VEFAT HABERLERİZİYARETÇİ DEFTERİKÜNYEİLETİŞİM
   

BOLU DEPREME HAZIR MI? ÖZCAN'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

27 Şubat 2023

.........................................................

Haber: Bülent VELİOĞLU

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, olası bir depreme karşı birçok şehre göre Bolu’nun daha hazırlıklı olduğunu belirtti. Tanju Özcan, “Bolu’daki binaların yüzde 70’inden fazlasının 1998 yönetmeliği, 2007 yönetmeliği ve 2018 yönetmeliğinden sonra yapıldığını memnuniyetle söylerim” dedi.

 Depremden etkilenen 10 ili Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan teker teker ziyaret etti. Ziyaretlerini tamamlayan Başkan Özcan, Bolu’ya geri dönüş yaptı. Bolu’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özcan, olası bir depreme karşı Bolu’nun diğer şehirlere göre daha hazırlıklı olduğunu ifade etti. Öte yandan Başkan Özcan, Kahramanmaraş ve Hatay’da yıkıma neden olan depremlerin şiddeti Bolu’da olsa daha az yıkım olacağını söyledi.

“O DEPREM BOLU’DA OLSA BİR KAHRAMANMARAŞ KADAR BİR HATAY KADAR HASAR YARATMAZDI”

Bolu’nun birçok şehre göre daha fazla hazırlıklı olduğunu belirten Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Şunu memnuniyetle söyleyebilirim, Allahuteala bize deprem gerçeğini her 20 veya 30 yılda bir hatırlattığı için veya bazen daha kısa periyotlarda. Bolu birçok şehre göre depreme daha hazırlıklı. Bolu'da riskli olan arkadaşlar, ki o zaman yapı stoğunun yüzde 25’i incelenmiş ki çok büyük bir rakam. Hani rapor ne kadar bilimseldi, değildi. Ben o tartışmaya girebilecek düzeyde değilim. Ama özellikle şu anda Bolu'daki binaların yüzde 70’inden fazlasının 1998 yönetmeliği, 2007 yönetmeliği ve 2018 yönetmeliğinden sonra yapıldığını memnuniyetle söylerim. Yani şunu açık olarak söylüyorum. O deprem burada olsaydı hasar yaratır mıydı? Yaratırdı. Ama bir Kahramanmaraş kadar bir Hatay kadar hasar yaratmazdı. Hani nüfusa göre o kadar çok vefat olmazdı. Bunu rahatlıkla söylüyorum. Hiç olmazdı falan demiyorum. Böyle bir iddiam yok. Hiç olmazdı falan demiyorum” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TEŞVİK EDELİM”

Kentsel dönüşüme vatandaşların teşvik edilmesini belirten Özcan, “Yalvararak şunu söylüyorum bir belediye başkanı olarak. Hangi hükümet olursa olsun, yani hükümet değişir mi, değişmez mi? Bilmiyorum. Yakında seçim var. Ama bu hükümet kalsa da yerine gelecek hükümet de olsa lütfen yerel yönetimler başta olmak üzere kentsel dönüşümü teşvik edelim. Diyelim ki binan hasarlı çıktı. Sen önce o binadan ayrılacaksın. Kendine başka bir kiralık ev bulacaksın. Sonra o binada hali vakti yerinde olan birileri de var. Birilerinin de hali vakti yerinde değil. Sen devlet olarak bunlara sıfır faizli en azından hibeyi bırak, kredi vermediğin takdirde o binayı yıkıp yerine nasıl yeni daha sağlam bir bina yapacaksın? Herkes kentsel dönüşümden bahsediyor. Yok mu bunun bir altyapısı? Yok mu bunun bir kaynağı?” dedi.

 

4 yorum yapılmış
  • Kemalzdemir
    27 Şubat 2023 • 11:35
    Sayın başkanım karamanlı mah bahçeli evler Gölyüzü mah buralarda eski bina veayakta zor duran binalar var
  • Leyla
    27 Şubat 2023 • 16:17
    Dışarı nerdeyse 2 metre çıkarması olan evlere kim ruhsat verdi altında birde market var Bolu akıllandı mı dersiniz
  • Vatanda
    28 Şubat 2023 • 02:52
    Sayın başkan senin iyi niyetini biliyoruz ancak zemin etüt-yapı denetim-statikçi arasında çıkar sarmalı var. Ayrı bir konu da beton santralleri! Buralarda beton dizaynlarını hazırlayan, kon trol eden tecrübeli mühendisler çalışmalı. Artı belediyedeki kontrol mühendisleri ne derece yeterli tecrübeye sahip bunlar önemli. Bunun önemini maraş depreminde gördük. 2007 ve 2018 yapı yönetmeliğine uygun yüzlerce bina yıkıldı. Boluda acilen detaylı plana esas etüt rapor
  • Vatanda
    28 Şubat 2023 • 02:59
    ...sınırlamasına gidilmeli, yüksek katlı binalar yapılacaksa gerekli zemin iyileştirmeleri yapılarak (zemin enjeksiyonu, radye temel+bodrum, fore kazıklı radye temeö, tünel kalıp sistemi v.b) şartıgetirilmeli. Bolunun güney kısmı suya doygun alüvyon zemin, kuzeyde d-100 ün hemen üst kısmı yine suya doygun alüvyon zeminlerdir. Şehrin neredeyse %90 ı yapılaşma için riskli zeminlerdir. Hemen her mahallede temel derinliği neredeyse 1 metre? olarak görüyoruz. Şiddetli
     Yorum yazın
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Web Hosting - Domain
EN ÇOK OKUNANLAR
VİDEO HABERLER
İzzet Baysal Caddesi Güler 2 İşhanı Kat 1 No-41 BOLU   Tel: 0532 709 63 26
© 2011 Tüm hakkı saklıdır. İçerik ve görseller "Telif Hakları Kanunu" ile korunmaktadır.