VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

İKİ UZMANDAN UYARI: 'O BÖLGE 1999'DA KIRILMADI"

28 Mart 2023

......................

Dprem Uzmanı Prof. Dr. Murat Utkucu, “Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerilmede artış olduğu ortaya konmuştur. Bolu-Gerede kesiminin 1944 yılında 7'den büyük bir depremle kırıldı. Bu yüzyılda 7’nin üzerinde deprem olması çok düşük ihtimal. Ama bölgede bir gerilme var” ifadelerini kullanırken, Prof. Dr. Ziyadin Çakır,  “Bu deprem şehrin kuzeyine kadar gelen ancak Kuzey Anadolu Fayı'yla birleşmeyen ve kırılmayan o fay üzerinde meydana geldi. Tehlikeli bir yer olduğunu söyleyebiliriz” dedi

www.milliyet.com.tr’den Zeynep Dilara Akyürek’e konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır ve Prof. Dr. Murat Utkucu ile Bolu ve deprem gerçeğini tüm yönleriyle masaya yatırdılar.   

Bolu'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem akıllara ilde 1944 ila 1957 yıllarında 13 yıl arayla meydana gelen 7'den büyük depremleri getirdi. 1999'daki Düzce Depremi'nin de yakından hissedildiği Bolu'da yaşayanlar olası bir büyük deprem nedeniyle tedirgin.

Bolu'da 16 Mart'ta meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sadece il genelinde değil aynı zamanda Düzce, Ankara ve İstanbul'da da tedirginliğe yol açtı. Aynı gün içinde Bolu'da hissedilen sarsıntılar, geçmişte 1944'te Bolu-Gerede'de yaşanan 7.2 ve 1957'de Bolu-Abant'ta yaşanan 7.1 büyüklüklerindeki depremleri akıllara getirdi.

Yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiği iki büyük depremden sonra 1999'da 7.5 büyüklüğündeki Düzce Depremi'nden de olumsuz yönde etkilenen Bolulular, 4.8'lik depremden sonra büyük bir paniğe kapıldı.

Peki tarih boyunca sık sık büyük depremlerin meydana geldiği Bolu'da yakın gelecekte büyük bir deprem meydana gelebilir mi? İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır ve Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, bölgedeki deprem riskine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

'YENİDEN 7'NİN ÜZERİNDE BİR DEPREM ÜRETME İHTİMALİ DÜŞÜK'

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Bolu-Gerede kesiminin 1944 yılında 7'den büyük bir depremle kırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Murat Utkucu, "Bu yüzyıl içinde yeniden 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığı düşüktür" dedi. 250-300 yıllık bir ortalama zaman aralığında 7 ve üzeri depremler üreten bir fay boyunca 6 ila 6.4 büyüklüğünde depremler meydana gelme olasılığının yakın geçmişte 7'den büyük bir deprem meydana gelmiş olsa bile devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Utkucu, "1999'da 7.2'lik, 2022 yılında ise 6.1 depremleri bu bağlamda örnek olarak verilebilir" diye konuştu.

16 MART'TAKİ 4.8'LİK DEPREM TAM OLARAK NE İFADE EDİYOR?

Peki yakın zamanda meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem, olası büyük deprem riski de göz önünde bulundurulduğunda tam olarak ne anlam ifade ediyor? Depremin meydana geldiği bölge tehlikeli olarak görülüyor mu?

Prof. Dr. Murat Utkucu: 1999'daki Düzce depremi sonrasında yaptığımız ve 2005 yılında yayımlanan bir çalışmada 1999 Düzce depremi artçı depremlerinin dağılımlarından Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerilmede artış olduğu ortaya konmuştur. Nitekim o bölgede 14 Nisan 2004 tarihinde M=4.3, 7 Nisan 2018 tarihinde M=4.6 ve 3 Mayıs 2018 tarihinde M=4.0 büyüklüğünde depremler yaşanmıştır. Sakarya Üniversitesi’nde şu an devam eden TÜBİTAK destekli bir gerilme modellemesi çalışması Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8’lik depremin olduğu yerde gerilme artışının halen devam ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Prof. Dr. Ziyadin Çakır: Bu deprem şehrin kuzeyine kadar gelen ancak Kuzey Anadolu Fayı'yla birleşmeyen ve kırılmayan o fay üzerinde meydana geldi. Tehlikeli bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

4 yorum yapılmış
  • Vatanda
    28 Mart 2023 • 11:45
    Birazı çıkıyo tehlike yok diyor diğeri tehlike var diyor bilimsel veriler şahıslara göre mi yorumlanıyor nizde anlamadık.
  • YalnzAdam
    28 Mart 2023 • 15:38
    Aynı verileri yorumlayıp nasıl farklı konuşuyorlar biri tehlike var diyor diyeri yok diyor Halkı paniye sürüklemeye hakları yok Çocuklarda okuyup bunalıma giriyor Birileri tv lerde şov yapıyor
  • DeLiKurT
    28 Mart 2023 • 16:27
    Walla hiç birşey anlamiş değilim biri diyor ki tehlike yok biri diyor tehlikeli yapmadim şöyle şeyler milleti durduk yere panik yaptirmayin Allah büyük ..
  • GEREKBOLULU
    29 Mart 2023 • 03:53
    BENDE BU ŞEKİLDE YORUM YAPANLARI ANLAYAMIYORUM, ADAMLAR AKADEMİK AÇIDAN YORUMLAR YAPIYOR, KUZEYDE BİR SIKIŞMANIN OLDUĞUNU ANCAK DEPREMİN NE ZAMAN OLACAĞINA DAİR BİRSEY DEMİYORLAR, DİYEMİYORLAR DEDİKLERİ ŞU BU BÖLGEDE 200-250 YILDA BİR T VE ÜZERİ DEPREMLERİN MEYDANA GELDİĞİNİ ANLATMAK İSTİYORLAR DURUM BU
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.