VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

Görme Engelliler İçin Süper Hizmet

7 Aralık 2011

Bolu İl Halk Kütüphanesinde kurulan bilgisayar sistemiyle görme engelliler için kitaplar seslendirilecek, sesli yönlendirme aracılığıyla ...

Bolu İl Halk Kütüphanesinde kurulan bilgisayar sistemiyle görme engelliler için kitaplar seslendirilecek, sesli yönlendirme aracılığıyla da engellilerin interneti kullanmaları sağlanacak.

Bolu İl Halk Kütüphanesinde kurulan bilgisayar sistemiyle görme engelliler için kitaplar seslendirilecek, sesli yönlendirme aracılığıyla da engellilerin interneti kullanmaları sağlanacak.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce görme engelli ve görme kusuru bulunan kişiler için geliştirilen "BİLED Projesi" Bolu'da hayata geçirildi.

Projeyle ilgiliaçıklama yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, proje ile görme engellilerin kütüphane imkanlarından yararlanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Uygulamanın internetin sesli olarak kullanımına da olanak verdiğine dikkati çeken Şahiner, "Proje, Bakanlığımızca uygulamaya konuldu. Bu proje 85 kütüphane için planlandı. İl Halk Kütüphanelerini ve birkaç ilçe kütüphanesini içeriyor. Burada teknoloji ön plana çıkıyor. Kişiler günlük bilgileri internetten sesli olarak kulaklık ya da hoparlör yardımıyla dinleyebiliyorlar" diye konuştu.

Bilgisayar sistemini ziyaretçilerin rahatsız olmamaları için farklı bir bölüme kuracaklarını anlatan Şahiner, şöyle devam etti:

"Birinci sistemde bilgisayar, tarayıcıya yerleştirdiğiniz yayını istediğiniz şekilde büyüterek, renk ve yoğunluğunu da ayarlayarak, ekrana yansıtıyor. Az görebilen vatandaşlar buradan rahatlıkla okuyabilirler, hiçbir sıkıntıları olmayacak. Diğer sistemde ise sesli bir yönlendirme programı bulunuyor. 'Open Look' denilen sistem ise kitap tarayıcıya yerleştirildiğinde, sesli olarak yansıtılıyor. İstediğiniz ses ayarını yapabiliyorsunuz. Sesi daha anlaşılır biçimde de ayarlayabiliyorsunuz.'Görme engelliyim, kitap okuyamıyorum' diyemiyorsunuz artık."

Görme engellilere, yakınlarının eşlik etmelerini isteyen Şahiner, "Bolu'da görme engellilerin rahat gidip gelmeleri için düzenlenmiş yaya kaldırımları bulunmadığı için belki sıkıntı olabilecek. Ancak sıkıntıyı Müdürlüğümüze gelinceye kadar çekeceklerdir. Çünkü buraya geldiklerinde, onlara her türlü desteği sağlayacağız. Görme engelliler kütüphanemize kadar geldiklerinde istedikleri kitabı okuyabilecekler. Dilerlerse personelimiz de onlara kitap okuyabilir" dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.