VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Çılgın projeler havada uçuyor

12 Aralık 2011

Kent Meydanı Projesini meslektaşları ve belediye yetkilileriyle paylaşan Mimar Tunçok’un bir de çılgın projesi var… Anıtlar ...

Kent Meydanı Projesini meslektaşları ve belediye yetkilileriyle paylaşan Mimar Tunçok’un bir de çılgın projesi var…

Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Kent Meydanı Projesi onaylanan Mimar Uğur Tunçok projesini Mimarlar Odası’nda Bolu’nun mimar, mühendis, TSO ve Belediye yetkililerine anlattı. Saatler süren toplantıda üzerine fikir teatilerinin yapıldığı projenin ilerleyen aşamasında Mimar Tunçok asıl yapmak istediği şeyin İzzet Baysal Caddesi’nin üzerinin kapatılarak alışveriş merkezi haline getirilmesi olduğunu söyledi.

2010’un Beyaz Et festivali’nde Hükümet meydanı’nın trafiğe kapatılmasıyla gündeme gelen Kent Meydanı Projesi’nin nihayet ayrıntıları gözler önüne seriliyor. Buna göre Kent Meydanı Projesi’nin üst kısmında yeşil alan ve kafeler yer alırken, Sanat Merkezi şimdiki yerinde kalacak ve meydanın altında yaklaşık 6 yüz araç kapasiteli bir otopark olacak. Projelendirmesi Mimar Uğur Tunçok tarafından yapılan çalışma, Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından da onaylandı. Yalnız bir sorun var; altı otopark olarak tasarlanan projede eğer kazı çalışmalarında tarihî bir değere rastlanırsa proje geçersiz olacak ve yeniden hazırlanacak.

ANITLAR’IN BİR ŞARTI VAR:

Anıtlar Yüksek Kurulu’nun ‘Kazıldığında tarihî eser çıkmamak kaydıyla altına otopark yapılabilir’ izninin verildiği projenin tüm ayrıntıları Mimarlar odası’nda mimarlar, inşaat mühendisleri, TSO ve Belediye’nin İmar Komisyon üyeleri ve İmar Müdürlüğü yetkililerine proje sahibi tarafından anlatıldı. Üzerine fikir teatilerinin yapıldığı projeye Anıtlar tarafından şartlı izin verildiğini söyleyen Mimar Tunçok, eleştirilerden çok rahatsız olduğunu ve baskılardan rahat çalışamadığını kaydetti. Kent Meydanı Projesi’nde meydanın altına yapılmak istenen otoparkın, kazılarda tarihî esere rastlanması halinde iptal edileceğini ve sadece üstüne yapılmak istenen şeylerin hayata geçirilebileceğini sözlerine ekleyen Tunçok, çalışmaların boşa gitmemesi için öncelikle bu kazının yapılması gerektiğini fade etti.

ORAYA KARIŞAMAZSIN, BURAYA KARIŞAMAZSIN!

Mimarlar Odası’ndaki proje tanıtımı ve fikir alışverişi toplantısında yaptığı açıklamalarda Kent Meydanı Projesi ifadesinin çok cafcaflı bir tabir olduğunu söyleyen Mimar Tunçok, bu projeye Anıt Park Projesi isminin verilmesinin daha doğru olduğunu söyledi.

PROJEDEN PARA ALMADI

‘Kızılay Meydanı’na karışamazsın, Hastane tarafına karışamazsın’ söylemlerinin ve ‘Sanat Merkezi’nin yerinde kalıp kalmayacağının’ eleştiri ve baskılarından bunaldığını söyleyen Mimar Tunçok, bu projenin hazırlanma ve tatbikatında da hiçbir para almadığını ve almayacağını söylerken, mimar ve mühendislerden Bolu için en iyisinin yapabilmek adına fikir almak için bu toplantıyı düzenlediğini belirtti.

PROJEYİ MASAYA YATIRDILAR

Mimarlar Odası’nda teknik uzmanlar tarafından masaya yatırılan ve enine boyuna konuşulan projenin eleştiri alan kısmı, Kent Meydanı’nın üzerine yapılacak olan park ve benzeri dizaynların dışında, altına yapılacak olan yaklaşık 6 yüz araç kapasiteli otoparkın bağlantı yolu oldu. Otoparka girebilmek için kat edilen mesafenin ve meydanın çevresindeki trafik akışının elverişsiz olduğunu ifade eden Mimar Serdar Kılıç, projede ayrıca Meydanın kuzey-güney girişlerinin de sağlanması gerektiğini söyledi.

KENT MEYDANI’NA ENTEGRASYON SAĞLANACAK MI?

Toplantıya katılarak projenin detayları hakkında bilgi almak isteyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu ise konunun teknik bir konu olduğunu ve mimarların işine müdahale etmek istemediğini söyleyerek, sadece öğrenmek istediği bir husus olduğunu kaydetti. Meydana nasıl ve ne güzellikte bir proje yapılırsa yapılsın önemli olanın Bolu’nun turizm ve kültür merkezlerine gelen ziyaretçileri merkeze getirecek entegrasyonun sağlanması olduğunu söyleyen Semercioğlu; projede bu entegrasyonu sağlayacak yolların olup olmadığı sordu. Semercioğlu “Kentin merkezi elbette ki çok önemli ama buralardan bize turist getirmeyecekse neye yarar. Hep söylüyorum, entegrasyonun sağlanması lazım” diye konuştu.

ASIL BOMBA: İZZET BAYSAL’A ÇILGIN PROJE!

Mimarlar Odası’nda Kent Meydanı projesini teknik görüşlere açan Mimar Uğur Tunçok, bu meydan projesinin yapılması ve uyulması zorunlu bir ayet olmadığını söyleyerek üzerinde oynamalar ve değişiklikler yapılabileceğini kaydetti. Projenin sadece meydan üzerindeki tasarımlarından mesul olduğunu belirten Tunçok, çevresindeki trafik düzenlemesinin ulaştırma mühendisleri ile görüşülerek halledilebileceğini söyledi. Bu projede hedefinin ve yapmak istediği asıl şeyin, ilerleyen safhada İzzet baysal caddesi’nin üzerinin kapatılarak alışverişi merkezi haline getirilmesi olduğunu söyleyen Tunçok, “İnsanlar böylece cadde daha rahat yürüyebilecek. Trafik ise belli bir saatten sonra yeniden taşıtlara açılacak. Bu benim, Kent Meydanı projesinin sonraki safhalarında yapmak istediğim bir çalışma. Bolu için bu gerçekten çok güzel olacak” diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.