden anne, baba ve bir çocuk sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetmesinden etkilenen Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Gerede Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlisi Mehmet Sena Yılmaz, karbonmonoksit gazından başka insanların zehirlenmemesi için bir çalışma başlattı. Kısıtlı imkanlar içerisinde yaklaşık 3 ay süren çalışmanın ardından Yılmaz, "Pencere" adını verdiği bir projeyi gerçekleştirdi.

"Pencere" adlı projeye göre, soba, şofben ve piknik tüpünden sızan karbonmonoksit gazını algılayan pencere, otomatik olarak açılıyor. Sesli sinyalle de ev veya iş yerindekilere karbonmonoksit gazının seviyesinin yükseldiği uyarısında bulunuyor.

Öğretim görevlisi Mehmet Sena Yılmaz, yaptığı açıklamada, uzun bir çalışma sürecesi sonrası projeyi gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Pencerenin kenarına taktığım algılayıcı karbonmonoksit gazını algıladığı zaman sinyal veriyor. Sinyali algıladıktan 3-5 saniye arasında pencere otomatik olarak açılıyor. Pencere yaklaşık iki sigara içildiğinde yani 20 miligram karbonmonoksit gaz algılaması yaptıktan sonra kendisini otomatik olarak açıyor. Dışarıya karbonmonoksit gazı sızdığı zaman otomatik olarak ana vanadan doğalgazı da kapatıyor. Daha sonra sesle içeridekileri uyarıyor. Son olarak pencereyi de kendisi açıyor.

Geliştirdiğim pencere oldukça da etkili. Karbonmonoksit gazı salındığı zaman baygın halde olabiliyoruz. Pencereyi açma durumumuz olamayabiliyor. Evi ya da odayı havalandıramadığımız için ailece bulunduğumuz ortamda gaz zehirlenmesine maruz kalıyoruz. Yaptığım pencereyi etkili kılan ise pencerenin 25 ve 40 santimetre kadar açılıyor ve içerden karbonmonoksit gazının çıkmasına, dışarıdan da oksijenin girmesini sağlıyor. Ev içerisinde bulunan gaz tamamen çıkmış oluyor. Bu sayede sızan gazın ev içerisinde bulunanlara zarar verme oranı en az seviyeye düşüyor. Yani karbonmonoksit gazından zehirlenme olayı yaşanmıyor."

Yılmaz, pencerenin her eve ve iş yerine uygulanabileceğini, maliyetinin ise 80 ile 120 lira arasında olduğunu, patenti için de başvuruda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.